Mielipide: HBO Nordic, elokuvan vihollinen
Gallen-Kallelan Poika ja varis uudelleen rajattuna.
HBO:lla työskentelee maailman viisaimmat ihmiset ja parhaimmat elokuvantekijät. He tietävät, missä kuvasuhteessa Steven Spielberg oikeasti halusi Indiana Jones ja tuomion temppeli -elokuvansa esitettävän. Ei suinkaan anamorfisena laajakuvana (2,39:1), jollaisena hän elokuvansa kuvasi, vaan 1,78:1-kuvasuhteessa, johon HBO on sen rajannut.
Suurten VOD-palveluiden joukosta tuskin löytyy toista yhtä törkeää tapausta kuin HBO ja siten myös HBO Nordic. Useat palvelussa nähtävistä teoksista on rajattu tuohon mainittuun kuvasuhteeseen, ellei se sitä ole alun perin ollut. Syy on yksinkertainen ja idioottimainen: 1,78:1-kuvasuhde täyttää nykypäivän laajakuvatelevision koko kuva-alan.
Tässä toiminnassaan HBO edustaa sitä jälkijättöistä ajattelutapaa, joka oli vallallaan täyskuvatelevisioiden aikaan – siis silloin, kun laajakuvatelevisioista pääsivät nauttimaan korkeintaan kaikkein äveriäimmät. Tuolloin laajakuvaelokuvat rajattiin 1,33:1-kuvasuhteeseen, koska mustia palkkeja kammottiin. Paras ja pahin esimerkki tästä on Ben-Hur (1959), jonka kuvasta katosi tuolla menetelmällä peräti kolme neljäsosaa. HBO:n nykypäivän toiminta tarkoittaa esimerkiksi Indiana Jones ja tuomion temppelin kohdalla sitä, että neljäsosa kuvasta jää näkymättömiin. Ben-Hurin kaltaisen elokuvan kohdalla kuva-alan menetys olisi vielä paljon suurempi.
Tällaista nykypäivän "pan & scan"-toimintaa harrastavien tv-kanavien ja VOD-palveluiden pahimpia vihollisia ovat ilmeisesti elokuvantekijät, jotka ovat kehdanneet valita jonkin muun kuvasuhteen kuin sen ainoan, joka heille kelpaa. Omin päin tehdyt kuvarajakukset rikkovat tekijänoikeuksia ihan huoletta ja kaikki tämä ilmeisesti vain siksi, koska joskus joku on valittanut, kun Super-Panavision- tai Cinerama-elokuva ei täytäkään juuri Walmartista ostetun taulutelevision koko ruutua.
Päivitys klo 18.26: Tämän jutun aikaisemmasta väitteestä poiketen HBO:n kaikkia scope-elokuvia ei ole rajattu uudelleen. Rajaus on tehty ainakin elokuviin Suljettu saari (2010), Kadonneen aarteen metsästäjät (1981), Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984), Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989), Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008), Bridget Jones: elämäni sinkkuna (2001), Bridget Jones. elämä jatkuu (2004), Notting Hill (1999), Pitch Black (2000), Ricochet (1991), Star Trek Into Darkness (2013), Lumikki ja metsästäjä (2012), Parfyymi: erään murhaajan tarina (2005), Super 8 (2011), Oma taivas (2009), Kaiken teoria (2014), xXx (2002) ja World War Z (2013).