karsimysjakunniabd

BLEEDER
Tanska 1999

Ohjaus: Nicolas Winding Refn
Käsikirjoitus: Nicolas Winding Refn
Tuotanto: Henrik Danstrup, Thomas Falck
Pääosissa: Kim Bodnia, Mads Mikkelsen; Liv Corfixen

1 tunti 38 minuuttia

Tanskalaisen Nicolas Winding Refnin esikoiselokuva Pusher (1996) seuraa huumediileriä ja tämän velka-ahdinkoa, joka tulee kertarysäyksellä katkeamispisteeseen. Ohjaajan toinen elokuva Bleeder (1999) on hyvin samantyylinen, vaikka tällä kertaa päähenkilö onkin kaidan polun kulkija.

Bleederissä on itse asiassa kaksi päähenkilöä – Leo ja hänen kaverinsa Lenny – joita näyttelevät Pusherin päärooleissa nähdyt Kim Bodnia ja Mads Mikkelsen. Leon tyttöystävä on jälleen raskaana ja jälleen Leo epäröi isäksi ryhtymistä. Tyttöystävä ilmoittaa, että tätä raskautta hän ei keskeytä. Leo ajautuu lopullisen aikuistumisen kynnykselle.

Videovuokraamossa työskentelevä Lenny viettää kaiken aikansa elokuvien parissa. Vapaa-ajalla hän käy Leon kanssa elokuvissa tai kerääntyy kaveriporukalla katsomaan vanhoja väkivaltaelokuvia. Bleeder onkin mahdollista nähdä jonkinlaisena ironisena vastalauseena kukkahattutätien ja -setien ajaman elokuvasensuurin ajatukselle. Väkivaltaviihde ei tee kenestäkään väkivaltaista vai tekeekö? Bleederissäkin on katkeamispiste, jonka jälkeen mikään ei enää palaa ennalleen.

Bleederiä tehdessään 29-vuotiaan Refnin myös kirjoittama elokuva on selvästi nuoren miehen tekosia, sekä hyvässä että pahassa. Hyvässä sikäli, että elokuva on erittäin energinen, maneereista riisutun raikas ja visuaalisesti ansiokas. Oman aikansa leikkiscopena eli Super 35 -formaatissa kuvatussa elokuvassa hyödynnetään laajakulmalinssejä harvinaisen paljon ja hyvin.

Roolihahmoissa ja heidän elämäntilanteissaan on jotain aitoakin, mutta kuitenkin elokuvan heikot puolet liittyvät nimenomaan sisältöön ja siihen, miten sitä on ilmaistu. Refn on vetänyt mutkia suoriksi ja luottanut enemmän shokeeraavuuteen kuin logiikkaan. Tästä huolimatta Bleederin parissa ei voi olla viihtymättä, sillä visuaalisen komeuden lisäksi se on tehokkaasti kerrottu ja erinomaisesti näytelty.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea


Tekstittäjän hölmöyksiä on poikkeuksellisen paljon. ”Älä sekaannu tähän” on koomisesti muodossa ”Älä sekoa tähän” ja videovuokraamossa poikien luettelemat ohjaajien nimet on tekstittäjä saanut liki poikkeuksetta väärin (”Frenco Nero”).

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: Soul Media / Scanbox, 2020
Kuvasuhde: 2,39:1
Ääni: Dolby Digital 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia.


dvd

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja