karsimysjakunniabd

LAST CHRISTMAS
Iso-Britannia, Ranska, Belgia 2019

Ohjaus: Paul Feig
Käsikirjoitus: Emma Thompson, Bryony Kimmings
Tuotanto: Paul Feig, Erik Baiers, Emma Thompson, ym.
Pääosissa: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson

1 tunti 43 minuuttia

Naisvoittoisten komedioiden ohjaajaksi erikoistuneen Paul Feigin uusin elokuva Last Christmas syntyi George Michaelin kasarihitin pohjalta. Elokuvassa Emilia Clarken näyttelemä jugoslavialaislähtöinen nainen asuu Lontoon suurkaupungissa ja elää jonkinlaista elämänsä välivaihetta: päivisin hän on töissä jouluroinaa myyvässä puodissa ja iltaisin juoksee koe-esiintymisissä etsien laulajan paikkaa. Yhden yön suhteita harrastava, ikuista varhaisaikuisuutta elävä Kate löytää etsimänsä miehen (Henry Golding) sattumalta, mutta mikään ei ole sitä miltä vaikuttaa.

Todella typerään juonenkäänteeseen päättyvä Last Christmas ei tarjoa juuri mitään: visuaalinen ilme on mitäänsanomaton ja hölmö tarina kulkee verkkaisesti, ainoastaan Clarke pitää koko jutun jotenkin kasassa. Elokuvassa roolihenkilöiden televisiosta katsomien jouluajan klassikko-ohjelmien kuvat on rajattu uudelleen, koska Feig ei ilmeisesti ymmärrä kuvasuhteista mitään. Se ei toisaalta yllätä, kun hänen elokuviaan katsoo. Jatkuvuusongelmat kahdesta kuvakulmasta kuvatuissa dialogikohtauksissa pistävät silmään pahemman kerran.

Clarken roolihahmon äitiä näyttelevän Emma Thompsonin osittain käsikirjoittama Last Christmas sisältää kömpelöitä ja irrallisia rasisti- ja feministijuttuja. Yhteen elokuvaan on väkisin yritetty ahtaa kaikki romantiikasta sanomaan ja kansanvalistukseen. Kieltämättä on vaikea olla huomaamatta, että elokuvan pariskunnat ovat kaikki tavanomaisesta poikkeavia: yksi osapuoli on aina valkoinen ja toinen joko aasialainen tai mustaihoinen. Ja kaiken aikaa perienglantilaiset naiset näyttelevät jugoslaaveja.

1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: Universal Sony, 2020
Kuvasuhde: 2,00:1
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 7

Lisämateriaali: pieleen menneitä ottoja (joissa ei ole mitään hauskaa), poistettuja kohtauksia ja dokumentteja elokuvan teosta.

Elokuva katsottu ilman tekstityksiä.

dvd

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat