Blu-ray-arvostelu: Poor Thingsissä (2022) hirviöt kohtaavat ja Emma Stone loistaa

a

POOR THINGS
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Tony McNamara
Tuotanto: Yorgos Lanthimos, Ed Guney, Andrew Lowe, Emma Stone
Pääosissa: Emma STone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe

2 tunti 22 minuuttia

Nykypäivän kiinnostavimpiin elokuvaohjaajiin lukeutuvan Yorgos Lanthimoksen neljäs englanninkielinen elokuva Poor Things pohjautuu skotlantilaisen Alasdair Grayn kolmen vuosikymmenen takaiseen romaaniin, jota ei ole suomennettu.

Elokuva sijoittuu epämääräiseen aikaan, jossa tulevaisuus ja menneisyys kohtaavat. Willem Dafoe näyttelee tohtori Godwin Baxteria, joka on jäänyt kirurgi-isänsä kokeilujen jälkeen arpiseksi hirviöksi, melkein kuin Elefanttimiehen, Frankensteinin hirviön ja Hannibalin (2001) Mason Vergerin yhdistelmä. Godwin, isäänsäkin kokeilevampi tiede- ja lääkärismies, saa haltuunsa juuri itsemurhan tehneen, raskaana olevan naisen ruumiin. Hän ottaa elävän sikiön aivot ja siirtää ne lapsen äidin elottomaan ruumiiseen.

Bella Baxter (loistava Emma Stone) on autuaan tietämätön siitä, että hän on todella vain lapsi aikuisen naisen – äitinsä – ruumiissa. Mutta siinä missä Frankensteinin hirviö oli pysyvästi lapsenomainen ja jälkeenjäänyt, Bella on oppimiskykyinen ja utelias. Erityisen kiinnostunut hän on seksuaalisuudestaan ja runkkaa vaikka aamiaispöydässä.

Taloon tulee rikas lakimies (Mark Ruffalo), joka iskee silmänsä erikoiseen mutta kauniiseen Bellaan ja houkuttelee tämän mukaansa maailman turuille. Tästä seuraa teuvotuliomainen kuvio, jossa asetelmat ovat kuitenkin erilaiset kuin Tulion melodraamoissa, joissa viattomat maalaistytöt rakastuvat muukalaisiin ja ajautuvat kaupunkiin huoriksi.

Ektachrome-filmille sen erikoisen värimaailman takia kuvattu Poor Things todella on erikoisen ja ihastuttavan näköinen elokuva. Ohjaaja Lanthimos käytti kalansilmäobjektiivia jo The Favouritessa (2018) ja nyt se on taas käytössä, korostamassa niitä kohtauksia, joissa maailma on Bellalle oudoimmillaan. Elokuva alkaa mustavalkoisena ja muuttuu värilliseksi, kun Bella lähtee tutusta elämänpiiristään maailman seikkailuihin.

Lanthimoksen aiempia elokuvia tuntevat tietävät, että häneltä sopii odottaa vinksahtanutta rivoutta tai ainakin värikästä seksuaalisuuden kuvausta. Sitä Poor Thingsissä tosiaan riittää: Bella Baxter seikkailee erotiikan parissa kuin Emmanuelle parhaina päivinään. Se on kuitenkin vain yksi osa tätä elokuvaa, jossa kuvataan miesten naisiin kohdistamaa omistushalua ja naisen halua vapautua. Tästä kerrotaan kekseliäästi, hauskasti ja viihdyttävästi, mitä voi pitää tämän päivän tiukkapipoisessa maailmassa varsin poikkeuksellisena.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Disney
Kuvasuhde: 1,66:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS- HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: dokumentti elokuvan teosta sekä kolme poistettua kohtausta.


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).