Säveltäjänero Ennio Morricone kuoli 91-vuotiaana
Ennio Morricone 2007. Kuva: Olivier Strecker
Ennio Morricone, yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista ja arvostetuimmista elokuvamusiikin säveltäjistä, kuoli tänään roomalaisessa sairaalassa 91-vuotiaana. Morricone oli joutunut sairaalaan kaaduttuaan ja murrettuaan reisiluunsa. Hän oli syntynyt Roomassa 10. marraskuuta 1928.
Morriconen yli puoli vuosisataa kestänyt ura elokuvamusiikin säveltäjänä huipentui yhteistyöhön Sergio Leonen kanssa. Leonen ohjaamat spagettiwesternit Kourallinen dollareita (1964), Vain muutaman huijarin tähden (1965), Hyvät, pahat ja rumat (1966) ja Huuliharppukostaja (1968) eivät olleet vain huomattavia yleisömenestyksiä, mutta ne uudistivat lännenelokuvan lajityyppiä ja koko elokuvailmaisua. Morriconen kuolemattomilla sävelillä oli elokuvissa poikkeuksellisen keskeinen rooli.
Uskomattoman tuottelias Morricone sävelsi musiikin noin 400 valkokangaselokuvaan, joiden joukossa on lukuisia elokuvahistorian merkkiteoksia eri lajityypeistä, ohjaajilta ja mantereilta. Lista ohjaajista, jotka saivat Morriconen elokuviensa musiikin säveltäjäksi, on vertaansa vailla: Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Sergio Corbucci, Don Siegel, Dario Argento, Tonino Valerii, Bernardo Bertolucci; Terrence Malick, John Carpenter, Samuel Fuller, Richard Fleischer, Brian De Palma, William Friedkin, Roman Polanski, Giuseppe Tornatore, Pedro Almodóvar, Barry Levinson, Mike Nichols, Adrian Lyne, Oliver Stone, Warren Beatty ja Quentin Tarantino.
Vaikka Morricone nautti poikkeuksellisen suuresta suosiosta ja arvostuksesta yleisön keskuudessa, Oscar-kilvassa hänellä ei ollut juurikaan onnea. Italialaismestari sai ensimmäisen ehdokkuutensa vasta Malickin Onnellisten ajasta vuonna 1979 ja ehti olla ehdolla viidesti, ennen kuin voitti ainoan Oscarinsa Tarantinon The Hateful Eight -lännenelokuvasta vuonna 2016. Elämäntyö-Oscarinsa Morricone sai jo vuonna 2007.
Morricone oli Oscar-ehdokkaana myös Linnakkeen (1986), Lahjomattomien (1987), Bugsyn (1991) ja Málenan (2000) musiikista. Leonen viimeinen elokuva Suuri gangsterisota (1984) olisi saattanut tuoda säveltäjälle Oscar-ehdokkuuden, mutta Morriconea ei hyväksytty mukaan kilpaan, koska Warner Bros. oli vahingossa jättänyt säveltäjän nimen pois elokuvan alkuteksteistä.