4K UHD -arvostelu: Training Day (2001) on kliseinen mutta komea rikoselokuva

a

TRAINING DAY
Yhdysvallat 2001

Ohjaus: Antoine Fuqua
Käsikirjoitus: David Ayer
Tuotanto: Jeffrey Silver, Bobby Newmyer
Pääosissa: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn

2 tuntia 2 minuuttia

Denzel Washington voitti parhaan miespääosan Oscarin roolistaan korruptoituneena kyttänä Antoine Fuquan ohjaamassa Training Dayssa (2001), mutta roolisuoritus ei ole likimainkaan hänen parhaimpiaan. Pikemminkin tuntuu siltä, että Oscar haluttiin antaa viittäkymmentä lähestyneelle merkittävälle näyttelijälle ajatuksella, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Pystin tuolla kertaa paremmin ansainnut Russell Crowe oli voittanut jo edellisenä vuonna Gladiatorista, joten Kauniin mielen rooli jäi palkitsematta.

David Ayerin käsikirjoittama Training Day kertoo yhdestä päivästä, jonka aikana nuori rikospoliisi Jake (Ethan Hawke) viettää päivän kokeneemman, huumekauppiaiden maailmaan »soluttautuneen» Alonzon (Washington) kanssa. Alonzo vaikuttaa ghettojen gangsterin kuteissaan kävelevältä kliseeltä. Elokuvan alussa odottaa Alonzon vain täysillä heittäytyneen eräänlaiseen peitetehtäväänsä ja olevan todellisuudessa sellainen heppu, joka olisi voinut poliisikouluun päästäkin. Näin ei kuitenkaan ole: Alonzo todella on kävelevä klisee, sekä elokuvan maailmassa että roolihahmona. Kyökkienglantia puhuvasta Alonzosta paljastuu päivän mittaan sellaisia seikkoja, joita Jake ei voi hyväksyä tai ohittaa. Ennen kuin päivä on täysi, joku on joutunut rautoihin ja useampikin lautoihin.

Training Day oli silloin kolmikymppisen Antoine Fuquan kolmas pitkä elokuva. Ohjaajan tausta musiikkivideoiden tekijänä näkyy myös tässä hänen tunnetuimmassa ja arvostetuimmassa elokuvassaan, joka on sekä hyvässä että pahassa hyvin elokuvallinen. Hyvässä sikäli, että elokuva kulkee hyvin ja tunnelmaa löytyy, tapahtumapaikkoja on paljon ja kuva on hyvännäköinen – huonossa taas siinä mielessä, että elokuvista tuttuja kliseitä on mukana liian paljon.

1tahtea1tahtea1tahtea

Tummasävyisessä elokuvassa on myös erittäin tummia kuvia, jotka toistuvat komeasti ja aidoissa mustissa sävyissä uudella 4K-restauroidulla UHD:lla. Myös Blu-ray on tehty uudelleenrestauroidusta versiosta.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 2:35:1, 2160 p, HDR10, 24 fps
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: 4K.lla ohjaajan kommenttiraita, Blu-raylla poistettuja kohtauksia, vaihtoehtoinen loppu, dokumentti, traileri ja musiikkivideoita.


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).