kultaaelpasoon

THE WAR WAGON
Yhdysvallat 1967

Ohjaus: Burt Kennedy
Käsikirjoitus: Clair Huffaker
Tuotanto: Marin Schwartz
Pääosissa: John Wayne, Kirk Douglas, Robert Walker Jr.

1 tunti 40 minuuttia


Silloin harvoin, kun John Wayne näytteli roistoa, oli hänen kuitenkin oltava oikeudenmukainen ja jätettävä viattomat rauhaan, koska muunlainen käytös ei olisi sopinut hänen imagolleen eikä olisi saanut katsojien sympatioita hänen puolelleen. Burt Kennedyn Kultaa El Pasoon -filmissä Wayne on juuri tällainen kiltti roisto, jonka rikollisen menneisyyden yksityiskohdat jäävät täysin pimentoon, mutta vankila ei hänestä ole kuitenkaan rehellistä miestä tehnyt.

Palatessaan vanhaan kotikaupunkiinsa, Taw Jackson (Wayne) saa revolverimiehet peräänsä, sillä Taw'n entistä kotitilaa asuttava ja Taw'n mailta kultasuonen löytänyt pohatta, Pierce (Bruce Cabot), ei ole lainkaan innostunut Taw'n yllätysvisiitistä. Kroisos päättää, että paras mies tappamaan Taw on tämän vanha vihollinen Lomax (Kirk Douglas), mutta Taw ehtiikin Lomaxin luo ensin ja saa tämän puolelleen. Yhdessä intiaanin (Howard Keel) ja Taw'n vankilassa tapaaman nuoren räjähde-ekspertin (Robert Walker Jr.) he aikovat rosvota Piercen kultalähetyksen.

Harvoin näkee elokuvia, jossa päähenkilön (rikolliselle) menneisyydelle annetaan yhtä vähän arvoa kuin Kennedyn filmissä. Selvää on vain se, että Taw'lla on kaunoja Pierceä kohtaan, mutta mistä Taw on istunut linnassa ja miten Pierce on saanut Taw'n kotitilan haltuunsa, sitä ei kerrota – eikä sitä kukaan huomaa edes kysyä. Niinpä ainoa asia, jolla pitäisi katsojalle olla merkitystä, on Waynen hahmon suoraselkäisyys, vaikka roisto onkin kyseessä. Se, että tämä suoraselkäinen roisto on valmis tappamaan kymmeniä miehiä ryöstääkseen kultalähetyksen, on yhdentekevää. Laittomuuksia tekevälle liikemiehelle työskentelevän vartijanhan täytyy olla itsekin roisto ja siis lainsuojaton.

Elokuvan parasta antia on Waynen ja Douglasin yhteistyö, jota on ilo katsella. Douglas pärjää hyvin myös yksinään, ja Waynen selvästikin vähäinen kiinnostus tätä elokuvaa kohtaan nousee hyvin esiin. Kontrasti Waynen edellisen filmin, Howard Hawksin El Doradon (1966), ja tämän tekeleen välillä on melkoisen suuri. El Doradossakin Waynella oli hänestä voiton vievä vastustaja Robert Mitchumissa – ja olihan elokuva muutenkin aivan ylivoimainen tähän verrattuna.

Syytä Kultaa El Pasoon -elokuvan vetämättömyydestä tuskin tarvitsee hakea ohjaajaa kauempaa. Käsikirjoitus, jonka Clair Huffaker on laatinut oman romaaninsa pohjalta, on sekin varsin tyypillinen, mutta kuitenkin antaa aivan riittävät ainekset hyvän lännenfilmin tekemiseen. Huffakerin romaaniinhan pohjautui myös Don Siegelin Puoliverinen (1960) kuin myöskin Waynen tähdittämä Comancheros (1961). Burt Kennedy ei vain ollut ohjaajana B-luokan tekijää parempi, mutta lännentarinoiden käsikirjoittajana vähintäänkin lahjakas. Kennedyn ohjaustyöhän on myös Junanryöstäjät (1973), toinen väsyneistä Wayne-filmeistä.

Kultaa El Pasoon ei kuitenkaan ole niin huono filmi kuin mitä edeltävä valitusvirsi antanee ymmärtää, mutta kahdesta suuresta tähtinäyttelijästä huolimatta se ei ole B-luokan lännenfilmiä parempi.

tahti3tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Lisämateriaaia ei ole.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal
  Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 2.0
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

12

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja