Tokikaan kaikki Hollywood-tähdet eivät ole syntyneet Yhdysvalloissa, Kanadassa tai edes Euroopassa. Esimerkiksi aasialaisista tai espanjalaisista Hollywood-tähdistä kotimaan toki huomaa, mutta miten on vaikkapa Libanonin tai Israelin laita? Kaikkia itsestäänselvyyksiä, kuten Iso-Britanniassa, Irlannissa ja Australiassa syntyneitä ihmisiä ei ole tähän alettu listata. Kenellekään kun tuskin tulisi uutena tietona se, että Arnold Schwarzenegger on syntynyt Itävallassa.millajovovich

Venäjä ja Neuvostoliitto

Entisen Neuvostoliiton alueelta nykyisestä Ukrainasta ovat kotoisin Black Swan -elokuvan Mila KunisResident Evil -elokuvien Milla Jovovich ja Bond-tyttönäkin nähty Olga Kurylenko. Neuvostoliiton aikaan Leningradissa syntyi Anton Yelchin, mm. uusissa Star Trek -elokuvissa nähty nuori näyttelijä.

Vanhan Venäjän aikana maassa syntyi kaksikin Oscar-voittajaa, Yul Brynner (1920–1985) ja George Sanders (1906–1972), edellinen Vladivostokissa ja jälkimmäinen Pietarissa. Saksalaisnäyttelijä Armin Mueller-Stahlin syntymäkaupunki on sekin nykyään Venäjää, vaikka Mueller-Stahlin syntyessä 83 vuotta sitten se kuuluikin Saksalle.

Oscarillakin palkittu lauluntekijä ja näytelmäkirjailija Irving Berlin (1888–1989) syntyi Valko-Venäjällä, joka oli silloin osa Venäjän keisarikuntaa.

belalugosi

Unkari, Itävalta ja Itävalta-Unkari

Hollywood-historian ensimmäinen ja monien mielestä paras Dracula, Bela Lugosi (1882–1956), syntyi Be'la Ferenc Dezso Blasko -nimisenä Itävalta-Unkarissa Lugosin kaupungissa, joka nykyään kuuluu Romaniaan. Taiteilijanimensä Lugosi otti siis syntymäkaupunkinsa nimestä. Romaniassa ovat maailmaan tulleet myös gangsteriroolien näyttelijä Edward G. Robinson (1893–1973), monipuolisen uran tehnyt ohjaaja Jean Negulesco (1900–1993) ja Johnny "Tarzan" Weismuller (1904–1984).

Nykyisen Slovakian alueeseen kuuluvat ne Unkarin ja Itävalta-Unkarin osat, joissa näyttelijät Peter Lorre (1904–1964) ja Cornel Wilde (1912–1989) syntyivät. Vaaleanpunainen pantteri -elokuvien Dreyfussina tutuksi tulleen Herbert Lomin (1917–2012) ja Kiertotien ohjanneen Edgar G. Ulmerin (1904–1972) syntymäpaikat Itävalta-Unkarissa ovat nykyään osa Tsekkiä.

Itävalta-Unkarin aikaan nykyiseen Ukrainaan kuuluvissa kaupungeissa syntyivät 1900-luvun alussa ohjaaja-näyttelijä Otto Preminger (1905–1986) ja näyttelijä Paul Muni (1895–1967). Preminger muistetaan ohjaajana Erään murhan anatomiasta ja Marilyn Monroen elokuvasta Joki, jolta ei ole paluuta sekä useista kolossaalisen suurista ja nälkävuoden pituisista suurfilmeistä. Paul Muni puolestaan oli kuudella Oscar-ehdokkuudella ja yhdellä -voitolla huomioitu tähtinäyttelijä, joka ehkä tänä päivänä muistetaan parhaiten alkuperäisen Arpinamaan pääosasta.

Wienissä Itävalta-Unkarin aikaan syntyivät Cecil B. DeMillen Simson ja Delilan naispääosan näytellyt Hedy Lamarr (1914–2000) ja neljällä Oscarilla palkittu mestariohjaaja Fred Zinnemann (1907–1997), joka antoi elokuvataiteelle mm. mestariteokset Sheriffi ja Täältä ikuisuuteen. Casablancan Oscar-palkitun mestariohjaajan, Michael Curtizin (1886–1962), syntymäkaupunki Budapest oli Itävalta-Unkarin pääkaupunki. Itävalta-Unkariin kuului myös nykyisin Puolan alueisiin laskettava kaupunki, jossa kuudella Oscarilla palkittu ohjaaja-käsikirjoittaja Billy Wilder (1906–2002) päästi ensimmäisen parkaisunsa.

Nykyisessä Unkarissa ovat syntyneet The Ruling Classin ja Vaihdokkaan ohjannut Peter Medak ja käsikirjoittaja Joe Eszterhas, joka teki itselleen paksun tilin Basic Instictin ja Showgirlsin kaltaisilla elokuvilla.

Jugoslaviassa syntyi Goran Visnjic, parhaiten Teho-osasto-televisiosarjasta muistettava näyttelijä.

charlizekeanu

Israel, Libanon, Egypti, Jemen, Iran, Oman

Tunnetuin israelilaissyntyinen Hollywood-näyttelijä on Black Swanista Oscarilla palkittu Natalie Portman, oikealta nimeltään Natalie Hershlag. Lisäksi nykyisestä Israelista ovat lähtöisin myöskin Spider-Manin, Iron Manin ja monien muiden  sarjakuvafilmatisointien tuottaja Avi Arad, ohjaaja-käsikirjoittaja Rod Lurie (Kandidaatti, Nothing But the Truth) ja tuottaja-ohjaaja Menahem Golan (1929–2014). Palestiinassa, nykyisessä Israelissa, syntyivät Golanin tuottajakumppani Yoram Globus ja Arnon Milchan, joka on tuottanut mm. Fight Clubin ja 12 Years a Slaven.

The Matrix -elokuvien Keanu Reeves, brittiläisen äidin ja yhdysvaltaisen isän lapsi, syntyi Beirutissa, Libanonissa 50 vuotta sitten. Samassa maassa on syntynyt myös Mario Kassar, joka tuotti liudan 1980- ja 1990-luvun nimekkäitä Hollywood-elokuvia Terminator 2:sta Chapliniin ja Cliffhangeriin. Brittikoomikko, näyttelijä Eddie Izzard taasen syntyi Jemenissä ja käsikirjoittaja Hossein Amini (Drive) Iranissa.

Egyptissä syntyneistä hollywoodilaisista tunnetuin on David Leanin Arabian Lawrence- ja Tohtori Zivago -elokuvien Omar Sharif. Pyramidien maassa ovat syntyneet myös ohjaajat Alex Proyas (The Crow, Dark City, I, Robot) ja Atom Egoyan (Suloinen ikuisuus, Where the Truth Lies) sekä näyttelijä-käsikirjoittaja Julian Fellowes (Gosford Park, Nuori Victoria, The Tourist).

Omanissa on syntynyt Himoshoppaan salaisten unelmien pääroolin näytellyt ja Sacha Baron Cohenin vaimonakin tunnettu 38-vuotias Isla Fisher.

 

Etelä-Afrikka, Nigeria, Benin, Swazimaa

Kuumuuden ja kuivuuden maassa, Etelä-Afrikassa, on syntynyt kaksi aivan eri aikakauden Hollywood-tähteä. Ensimmäisenä vuorossa oli Basil Rathbone (1892–1967), joka tänä päivänä muistetaan Sherlock Holmesin roolistaan 1930- ja 1940-luvun elokuvissa. Rathbone ehti jo kuolla, ennen kuin seuraava eteläafrikkalaislähtöinen Hollywood-tähti, Charlize Theron, ehti edes syntyä. 39-vuotias Theron asui Etelä-Afrikassa teini-ikään saakka. Monsterista Oscarilla palkittu näyttelijä tunnetaan mm. Prometheuksesta ja Lumikki ja metsästäjästä.

Länsi-Afrikan Beninissä syntyi Blood Diamond -elokuvastakin tuttu Djimon Honsou ja Nigeriassa brittinäyttelijä Hugo Weaving, jonka brittiläiset vanhemmat lähtivät lapsineen takaisin vanhaan kotimaahan Weavingin ollessa vuoden ikäinen. Swazimaassa, Eteläisessä Afrikassa, syntyi toinen brittinäyttelijä, Withnail & I -elokuvasta parhaiten muistettava Richard E. Grant.
 

Puerto Rico, Meksiko, Jamaika, Guatemala

Kolmella Oscar-ehdokkuudella huomioitu Joaquin Phoenix syntyi Puerto Ricossa yhdysvaltalaisille vanhemmille, jotka olivat tuolloin liikekannalla uskonnollisen järjestönsä kanssa. Samassa kuumassa maassa syntyivät myös Trafficista Oscarin voittanut Benicio Del Toro ja Addams Family -elokuvista parhaiten muistettu Raul Julia (1940–1994). Kummisetä III:n ja Lahjomattomien Andy Garcia syntyi Kuubassa. Noin 150 elokuvassa näytellyt ja kahdella Oscarilla palkittu Anthony Quinn (1915–2001) syntyi Meksikossa, kuten nykypäivän näyttelijöistä myös Salma Hayek ja Mario Van Peebles.

Jamaikalla ovat syntyneet Stephen Hopkins, joka on ohjannut niin Painajainen Elm Streetillä 5- ja Predator 2 -jatko-osat kuin myös The Life and Death of Peter Sellersin kaltaisia filmejä. Jamaikalla on maailmaan tullut myös Grace Jones, 007 ja kuoleman katseen hieman erilainen Bond-tyttö.

Guatemalassa syntyi Oscar Isaac, laulava näyttelijä tai näyttelevä laulaja, joka on viimeksi nähty Coenin veljesten Inside Llewyn Davisin nimiroolissa.

joanfontaine

Japani

Oscar-palkitut sisarukset, Joan Fontaine (1917–2013) ja Olivia de Havilland, 98, syntyivät molemmat Japanissa Iso-Britanniasta lähteneille vanhemmille. Japanissa syntyi myös lähetyssaarnajapariskunnalle poika, Franklin J. Schaffner (1920–1989), joka opittiin tuntemaan Apinoiden planeetan, Pattonin ja Papillonin kaltaisten menestyselokuvien ohjaajana. Ingmar Bergmanin elokuvien tähtenä tutuksi tullut Liv Ullmann on hänkin syntynyt Japanissa, kiitos norjalaisen insinööri-isänsä, jonka työ vei perheen ympäri maailmaa.


Liettua

Tunnetuimmassa filmiroolissaan Tilaa huipulta etsinyt Laurence Harvey (1928–1973) syntyi Liettuassa. Samasta maasta on kotoisin myös ensimmäisen pitkän äänielokuvan tähti, laulaja-näyttelijä Al Jolson (1886–1950).


Espanja

Geraldine Chaplinin tytär, Charles Chaplinin tyttärentytär, Oona Chaplin syntyi Espanjassa, kuten myöskin saksalaisnäyttelijä Daniel Brühl. Sanomattakin on selvää, että Antonio Banderasin, Penélope Cruz ja Javier Bardemin kaltaiset näyttelijät ovat espanjalaista alkuperää.

 brucewillis

Saksa

Bruce Willis ja Bad Boys -elokuvien Martin Lawrence ovat molemmat syntyneet Saksassa, kiitos Yhdysvaltain armeijalle työskennelleiden isiensä, jotka olivat tuolloin komennuksella Saksassa. Taru sormusten herrasta -elokuvissa näytellyt, mutta parhaiten roolistaan Lost-televisiosarjassa tunnettu Dominic Monaghan syntyi Berliinissä aikana, jolloin hänen brittiläiset vanhempansa olivat siellä työssä. Saksassa syntyi myös Sheryl Lee, Twin Peaks -televisiosarjan Laura Palmer.

Itsestäänselvyys lienee tieto siitä, että niin Diane Kruger kuin Michael Fassbenderkin ovat syntyneen Saksassa. Kruger ei kuitenkaan ehtinyt näytellä yhdessäkään saksalaisfilmissä ennen Hollywood-uransa alkua, ja Fassbenderkin on vain puoleksi saksalainen, sillä hänen äitinsä on irlantilainen. Saksalaista alkuperää on myös Oscar-palkittu ohjaaja Mike Nichols, 82, jonka isä oli Itävallassa syntynyt venäjänjuutalaisen perheen poika.

Saksasta olivat lähtöisin myös monet vanhan Hollywoodin merkkihenkilöt Universal-studion perustajasta, Carl Laemmlesta (1867–1939), lähtien. Laemmlen sukulaispoika William Wyler (1902–1981) lähti hänkin ennen pitkää Hollywoodiin kultaa vuolemaan – ja siinä onnistuikin, ohjasihan hän mm. Loman Roomassa ja Ben-Hurin.

amyadams

Italia

Ensimmäinen saapasmaasta Hollywoodin tähtitaivaalle päätyi Rudolph Valentino (1895–1926), suosionsa huipulla kuollut mykkäelokuvien hurmurinäyttelijä. Hänen jälkeensä tärkeä italialainen tekijä Hollywoodissa saatiin Frank Caprasta (1897–1991), joka syntyi Sisiliassa, mutta gangsterifilmien sijaan ohjasi Hollywoodissa komedioita ja romanttisia draamoja. Myös legendaarisen John Hustonin näyttelijäpoika Danny Huston syntyi Italiassa.

Nykypäivän Hollywood-tähdistä tunnetuimpia Italiassa syntyneitä ovat viidesti Oscar-ehdokkaana ollut Amy Adams ja varsinkin Robert Rodriguezin elokuvissa ahkerasti näytellyt Rose McGowan. Adamsin isä oli Yhdysvaltain armeijan palveluksessa Italiassa, kun taas McGowanin yhdysvaltalainen äiti ja irlantilaistaustainen isä olivat Italiassa levittämässä uskonnon ilosanomaa.


Nykyinen ja entinen Ranska

Ranskassa ovat syntyneet monet niin suuret filmitähdet, ettei heidän tarvinnut edes koskaan Hollywoodissa käydäkään tullakseen tunnetuksi ympäri maailman. Ameriikkoihin ovat sittemmin lähteneet mm. Harry Potter -elokuvien 24-vuotias Emma Watson, joka syntyi Pariisissa brittivanhemmille, ja Bond-tyttönäkin mieliin painunut Eva Green, joka on ranskalaisnäyttelijättären ja ruotsalais-saksalaisen hammaslääkärin tytär.

Frank Capran Tapahtuipa eräänä yönä -elokuvasta parhaiten muistettu ja roolistaan Oscarilla palkittu Claudette Colbert (1903–1996) syntyi Pariisissa ja muutti vanhempiensa mukana Yhdysvaltoihin. Syntymänimeltään Colbert oli Emilie Chauchoin.

Stephen Kingin teksteistä Avain pakoon-, Vihreä maili- ja The Mist -elokuvat ohjannut Frank Darabont syntyi Ranskassa, minne hänen vanhempansa lähtivät pakoon Unkarin kansannousua. Pariisissa ensimmäiset hengenvetonsa otti myös Guy Hamilton, 92, neljän Bond-filmin ohjaaja, jonka brittivanhemmat olivat silloin Ranskassa töissä.

Ranskan alueisiin kuuluivat aiemmin Tunisia ja Marokko, joista ensimmäisenä mainitussa syntyi eurooppalaisen filmin suurimpiin tähtiin lukeutuva Claudia Cardinale ja jälkimmäisessä ranskalaisfilmeistä välillä Hollywoodiinkin lainattu Jean Reno. Reno syntyikin osuvasti Casablancassa.

 audreyhepburn

Belgia

Kaikkien aikojen hienoimpiin filmitähtiin lukeutuva, Oscar-palkittu Audrey Hepburn (1929–1993) syntyi Brysselin pääkaupunkialueella Belgiassa. Hepburnin oikea sukunimi oli Ruston, mutta hänen isänsä muutti sukunimensä Hepburn-Rustoniksi luultuaan olleensa sukua Maria Stuartin, Skotlannin kuningattaren, aviomiehelle. Brysselissä syntyi toki myös Jean-Claude Van Damme.

 

Hollanti/Alankomaat

Hollannissa ovat syntyneet näyttelijät Rutger Hauer ja Jeroen Krabbé, ohjaaja Paul Verhoeven, kuvaaja-ohjaaja Jan de Bont ja Bond-tyttönäkin nähty X-Men-elokuvien Famke Janssen. Vaikka Emmanuelle-filminsä hän tekikin Ranskassa, myös Sylvia Kristel (1952–2012) oli syntynyt Hollannissa.

 

Sveitsi

Historian ensimmäinen Bond-tyttö Ursula Andress, Tohtori No -elokuvan Honey Ryder, syntyi Sveitsissä 78 vuotta sitten. Andress nähtiin Bond-tyttönä peräti kahdesti, sillä Sean Conneryn tähdittämän ensimmäisen Bond-filmin jälkeen hänellä oli vielä naispääosa usean ohjaajan Casino Royalessa, siinä 1960-luvun alkuperäisessä versiossa.

vivienleigh

Brittiläinen Intia ja Intia

Tuulen viemää -elokuvan Scarlett O'Haraa näytellyt Vivien Leigh (1913–1967) syntyi Darjeelingissa Brittiläisessä Intiassa. Intian ollessa Ison-Britannian siirtomaana siellä syntyivät myös Tohtori Zivago -elokuvan Julie Christie ja uuden brittielokuvan kärkiohjaajiin lukeutunut Lindsay Anderson (1923–1994). Ketään tuskin yllättää, että Intiassa on syntynyt myös ohjaaja M. Night Shyamalan (Kuudes aisti).


Turkki

Yhdysvaltain kommunistivainojen aikaan huonon maineen ilmiantajana saanut ohjaaja Elia Kazan (1909–2003) syntyi Konstantinopolissa, nykyisessä Turkissa. Kazanin töistä merkittävimpiä ovat 1950-luvun suurten tähtien kanssa tehdyt klassikot; Marlon Brando näytteli pääroolit Viettelysten vaunussa, Viva Zapata!:ssa ja Alastomassa satamassa, James Dean Eedenistä itään -elokuvassa.

 

georgegaynes

Suomi

"Kaikki" tietävät Ingrid Bergmanin ja Noomi Rapacen kaltaisten tähtien syntyneen Ruotsissa, mutta Suomessa sentään on syntynyt Poliisiopisto-elokuvien Lassard, eli George Gaynes. 97-vuotias Gaynes syntyi Helsingissä toukokuussa 1917, eli hyvissä ajoin ennen Suomen itsenäistymistä.


Etelä-Korea

Harold & Kumar -komedioista tuttu John Cho syntyi Etelä-Korean Soulissa 42 vuotta sitten. Lapsesta saakka Yhdysvalloissa asunut Cho on hänkin näytellyt uusissa Star Trek -elokuvissa neuvostoliittolaissyntyisen Yelchinin tavoin.


Kiina

Ensimmäiset neljä Bond-elokuvaa ohjannut Terence Young (1915–1994), syntyi Shanghaissa, mutta lähti Iso-Britanniaan viimeistään yliopisto-opintojensa alkaessa.

 

Malesia

Malesiassa ovat syntyneet kauhuelokuvien ohjaaja James Wan (Saw, Riivattu, Kirottu) ja niin aasialaisista kuin yhdysvaltalaisistakin elokuvista tuttu näyttelijä Michelle Yeoh. Malesian ollessa Britannian siirtomaa, siellä syntyi Michael Gough (1916–2011), joka nähtiin neljästi Batmanin hovimestarina Alfredina vuosina 1989–1997 valmistuneissa elokuvissa.

 

Algeria, Filippiinit

Martin Scorsesen elokuvien leikkaaja Thelma Schoonmaker syntyi Algeriassa, näyttelijä Lou Diamond Phillips ja kollegansa Brenda Marshall (1915–1992) Filippiineillä.

 

Etelä-Amerikka

Argentiinassa ovat syntyneet ohjaaja Gaspar Noé (Irreversible, Enter the Vod). näyttelijä Bérénice Bejo (The Artist, Menneisyys) ja vuoden 1968 Romeo & Juliassa naispääosan näytellyt Olivia Hussey.

 

P.S. Nicole Kidman, Russell Crowe ja Mel Gibson eivät ole australialaisia syntyperältään, vaikka niin monta kertaa on väitetty. Kidman ja Gibson syntyivät Yhdysvalloissa, Crowe Uudessa-Seelannissa. Eikä edes Akira Kurosawan elokuvien Toshirô Mifune (1920–1997) ollut syntynyt Japanissa, vaan Kiinassa.