Stoker (2013) [Blu-ray]

stoker

STOKER
Yhdysvallat 2013

Ohjaus: Park Chan-Wook
Käsikirjoitus: Wentworth Miller
Tuotanto: Ridley Scott, Tony Scott, Michael Costigan
Pääosissa: Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode

1 tunti 38 minuuttia


Näyttelijä Wentworth Millerin ensimmäinen filmattu käsikirjoitus kertoo pääosin yllätyksettömän, mutta kiehtovan mystisen hitchcockilaisen tarinan perheestä, jonka luo etäisenä pysynyt Charlie-setä (Matthew Goode) ilmaantuu veljensä kuoleman jälkeen.

Charlien veljen vaimo Evelyn (Nicole Kidman) ja tytär India (Mia Wasikowska) ottavat surutyönsä keskellä Charlien luokseen asumaan, eikä siinä varsinkaan Evelynin mielestä ole mitään pahaa. Hän kun näkee Charliessa paljon samaa kuin edesmenneessä miehessään, mutta sulkeutunut ja koulukiusattu India sen sijaan suhtautuu tähän salaperäiseen mieheen varovaisemmin. Kun Charlien täti (Jacki Weaver) tulee kyläilemään ja on aikeissa varoittaa Evelyniä Charliesta, hän katoaa. Katsoja kyllä tietää, mitä hänelle tapahtui, mutta Evelyn ja India voivat vain arvailla.

Oldboyn, Lady Vengeancen ja Thirstin ohjanneen eteläkorealaisen Park Chan-Wookin ensimmäisessä englanninkielisessä elokuvassa on paljon aasialaisen ja tietysti korealaisenkin elokuvan piirteitä. Ensimmäisenä esiin tulee tietysti visuaalinen ilme, joka varsinkin filmin alkupuolella on hyvinkin tuttua sikäläisistä elokuvista: koko ympäristö on kliinisen valkoista, jopa ihmisten kasvot ovat epätavallisen kalpeita, mutta heidän hiuksensa pikimustia. Näin myös Indian tapauksessa, kun taas hänen ainakin jossain määrin ihmisenä normaalimpi äitinsä on kyllä kalpea, mutta punertavatukkainen. Charlie-setä, Jaska-setä, on hänkin mustatukkainen...

Kuten ehkä monetkin pienemmän budjetin yhdysvaltalaiset filmit, Stokerkin on varsin kansainvälisen ryhmän yhteistyön tulos. Yhdysvaltalainen tuotanto eteläkorealaisen ohjaamana, britin käsikirjoittamana ja päärooleissa niin yhdysvaltalainen, britti kuin kaksi australialaistakin. Näistä tosin vain ohjaajan oma tausta näkyy filmissä, ymmärrettävästikin.

Stokerin heikkous on se, että vaikka näyttelijät ovat vähintäänkin hyviä, tunnelma onnistuneella tavalla mystinen ja tarinakin kiinnostava, niin siitä puuttuvat uudet ideat. On hyvin helppo nähdä, mihin tämä tarina tulee johtamaan ja millä tavoin. Kun elokuvan tärkeimmät kohtaukset alkavat, osaa jo arvata, miten ne tulevat päättymään. Tämä ei tokikaan ole kovin epätavallinen ongelma.


LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia, making of -dokumentteja, katsauksia elokuvan ensi-iltoihin, ym.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: SF Film
  Tekstitys: Suomi, englanti, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).