Tropic of Ice – jään kääntöpiiri (1987)

tropicoficejaankaantopiiridvd

TROPIC OF ICE – JÄÄN KÄÄNTÖPIIRI
Suomi 1987

Ohjaus: Lauri Törhönen
Käsikirjoitus: Lauri Törhönen, Juha Vakkuri
Tuotanto: Kaj Holmberg / Skandia Filmi Oy
Pääosissa: Tor Planting, Raimo Hallama, Soli Labbart, Johanna Raunio

1 tunti 48 minuuttia

Juha Vakkurin romaaniin pohjautuva Tropic of Ice – jään kääntöpiiri kertoo sujuvasti eri maiden ja mantereitten kansojen kanssa kauppaa käyvästä helsinkiläismiehestä, Kai Frimanista. Neuvostoliitolle länsimaiden ja länsimaille Neuvostoliiton tavaraa ja salaisuuksia kauppaavan Frimanin kujanjuoksu on sekavasti kerrottu ja täynnä rutikuivaa poliittista lässytystä ja juonittelua, joka ei ole mielekästä katseltavaa. Sääli, sillä moni muu osa-alue elokuvassa kyllä toimii.

Ohjaaja Lauri Törhönen ja kuvajaa Esa Vuorinen ovat tehneet maailmanluokan elokuvaa – vaikka resurssit ovat olleet kotimaiselle elokuvalle tyypillisen pienet, budjettikin nykyrahassa vain runsaat 1,3 miljoonaa euroa. Vaikka elokuvassa käydään Saksassa, Lontoossa ja Moskovassa, niin oikeasti ulkomailla kuvattuja jaksoja ei tässä elokuvassa montaakaan. Kuitenkin miljöön vaihtuminen tuo touhuun vauhtia ja näyttävyyttä. Hyvin paljon on laskettu näyttävän kuvallisen ilmaisun varaan, kun taas sisällössä riittää ongelmia. Elokuvan englanninkielisyys ei kuitenkaan ole yksi ongelmista.

Elokuvan pääosassa nähdään ensimmäisessä ja viimeisessä elokuvaroolissaan majuri Tom Planting, joka on ulkomaisen filmitähden näköinen ja karismaattisimpia 1980-luvun kotimaisten elokuvien tähdenlennoista. Planting puhuu suomalaisena myös suomea, mutta kun elokuvassa on hänen kertojaäänensä hyvin kirjallisia mietteitä, äänenä onkin Törhönen. Plantingin lisäksi muitakin amatöörinäyttelijöitä on mukana, esimerkiksi naispääosassa norjalaisnaista näyttelevä  Johanna Raunio.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia
Tekstitys: suomi
Ääni: Dolby Digital 2.0 (mono)
Kuva: 1,78:1 (alkuperäinen 1,66:1)
Levyjä: 1

12u

Tekstittäjä on tehnyt runsaasti mokia, esimerkiksi repliikki ”I’ve never met a man who speaks as little as you” on käännetty muotoon ”En ole koskaan tavannut miestä joka on yhtä iso ja pieni kuin sinä”.

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla