4K UHD -arvostelu: Stand by Me – viimeinen kesä (1986) oli nostalgiaa jo tuoreeltaan ja nyt se on sitä monin verroin

a

STAND BY ME
Yhdysvallat 1986

Ohjaus: Adrian Lyne
Käsikirjoitus: Tom Hedley, Joe Eszterhas
Tuotanto: Don Simpson, Jerry Bruckheimer
Pääosissa: Jennifer Beals, Michael Nouri, Belinda Bauer

1 tunti 35 minuuttia

Stephen Kingin pienoisromaaniin pohjautuva Stand by Me – viimeinen kesä (1986) oli ensimmäinen ja yhä yksi harvoista hänen teostensa filmatisoinneista, joka ei ole kauhua tai jännitystä. Kyseessä on nostalginen ja siirappinenkin kuvaus ystävyydestä, lapsuuden lopusta ja nuoruudesta, jota eletään muistoissa yhä uudelleen.

Hiusvärillä nuorennettu Richard Dreyfuss näyttelee elokuvan kertojaa, Gordonia, joka lukee lehdestä lapsuudenystävänsä Chrisin kuolemasta ja alkaa kirjoittaa nekrologia. Muistoissaan hän käy läpi vuoden 1959 kesää, jolloin pienessä kaupungissa asuvan kaveriporukan jäsenet ”aikuistuivat” lapsista nuoriksi. Tapahtumien liikkeellepanijana on vainaja: porukan tuntema poika on kadonnut. Vern (Jerry O’Connell) kuulee sattumalta veljensä keskustelevan kaverinsa kanssa ja pohtivan, pitäisikö heidän ilmoittaa poliisille rautatiekiskojen läheltä löytyneestä pojan ruumista. Kaverukset ovat olleet luvattomilla teillä, eivätkä he kerro löydöstään, jottei heidän käyntinsä tuolla kaukana paljastuisi.

Vern, Gordon (Will Wheaton), Chris (River Phoenix) ja Teddy (Corey Feldman) lähtevät yhdessä katsomaan ruumista. Matka on tärkeämpi kuin päämäärä. Reissun aikana murrosiän kynnyksellä olevat pojat käyvät läpi vaikeita kotiolojaan sekä keskinäisiä suhteitaan, joita kuvataan elokuvassa lämmöllä ja ymmärryksellä. Gordon on juuri menettänyt veljensä (John Cusack), jonka kuolemaa surevat vanhemmat eivät kiinnitä mitään huomiota jäljelle jääneeseen poikaansa. Teddyn isä on mielisairaalassa. Joukosta lapsellisimmalla, Vernillä, ei ole moisia ongelmia, eikä myöskään Chrisillä, porukan aikuisimmalla jäsenellä, josta on tullut Gordonille isän ja isoveljen korvike.

Stand by Me – viimeinen kesä eletään 1980-luvun kauniissa väreissä – jotka on tuoreessa 4K-restauroinnissa säilytetty samalla kun kuva on muutenkin viimeisen päälle entisöity – ja kesän auringon alla kaukana suurkaupungin ongelmista. Ainakin jokainen miespuolinen katsoja samastunee elokuvan kaveriporukkaan, jossa ovat edustettuna kaikki poikavuosien kaveriporukoiden ihmistyypit. Näyttelijät ovat mainiota, mutta River Phoenix nousee vaivatta muiden yläpuolelle kypsän roolisuorituksensa ansiosta. Tähti oli syttynyt, ja pian sammunutkin.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

4K UHD -tallenteessa on säilytetty alkuperäinen värimäärittely ja luontainen filmillinen olemus. Kertakaikkisen komea kokonaisuus.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Columbia Pictures (Sony)
Kuvasuhde: 1,85:1, 2160 p, 24 fps, HDR
Ääni: Dolby Atmos
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 7
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ennenjulkaisemattomia poistettuja kohtauksia 6 minuutin edestä. Työkopiosta digitoitu HD-tasoisena, värimäärittelemättömänä ja ääni miksaamattomana.


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).