Yön ritarin paluu (2012) [Blu-ray]

THE DARK KNIGHT RISES
Yhdysvallat / Iso-Britannia 2012

Ohjaus: Christopher Nolan
Käsikirjoitus: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Tuotanto: Christopher Nolan, Emma Thomas, ym.
Pääosissa: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman

2 tuntia 44 minuuttia

Batman nähtiin ensimmäistä kertaa valkokankaalla jo vuonna 1943, vain neljä vuotta sen jälkeen, kun Bob Kane (1915–1998) oli luonut kaikkien aikojen sarjakuvasankarin. 1960-luvulla pyörinyt televisiosarja ja muutamat elokuvayritykset eivät olleet erityisen tasokkaita, vaikkakin televisiosarja sitäkin legendaarisempi.

Beetlejuicella (1988) läpimurtonsa tehnyt Tim Burton ohjasi Batmanista valkokangassovituksen vuonna 1989, josta tuli yksi aikansa suurimmista yleisömenestyksistä. Michael Keatonin näytellessä nimiroolin ja Jack Nicholsonin tulkitessa ikimuistoisesti Jokeria keskittyi Burton rakentamaan elokuvaan erittäin sarjakuvamaisen maailman, jolla ei ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Vieläkin pidemmälle fantasian puolelle mentiin kolme vuotta myöhemmin valmistuneessa jatko-osassa, joka on ainakin tämän arvostelun kirjoittajan mielestä yhä kaikkein paras Batman-filmi ja sarjakuvafilmatisointi, kun puhutaan nimenomaan sarjakuvasta tehdystä sarjakuvamaisesta filmatisoinnista.

Batman Beginsin, Yön ritarin ja Yön ritarin paluun muodostaman korkealaatuisen trilogian ohjaaja-käsikirjoittajaksi Christopher Nolan tuli seitsemisen vuotta sen jälkeen, kun Joel Schumacher oli saanut valmiiksi kaksi surkeaa, lapsille suunnattua Batman-elokuvaansa. Batman Beginsiä (2005) pidettiin korkealaatuisena ja lupaavana alkuna naamioituneen sankarin uudelle tulemiselle, Yön ritaria (2008) suurena mestariteoksena. Mielipiteensä kullakin, tämän tekstin kirjoittaja taasen itse pitää näistä kolmesta kaikkein eniten avausosasta, joka on tarinaltaankin kaikkein ehein ja kiinnostavin, joskin sen toimintakohtaukset häviävät kahden jatko-osan omille.

Yön ritarin paluun tarina alkaa kahdeksan vuotta edellisen osan tapahtumien jälkeen. Bruce Wayne (Christian Bale) on erakoitunut ja ajautunut huonoon kuntoon raskaiksi käyneiden Batman-keikkojensa takia, eikä valtaosan elämästään orpona viettäneen miljardöörin uskollinen ja sydämellinen palvelija Alfred (Michael Caine) ole kovin hyvillään Brucen nykytilanteesta. Bruce ei suostu lähtemään pois kartanostaan, ennen kuin älykäs, notkea ja silmällekin korea koruvaras Selina (Anne Hathaway) käy putsaamassa hänen kassakaappinsa. Selinan perään lähtiessään Bruce pääsee takaisin elävien kirjoihin, mutta sieltä hänet ja kaikki muut gothamilaiset aikoo poistaa Bane-niminen terroristi (Tom Hardy), jota vastaan Batmanin on vielä kerran noustava.

Nolanilla on ollut käytettävissään 250 miljoonaa dollaria, sata miljoonaa enemmän kuin ensimmäisessä Batman-elokuvassaan, ja se kyllä näkyy kaikessa. Tuotantoarvot ja visuaaliset tehosteet ovat sitä luokkaa kuin mitä tämän luokan tuotannolta nyt yleensä sopiikin odottaa. Käsikirjoitus on tapahtuma- ja sisältörikkaampi kuin Yön ritarin, joskin juuri näistä syistä sekavampi jopa siihen pisteeseen asti, että loppusuoralla alkaa jo toivoa finaalin lähestyvän, ettei tarina menisi entistä monimutkaisemmaksi.

Roolinsa kyllästyneen oloisesti näyttelevän Balen ja muiden jo mainittujen näyttelijöiden lisäksi mukana ovat edellisistä osista tutut Gary Oldman ja Morgan Freeman sekä uutena vahvistuksena Juno Temple yhdessä Nolanin Inceptionissa nähtyjen Marion Cotillardin ja Joseph Gordon-Levittin kanssa. Siinä missä Yön ritarin sivuosissa nähtiin Eric Robertsin ja Anthony Michael Hallin kaltaisia entisiä, sammuneita tähtiä, trilogian päätöosassa on mukana Matthew Modine. Stanley Kubrickin Full Metal Jacketin (1987) pääroolin näytellyt Modine saattakin Robertsista ja Hallista tekee toisenkin korkean profiilin elokuvan heti perään, sillä ensi vuonna hänet nähdään Steve Jobsista kertovassa elokuvassa.


LISÄMATERIAALI

Erillisellä levyllä making of -dokumentteja yms. Ei suomenkielistä tekstitystä.

BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Warner Bros.

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (2.40:1)

Levyjä:
1

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).