Reino Tolvanen oli Rokista nuorin ja Eero Aho vanhin – Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa korkein keski-ikä

tuntemattomatrokat2339cel
Reino Tolvanen, Paavo Liski ja Eero Aho. Kuvat: KAVI, Arctic-Filmi, Juuli Aschan / Elokuvaoy Suomi 2017

Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan (1955)  tähdenlento oli Rokan roolissa nähty Reino Tolvanen, amatöörinäyttelijä, jonka elokuvaura jäi käytännössä tähän yhteen ainoaan rooliin. Viipurilaissyntynyt Tolvanen puhui sujuvasti roolihahmoon vaadittua karjalan murretta ja oli ikänsäkin puolesta passeli tehtävään, 35-vuotias elokuvan ensi-illan aikaan.

Sittemmin Tolvasta ja hänen näyttelijätovereitaan Laineen elokuvassa on pidetty naurettavan vanhoina rooleihinsa, mutta melko suotta. Valkokankaan kolmesta Rokasta Tolvanen on ylivoimaisesti nuorin ja ainoa "oikeanikäinen". Rauni Mollbergin vuoden 1985 filmatisoinnissa roolin näytteli 46-vuotias Paavo Liski ja Aku Louhimiehen kolmen vuoden takaisessa elokuvassa 49-vuoias Eero Aho.

Toinen kuvaava esimerkki on kapteeni Kaarnan näyttelijät. Laineen elokuvassa roolin näytteli Pentti Irjala, jonka kohtalo näyttelijänä oli sama kuin Reino Tolvasella ja Aku Korhosella: nämä olivat jo kolmikymppisinä vanhan näköisiä ja eritoten oloisia, siis paljon uskottavampia vanhoina ukkoina kuin ikäänsä vastaavina nuorukaisina.

Irjala oli Kaarnaa näytellessään vain 44-vuotias. Louhimiehen elokuvassa samaa roolia näytellyt Pirkka-Pekka Petelius oli tuolloin 64-vuotias ja melkein kansaneläkeiässä. Mollbergin elokuvassa rooli meni Veikko Tiitiselle, joka oli filmin valmistuessa 63-vuotias.

 tuntematonsotilas85still2
Mollbergin Tuntemattomassa 58-vuotias Martti Kainulainen on Korsumäki ja 63-vuotias Veikko Tiitinen Kaarna. Kuva: Arctic-Filmi Oy

Louhimiehen elokuvassa korkein keski-ikä

Kolmen Tuntemattoman sotilaan filmatisoinnin keskeisien roolien näyttelijöitä vertaillessa käy ilmi, että Louhimiehen filmatisoinnin näyttelijät ovat kaikkein vanhimpia, joskin vain täpärästi. Heidän keski-ikänsä on 34 vuotta, Laineen elokuvan näyttelijöiden 33 vuotta ja Mollbergin elokuvan 32 vuotta. Todellisuudessa Mollbergin näyttelijät olivat keski-iältään  vielä paljon nuorempia, sillä hän suosi armeijaikäisiä amatöörejä, joiden syntymäaikoja ei helposti löydä.

Vuoden 1955 Tuntematonta sotilasta tehtäessä elettiin studiojärjestelmän ja filmitähtien aikaa. Oli itsestään selvää, että Suomen elokuvahistorian suurimpaan ja kalleimpaan teokseen otetaan mukaan näyttelijöitä, jotka kansa tuntee. Näihin enemmän elämää nähneisiin naamoihin oli varmasti elokuvan kohdeyleisölläkin helpompi samastua: sodan päättymisestä oli vain runsaat kymmenen vuotta ja sotaveteraanit olivat vielä verrattain nuoria. Heille se elokuva tehtiin, kunnianpalautukseksi ja varaventtiiliksi.

Oma vaikutuksensa oli epäilemättä silläkin, että elokuvassa kuvattava sota oli vienyt mennessään lukuisia nuoria miehiä. Henkiin jääneistä, näyttelijän urasta haaveilleet sotaveteraanit taas pääsivät teatterin ja elokuvan pariin vasta aikamiehen iässä.

 

Miss' sie tarviit oikei vanhaa miestä...

Laineen elokuvassa on mukana yksi selvästi yli-ikäinen näyttelijä, Rahikaisen roolissa nähtävä Kaarlo Halttunen, joka oli hänkin todellisuudessa vain 46-vuotias. Louhimiehen elokuvassa saman roolin näytteli 36-vuotias Andrei Alén ja Mollbergin elokuvassa 20-vuotias Mika Mäkelä.

Alkuperäisessä Tuntemattomassa Sarastienä nähty Tauno Palo oli 47-vuotiaana vain neljä vuotta vanhempi kuin saman roolin seuraavissa filmatisoinneissa näytelleet Matti Nurminen ja Matti Ristinen.

Kolmen filmatisoinnin ohjaajista 49-vuotias Louhimies oli nuorin elokuvansa valmistuessa. Laineesta ja Mollbergista poiketen hänellä ei vuonna 1968 syntyneenä ollut minkäänlaista kokemusta sodasta tai sota-ajasta. Laine oli oman elokuvansa ensi-illan aikaan 50-vuotias, ja hän oli jatkosodassa palvellut viestijoukoissa ja viihdytyskiertueitten parissa, osallistumatta taisteluihin. Oman Tuntemattomansa 56-vuotiaana ohjannut Mollberg oli talvisodan syttyessä 10-vuotias.

 

  LAINEEN TUNTEMATON (1955)
ikä LOUHIMIEHEN TUNTEMATON (2017)
ikä MOLLBERGIN TUNTEMATON (1985)
ikä
Koskela Kosti Klemelä 35 Jussi Vatanen 38 Risto Tuorila 38
Hietanen Heikki Savolainen 33 Aku Hirviniemi 33 Pirkka-Pekka Petelius 32
Rokka Reino Tolvanen 35 Eero Aho 49 Paavo Liski 46
Lahtinen Veikko Sinisalo 29 Joonas Saartamo 37 Pertti Koivula 24
Lehto Åke Lindman 27 Severi Saarinen 33 Pauli Poranen 27
Määttä Pentti Siimes 26 Max Ovaska 29 Ossi-Ensio Korvuo 23
Vanhala Leo Riuttu 42 Hannes Suominen 36 Tero Niva 23
Rahikainen Kaarlo Halttunen 46 Andrei Alén 36 Mika Mäkelä 20
Kariluoto Matti Ranin 29 Johannes Holopainen 29 Pekka Ketonen 24
Lammio Jussi Jurkka 25 Samuli Vauramo 36 Kari Väänänen 32
Sarastie Tauno Palo 47 Matti Ristinen 43 Matti Nurminen 43
Kaarna Pentti Irjala 44 Pirkka-Pekka Petelius 64 Veikko Tiitinen 63
Mäkilä Vilho Siivola 45 Mikko Töyssy 33 Jaakko Kuusisaari -
Sihvonen Martti Romppanen 28 Kimi Vilkkula 29 Juha Riihimäki 22
Salo Tapio Hämäläinen 33 Akseli Kouki 20 Mikko Niskanen (eri) -
Honkajoki Tarmo Manni 34 Juho Milonoff 43 Timo Virkki 42
Riitaoja Olavi Ahonen 32 Eino Heiskanen 30 Hannu Kivioja 22
Hauhia Veli-Matti Kaitala 20 Robin Packalén 19 Vesa Ala-Seppälä -
Susi Kale Teuronen 43 Arttu Kapulainen 36 Seppo Juusonen 36
Asumaniemi Vili Auvinen 24 Eemeli Louhimies 18 ei ole -
Mielonen Mikko Niskanen 26 Hemmo Karja 24 Ensio Kortelainen -
  keski-ikä 33  (C) Elokuvauutiset.fi 34   (C) Elokuvauutiset.fi 32

Osasta on tiedossa vain syntymävuosi, ei tarkkaa päivämäärää.

Päivitetty 3.5.2021

 

tuntemattomat923sd9net