vaapelikormyjamarsalkansauva1still
Heikki Kinnunen ja Jukka Puotila Vääpeli Körmyn ja marsalkan sauvan digitoidussa, restauroidussa versiossa. KAVI

Ere Kokkosen (1938–2008) ohjaaman Vääpeli Körmy ja marsalkan sauvan saapuessa valkokankaille marraskuussa 1990 sen tuotantoyhtiö oli jo sulkenut ovensa. National-Filmi Oy:n oma talous oli heikolla tolalla, mutta niin oli pankin ohjaukseen joutuneen emoyhtiö Finnkino Oy:nkin. Pankki ilmoitti Finnkinon johtohenkilöille, ettei markkinajohtaja tuottaisi enää yhtäkään elokuvaa.

Suunnitelman mukaisesti National-Filmi fuusioitiin osaksi emoyhtiötään syyskuussa 1990. Tästä syntyi noin 15:sta miljoonan markan fuusiotappio, joka summana vastasi Talvisota-elokuvan alkuperäistä ja sittemmin reilusti ylitettyä budjettia. Hyvä vertailukohta ovat Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva -elokuvan 2 880 002:n markan tuotantokustannukset, joista tosin valtaosa katettiin Elokuvasäätiön 750 000:n markan tuotantotuella ja TV2:n sarjaoikeuksista maksamalla 925 000:lla markalla.

Säästösyistä Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva kuvattiin halvemmalle ja heikkolaatuisemmalle Super 16 -filmille. Liki kolmekymmentä vuotta myöhemmin, vuoden 2018 puolella, Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa otettiin Vääpeli Körmy digitoitavaksi ja restauroitavaksi. Työn alussa kävi ilmi, että negatiivin oikea reuna on pahoilla naarmuilla elokuvan alusta loppuun saakka. Digitaalisesta restauroinnista vastanneen Jani Jäderholmin mukaan alkuperäiset filmikopiot katsottiin läpi, ja myös ne olivat naarmuilla. Negatiivi on siis vaurioitunut jo ennen alkuperäisten filmikopioiden tekoa.

Vaikka elokuvien restauroinnissa yleensä onkin tapana säilyttää myös tekijöiden kuvausvaiheen virheet ja mokat, tehtiin Vääpeli Körmyn kohdalla poikkeus ja naarmut poistettiin digitaalisessa restauroinnissa. Moraalikaan ei liene tästä kärsinyt: naarmuuntunut negatiivi ja naarmuiset esityskopiot tuskin olivat sitä, mitä Kokkonen elokuvaltaan toivoi.

Reunassa olevat naarmut eivät näy elokuvan vanhalla DVD-tallenteella, sillä 1,66:1-kuvasuhteella kuvatusta elokuvasta on DVD:llä vanha tv-masteri, jossa kuvasuhde on noin 1,45:1. Näin ollen osa kuvasta ei ole siinä lainkaan näkyvissä.

vaapelikormyjamarsalkansauva2still
Tämäkin on kuvakaappaus restauroidusta versiosta.

Vääpeli Körmyn ja marsalkan sauvan varsinainen restaurointityö jouduttiin toteuttamaan aiottua kevyemmin ja nopeammin. Syykin lienee ilmeinen: resurssipulasta kärsivällä laitoksella on ehkä merkittävämpiäkin elokuvia restauroitavanaan kuin Kokkosen ylipitkä ja alihauska hutaisu, jolla yritettiin herättää henkiin jo 1950-luvulla kuiviin lypsetty sotilasfarssin lajityyppi.

Idea elokuvan tekoon oli peräisin juuri siitä, että Kokkosen kuusi vuotta aiemmin ohjaama Uuno Turhapuron armeijan leivissä (1984) oli ollut niin fantastisen hyvä yleisömenestys 750 000:lla katsojallaan. Turhapurojen elokuvallisten arvojen puute ei vähentänyt yleisönsuosiota, joten Vääpeli Körmy ja marsalkan sauvakaan ei vaatinut erityisen suurta panostusta. Hyvin vaatimattomat tuotantokustannukset tulivat silti vain vaivoin takaisin, kun katsojamäärä jäi 80 000:een ja bruttolipputulot 2,2:een miljoonaan markkaan. Finnkino tuskin tappiota kärsi, kattoivathan Elokuvasäätiön tuki ja TV2:n ennakko-ostosopimus noin puolet tuotantokustannuksista. Kun sitten teatterilevityksessä elokuvan tuottaja, levittäjä ja maan suurin elokuvateatteriketju olivat kaikki samaa firmaa, oli osingoille tulijoita aika vähän.

Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva oli joka tapauksessa vuoden 1990 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva, mikä kertoo enemmän kotimaisten elokuvien suosion puutteesta kuin tämän elokuvan suosiosta. Jotta seuraavallekin vuodelle riittäisi katsojia, Vääpeli Körmy saisi luvan seikkailla jatkossakin Elokuvasäätiön tuella. Tuotantoyhtiö meni vaihtoon, vaikka tekijät pysyivät pitkälti samoina. Kesällä 1991 valkokankaille saapunut Vääpeli Körmy ja vetenalaiset vehkeet keräsikin jollakin ilveellä vähän yli 200 000 katsojaa ja synnytti vielä kolme uutta jatko-osaa. Suosion lasku oli kuitenkin karmea, uusi elokuva tavoitti aina noin puolet edellisen osan katsojamäärästä. Kolmas ja neljäs osa olivat silti nekin ensi-iltavuosiensa toiseksi katsotuimpia kotimaisia.

Sarjan viidennen ja viimeisen osan, Vääpeli Körmy ja kahtesti laukeavan (1997), jälkeen sotilasfarssit ovat nukkuneet ikiuntaan.

 

Vääpeli Körmy ja marsalkan sauvan uusi restauroitu versio on katsottavissa Elonetissä jopa 4K-laadulla. Muita Körmy-elokuvia sinne ei ole tulossa, sillä KAVI omistaa ainoastaan sarjan ensimmäisen osan.

Katso Elonetissä

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja