roostercogburnjalady

ROOSTER COGBURN
Yhdysvallat 1975

Ohjaus: Stuart Millar
Käsikirjoitus: Martha Hyer
Tuotanto: Hal B. Wallis
Pääosissa: John Wayne, Katharine Hepburn

1 tunti 47 minuuttia


John Wayne
palasi Oscar-palkittuun rooliinsa sheriffi Rooster Cogburniksi uransa toiseksi viimeisessä elokuvassa. Heikkouksineenkin Rooster Cogburn ja Lady on parempi kuin Henry Hathawayn ohjaama Kova kuin kivi (1969), jossa tekemästään Cogburnin roolista Wayne sai uransa ainoan Oscarin – varmaankin vain siksi, koska oli parempi antaa pysti myöhään kuin ei milloinkaan.

Cogburn on raihnainen vanha mies, joka nauttii oluesta, viskistä ja sikareista. Vanhan koulukunnan edustajana hänellä on tapana ampua rikolliset ensin ja kuulustella heitä vasta sen jälkeen. Työpaikka lähtee alta, dinosaurusten aika on ohi. Kuitenkin vielä saman päivän aikana häntä pyydetään palaamaan tehtäväänsä ottaakseen kiinni nitroglyseriinilähetyksen juuri ryöstäneen roistojoukon, jonka tarkoituksena on ryöstää pitkän matkan päässä sijaitseva pankki. Mielenkiintoista kyllä, virkavalta tietää roistojoukon aikeet, mutta ei kuitenkaan huolehdi siitä, että pankki tyhjennettäisiin.

Matkallaan Cogburn saapuu pienen seurakunnan tiluksille, jossa roistojoukko on edellisiltana riehunut ja tappanut pastorin. Pastorin tytär Eula (Katharine Hepburn) on vahvatahtoinen, raamattunsa lukenut ikäneito, joka yhdessä intiaanipoikaoppilaansa kanssa löyttäytyy Cogburnin matkaan kostaakseen isänsä kuoleman. Minkä ihmeen takia Eula on pastorin tytär eikä esimerkiksi sisko? Pastorin näyttelijä oli todellisuudessa vain vuoden vanhempi kuin Hepburn, mutta kieltämättä huomattavasti Hepburnia nuoremman näköinen. Hepburnilla oli ikää jo 68 vuotta. Vaikka hän onkin roolissaan erinomainen, olisi hänen tilalleen voinut palkata vaikkapa Maureen O'Haran, kun kerran roolihahmo oli todella pastorin tytär. O'Hara oli huomattavasti nuorempi ja näytellyt ennenkin Waynen kanssa, ja hän olisi varmasti ollut yhtä kova vastus Waynelle kuin Hepburnkin.

Tuottajana elämäntyönsä tehneen Stuart Millarin toinen ja viimeinen ohjaustyö on visuaalisesti komeaa katseltavaa. Millar lienee katsonut tarkkaan John Fordin tekemät lännenfilmit, sen verran suuressa osassa maisemat ovat hänen kuvissaan.

Legendaarisen tuottaja Hal B. Wallisin (jonka viimeiseksi elokuvaksi tämä jäi) vaimon, näyttelijä Martha Hyerin salanimen turvin käsikirjoittama elokuva toistaa pitkälti Hathawayn elokuvaa – ja on siis todellakin naisen käsikirjoittana John Wayne -filmi. Vaikka Rooster Cogburnissa ja Ladyssa on paljon Wayne-elokuville tyypillisiä piirteitä, on se kannanotoiltaan ja näkökulmiltaan huomattavasti pehmeämpi kuin Waynen aikaisemmat elokuvat. Waynen roolisuoritus on hänen uransa parhaimpia ja hauskimpia. Elokuvan ongelmakohdat ovat täydellisen epäkiinnostavat roistot ja tarinan venyttäminen yli sataminuuttiseksi, kun siinä olisi tällaisenaan ollut aineksia korkeintaan 80-minuuttiseen elokuvaan. Viimeiset parikymmentä minuuttia sitä vain odottaa, koska tämä filmi oikeastaan loppuu.


LISÄMATERIAALI

Lisämateriaalia ei ole.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 2.0
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

12

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja