Tänään alkavilla Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla Helsingissä nähdään jälleen runsas ja monipuolinen valikoima erilaisia elokuvia ympäri maailman. Seuraavassa muutamia poimintoja festivaalin ohjelmistosta.

Argo

Ystävänsä Matt Damonin kanssa Gus Van Santin Good Will Hunting -elokuvasta parhaan käsikirjoituksen Oscarin voittaneen Ben Affleckin kiinnostavuus näyttelijänä oli jo menettänyt suurimman hohtonsa, kun hän vuonna 2007 debytoi pitkän elokuvan ohjaajana Gone Baby Gone -draamalla, josta tuli yllättävän suuri arvostelumenestys ja varsin tunnettu elokuva TV-esitysten ja videolevityksen myötä. Teattereissa elokuva ei sen erikoisemmin menestynyt, mutta Affleckin toinen ohjaustyö, rikoselokuva The Town (2011), sen sijaan meni hyvin teattereissakin.

40-vuotiaan Affleckin kolmas ohjaustyö perustuu uskomattomaan tositarinaan siitä, kuinka CIA järjesti muutaman elokuvantekijän lavastamaan elokuvatuotannon Iraniin, josta CIA:n oli pelastettava muutama panttivankikriisiin osalliseksi joutunut amerikkalainen. Affleck itse näyttelee elokuvan pääroolin The Townin tavoin, tällä kertaa seuranaan mm. Bryan Cranston, Taylor Schilling, John Goodman ja Alan Arkin.
2 päivää New Yorkissa

Nimensä mukaisesti 2 päivää New Yorkissa on jatko-osa vuonna 2007 valmistuneelle 2 päivää Pariisissa -komedialle, josta tuli hieman yllättäen pienoinen hitti. Ensimmäisen osan tavoin elokuvan ohjaa ja pääroolin näyttelee Julie Delpy, joka on tällä kertaa vähentänyt työmääräänsä toimimalla näyttelijän, käsikirjoittajan ja ohjaajan tehtävien lisäksi vain yhtenä tuottajista, kun hän vielä 2 päivää Pariisissa -elokuvassa oli sekä päänäyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja, säveltäjä ja leikkaaja. Näiden kahden ohjaustyön välissä Delpy on ehtinyt tekemään myös kaksi muuta elokuvaa, itsensä ohjaamat ja tähdittämät Kreivitär-draaman (2009) ja Ranskalainen viikonloppu -komedian (2011).

Tänä vuonna maailmanensi-iltansa saaneessa jatko-osassa Delpyn vastanäyttelijänä nähdään Adam Goldbergin sijaan Chris Rock.
Bernie

Richard Linklater oli yksi 1990-luvun arvostetuimmista independent- ja nuorisoelokuvien ohjaajista, joka tuli tunnetuksi Slackerista (1991) ja erityisesti elokuvista Surutta? Sekaisin (1993) ja Ennen auringonnousua (1995). 52 vuoden ikään ehtineen Linklaterin elokuvat eivät ole koskaan houkutelleet suuria yleisömassoja elokuvateattereihin, lukuun ottamatta School of Rockia (2003), jonka päätähti Jack Black nähdään pääosassa myös Berniessä. Mustassa komediassa Black näyttelee teksasilaista hautaustoimiston johtajaa, joka tappaa rikkaan leskirouvan saadakseen tämän rahat, mutta joutuukin sen jälkeen näkemään paljon vaivaa uskotellakseen muille rouvan olevan vielä elossa. Blackin epäonnekkaana uhrina nähdään legendaarinen Shirley MacLaine, naisyleisöä houkuttelemassa Matthew McConaughey.

Bernie tulee Suomessa DVD:lle jo lokakuussa, joten siihen ehtii helposti tutustumaan, ennen kuin Linklaterin jatko-osa Ennen auringonnousua- ja Ennen auringonlaskua -elokuville valmistuu ensi vuoden puolella. Päärooleissa nähdään jälleen Ethan Hawke ja Julie Delpy.
Damsels in Distress

Opiskelijamaailmaan sijoittuva amerikkalainen independent-komedia on saanut varsin hyviä arvosteluita maailmalla. Elokuvan harvakseltaan työskentelevä ohjaaja Whit Stillman debytoi Metropolitanilla vuonna 1990, saaden elokuvasta parhaan käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden. Seuraavat ohjaustyöt, Barcelona (1994) ja The Last Days of Disco (1998), eivät nauttineet samanlaisesta suosiosta, joka saattaa olla osasyynä siihen, että Stillmanin seuraavaa ohjaustyötä eli Damsels in Distressiä saatiin odottaa lähes kolmentoista vuoden ajan.

Stillmanin elokuvan tähtenä nähdään erittäin lupaava Greta Gerwig, jonka voi sanoa erikoistuneen nimenomaan amerikkalaisiin independent-tuotantoina valmistuneisiin komediaelokuviin. 29-vuotias näyttelijätär on kuitenkin tehnyt myös pari isompaakin elokuvaa, Ivan Reitmanin Näin ystävien kesken -hittikomedian ja kasariklassikko Arthurin uudelleenfilmatisoinnin.

Luihin ja ytimiin

60-vuotiasta Jacques Audiardia pidetään yhtenä tämän hetken kiinnostavimmista eurooppalaisista elokuvaohjaajista. Audiard aloitti elokuvauransa leikkaajana, toimien apulaisleikkaajana mm. Roman Polanskin Vuokralaisessa (1976), josta hän siirtyi käsikirjoittajaksi ja lopulta ohjaajaksi 1990-luvun puolivälissä. Läpimurtonsa Audiard teki kiitellyllä Kun sydän lakkaa lyömästä -draamalla vuonna 2005, ja jo hänen seuraava elokuvansa Profeetta (2009) saikin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden ja oli yksi vuoden kehutuimmista elokuvista ylipäätään.

Luihin ja ytimiin -elokuvasta odotellaan palkintomagneettia, onhan Audiard ohjaajana ja pääosassa Oscar-palkittu Marion Cotillard. Ranskan Oscar-ehdokkaaksi se ei kuitenkaan päässyt, vaan sen kunnian vei Koskemattomat.
Koskemattomat

Eurooppalaiseksi elokuvaksi erittäin poikkeuksellisen hyvin menestynyt Koskemattomat on tähän mennessä kerännyt maailmalta noin 365 miljoonan dollarin lipputulot, valittu Ranskan Oscar-ehdokkaaksi ja uudelleenfilmatisointioikeudet on myyty Hollywoodiin. 11 miljoonalla dollarilla tuotettu ranskalaisfilmi on Olivier Nakachen ja Eric Toledanon kolmas pitkä ohjaustyö, joka kertoo invalidisoituneen rikkaan miehen ja hänen tummaihoisen hoitaja-avustajansa ystävyydestä.
Take This Waltz

Mika Kaurismäen Queen Kristina -elokuvan nimiroolin jättänyt Sarah Polley ohjasi ja käsikirjoitti debyyttielokuvanaan kaksi Oscar-ehdokkuutta saaneen Away from Her -draaman (2006), joka menestyi kaltaisekseen elokuvaksi erityisen hyvin myös teattereissa. Polleyn toinen ohjaustyö, Take This Waltz, onkin sitten jo huomattavasti kaupallisempi tapaus, sillä romanttisen draamakomedian päärooleissa nähdään hittikomedioista tuttu Seth Rogen ja alkuvuodesta My Week with Marilyn -elokuvasta Oscar-ehdokkuuden saanut Michelle Williams.


Take Shelter

Perheenisä pelkää maailmanlopun koittavan, joten hänen on päätettävä, onko hänen varauduttava maailmanloppuun vai oman mielenterveyden pettämiseen. Shotgun Storiesin ohjaaja-käsikirjoittaja Jeff Nicholsonin toinen pitkä elokuva oli yksi viime vuoden suurista arvostelumenestyksistä, ja ohjaaja onkin jatkanut yhteistyötä pääosaa näytelleen Michael Shannonin kanssa myös uudessa, Cannesin pääpalkinnosta kilpailleessa Mud-elokuvassa. Take Shelterin toisena tähtenä nähdään viime vuonna poikkeuksellisen näyttävän läpimurron tehnyt Jessica Chastain, joka Take SHelterin lisäksi näytteli saman vuoden aikana Terrence Malickin The Tree of Lifessa, Yhdysvalloissa erittäin hyvin menestyneessä Piioissa, Ralph Fiennesin Coriolanus-nimisessä esikoisohjauksessa, Al Pacinon ohjaamassa Wilde Salomessa ja Michael Mannin tyttären ohjaamassa Texas Killing Fieldsissä.

Tänä vuonna 35-vuotias Chastain on jo nähty John Hillcoatin Laittomissa ja ääniroolin hän teki Madagascar 3 -hittianimaatiossa. Loppuvuodesta hänellä on rooli The Hurt Locker -ohjaaja Kathryn Bigelow'n Zero Dark Thirtyssä.
Premium Rush

David Koepp, yksi Hollywoodin historian menestyneimmistä käsikirjoittajista (jos ja kun menestys mitataan rahassa), teki ohjausdebyyttinsä 1990-luvun puolivälissä vähäiselle huomiolle jääneellä trillerillä. Stir of Echoes, Johnny Deppin tähdittämä Secret Window ja Ricky Gervaisin tähdittämä Ghost Town saivatkin sitten huomattavasti enemmän huomiota, vaikka eivätkään vedä vertoja Koeppin käsikirjoittamille elokuville, joihin lukeutuvat mm. Jurassic Park, Mission: Impossible, Maailmojen sota, Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta ja Carlito's Way.

Premium Rush -elokuvassa Joseph Gordon-Levitt nähdään pyörälähettinä, jonka kuljetettavaksi tullut kirjekuori tuo hänen peräänsä korruptoituneen poliiin, joka jahtaa fillarimiestä pitkin Manhattania. Kolmas kivi auringosta -televisiosarjasta tutuksi tullut Gordon-Levitt teki muutamia independent-elokuvamenestyksiä, ennen kuin niin ikään independent-tuotantona valmistunut (500) Days of Summer ja Stephen Sommersin ohjaama, 175 miljoonaa dollaria maksanut G.I. Joe: The Rise of Cobra -toimintarymistely tekivät hänestä filmitähden vuonna 2009. Sitä ovat seuranneet menestysroolit Christopher Nolanin jättihiteissä Inception ja Yön ritarin paluu ja Jonathan Levinen draamakomediassa 50/50. Nolanin Yön ritarin paluun ja Koeppin Premium Rushin lisäksi Gordon-Levitt nähdään tänä vuonna myös Rian Johnsonin Looperissa ja Steven Spielbergin Lincolnissa.


Raakalaiset

Kaksi pikkuroistoa ryhtyvät sotaan meksikolaista huumekartellia vastaan, joka kidnappasi kaksikon yhteisen tyttöystävän. Oliver Stonen ohjaama ja osittain hänen itsensä Don Winslow'n romaanin pohjalta käsikirjoittama Raakalaiset vilisee nuoria, vanhoja ja menneitä tähtiä. Elokuvan niminäyttelijöitä edustavat Oscar-voittaja Benicio Del Toro sekä Salma Hayek, Blake Lively, John Travolta, Taylor Kitsch, Aaron Johnson ja Emile Hirsch.

Arvosteluiden perusteella myöskään Raakalaiset ei ole se elokuva, joka nostaisi Stonen takaisin sille tasolle, jossa hän kauan sitten oli. Brian De Palman Arpinaaman, Alan Parkerin Midnight Expressin ja John Miliusin Conan barbaarin käsikirjoittaneen sekä mm. elokuvat Platoon, JFK, Natural Born Killers, Wall Street ja Any Given Sunday ohjannut Stone on 2000-luvulla ohjannut sellaisia pettymyksiä kuten Aleksanteri ja World Trade Center.