Olivia de Havilland, yksi kaikkien aikojen filmitähdistä, kuoli 104-vuotiaana

oliviadehavilland38
Olivia de Havilland vuonna 1938. Kuva: Warner Bros.

Olivia de Havilland, kahdella Oscarilla palkittu Hollywood-legenda, kuoli sunnuntaina 104-vuotiaana kotonaan Pariisissa. Hänen kuolemastaan uutisoi muun muassa The Hollywood Reporter.

De Havilland syntyi heinäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1916 Tokiossa, jossa hänen brittiläiset vanhempansa olivat tavanneet muutama vuosi aiemmin. De Havillandin äiti oli RADA:ssa koulutettu näyttelijä ja laulaja, isä puolestaan opettaja ja asianajaja. Pariskunnalle syntyi Tokiossa myös toinen tytär, Joan (1917–2013), josta Oscar-palkittu filmitähti. Joan käytti taiteilijanimenään isäpuolensa sukunimeä ja näin hänestä tuli Joan Fontaine. De Havillandin sisarusten isä eli 95-vuotiaaksi ja äiti 88-vuotiaaksi.

Lasten ollessa parivuotiaita de Havillandit päättivät muuttaa takaisin Englantiin, mutta matkanteko pysähtyi Kaliforniaan, johon äiti jäi tyttärineen isän palatessa Japaniin. Kaliforniassa koulunsa käynyt ja liki koko lapsuutensa viettänyt Olivia teki näyttelijädebyyttinsä noin 17-vuotiaana kotikaupunkinsa Saratogan harrastelijoiden Liisa ihmemaassa -produktiossa. Sama porukka näytteli kesällä 1934 omaa versiotaan Shakespearen Kesäyön unelmasta, jossa de Havillandilla oli Puckin rooli. Tämä oli ratkaiseva askel nuoren näyttelijän uralla, sillä näytelmän näki Max Reinhardtin apulainen, jonka suosituksesta de Havilland sai varanäyttelijän paikan Reinhardtin samasta näytelmästä. Onnekkaan sattuman kautta de Havilland sai lopulta näytellä Hermian roolin sekä Reinhardtin ohjaamassa näytelmässä että tämän ohjaamassa Hollywood-elokuvasovituksessa.

ne600urhoollista1still
De Havilland ja Flynn elokuvan Ne 600 urhoollista (1936) mainoskuvassa. Kuva: Warner Bros.

Elokuvarooliaan varten de Havilland teki viiden vuoden sopimuksen Warner Bros. -studion kanssa. Aina moinen sopimus ei taannut tähtikokelaille sen suurempaa menestystä, mutta de Havillandista tuli tähti melkein yhdessä yössä Kapteeni Bloodin (1935) myötä. Verrattoman lahjakkaan Michael Curtizin ohjaaman merirosvoseikkailun naispääosa annettiin 19-vuotiaalle de Havillandille ja miespääosa yhtä tuntemattomalle 26-vuotiaalle Errol Flynnille. Kaikki meni kuin elokuvissa ja näistä kahdesta tuli hetkessä Hollywoodin tähtitaivaan kirkkain uusi pari, joka saikin tehdä vielä seitsemän elokuvaa yhdessä. Näistä Curtiz ohjasi peräti kuusi.

Kapteeni Bloodin sijaan Flynnin ja de Havillandin rakastetuin elokuva on Robin Hoodin seikkailut (1938), Curtizin ja William Keighleyn ohjaama Technicolor-värifilmi, joka on yksi kaikkien aikojen seikkailufilmeistä. Se jätti varjoonsa parin elokuvista jopa Curtizin lännenelokuvan Lännen valloittajat (1939) ja Raoul Walshin ohjaaman sotafilmin He kuolivat saappaat jalassa (1941).

santafensankarit1still
De Havilland Santa Fen sankareiden yhteydessä otetussa studiopotretissa. Kuva: Warner Bros.

Uransa ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa de Havilland sai Melanie Hamiltonin roolista Victor Flemingin elokuvassa Tuulen viemää (1939), joka on yhä kaikkien aikojen katsotuin elokuva. Jättiläisfilmi oli ennen kaikkea Clark Gablen ja Vivien Leigh'n juhlaa, mutta de Havilland loi Melaniena hienon vastakohdan Leigh'n juonittelevalle ja narsistiselle Scarlett O'Haralle.

1940-luvun puolivälissä de Havilland haastoi Warner Bros. -studion oikeuteen saadakseen purettua sopimuksensa yhtiön kanssa. Voitokas oikeustaistelu ei horjuttanut de Havillandin uraa tai suosiota, vaan hän jatkoi täystyöllistettynä aina 1940-luvun loppuun saakka. De Havilland sai parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinnot Mitchell Leisenin elokuvasta Kuolematon rakkaus (1946) ja William Wylerin Perijättärestä (1949). Ja kaikki tämä ennen kuin hän oli edes 35-vuotias.

Perijättären kanssa samana vuonna syntyi de Havillandin ensimmäinen lapsi, jota hän jäi hoitamaan ja piti kolmivuotisen tauon elokuvanteosta. Paluu valkokankaille tapahtui Henry Kosterin elokuvassa Serkkuni Raakel (1952), mutta aiempaan työtahtiin hän ei enää palannut. Valkokangasrooleja kertyi enää vain alun toistakymmentä, minkä lisäksi de Havilland näytteli myös useissa tv-tuotannoissa.

Jo mainittujen elokuvien lisäksi de Havillandin uran tunnetuimpiin töihin lukeutuvat muiden muassa Santa Fen sankari (1940), Pimeä peili (1946), Käärmeenpesä (1948) ja Murha asuu sydämessä (1964).

De Havilland oli käytännössä viimeinen elossa ollut 1930- ja 1940-lukujen suurista Hollywood-tähdistä. Hänen kanssaan samana vuonna syntynyt Kirk Douglas, jonka filmiura alkoi vasta 1940-luvun lopulla, kuoli aiemmin tänä vuonna 103-vuotiaana.

 

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).