karsimysjakunniabd

MIDWAY
Yhdysvallat, Kiina, Hongkong, Kanada 2019

Ohjaus: Roland Emmerich
Käsikirjoitus: Wes Tooke
Tuotanto: Roland Emmerich, Harald Kloser
Pääosissa: Ed Skrein, Patrick Wilson, Woody Harrelson

2 tuntia 18 minuuttia

Japanilaisten yllätyshyökkäys Havaijille Pearl Harborin laivastotukikohtaan veti Yhdysvallat mukaan toiseen maailmansotaan. Puoli vuotta myöhemmin Yhdysvallat sai kostonsa Midwayn taistelussa. Tässä on tarina, joka on yhdysvaltalaisten kannalta paljon sankarillisempi ja inhimillisempi kuin ne kaksi atomipommia, joilla sota lopulta voitettiin.

Roland Emmerichin ohjaama uutuuselokuva käsittelee nimensä mukaisesti ensisijaisesti Midwayn taistelua, mutta sen alkupuolella Pearl Harborinkin tapahtumat ovat mukana. Juuri tämän enempää elokuvan sisällöstä ei kannata kertoa, sillä ei siinä ole mitään kerrottavaa: Wes Tooken käsikirjoitus on rakennettu muiden sotaelokuvien ideoita lainailemalla, kliseitä kierrättämällä ja mahdollisimman vähäisellä työllä. Yksiulotteiset päähenkilöt ovat laivaston upseereita ja lentäjiä, mistä edes Woody Harrelsonin kaltaiset näyttelijät eivät saa eläviä.

Jos Midway ei tarjoa mitään koettavaa, ei siinä ole myöskään mitään nähtävää. Sadan miljoonan dollarin budjettia ei ole tuhlattu kalliisiin näyttelijöihin, mutta kai joku on vetänyt välistä, kun visuaaliset tehosteet ovat niin luokattoman huonoja. Videopeliltä näyttävä elokuva on toteutettu lähes täysin tietokoneella luoduilla kuvilla: fyysisiä lavasteita saati käytännön erikoistehosteita ei ole nimeksikään, toisin kuin esimerkiksi Michael Bayn Pearl Harborissa (2001). Bayn elokuvalla on sisällöllisiä ongelmia, mutta se on uskomattoman upeaa katsottavaa. Toisaalta Pearl Harborin tapahtumista inhimillistä, koskettavaa ja taiteellisesti täysipainoista elokuvaa etsivän kannattaa tutustua Fred Zinnemannin elokuvaan Täältä ikuisuuteen (1953). Midwayn taistelun kuvituksena Tora! Tora! Tora! (1970) ja Midwayn taistelu (1976) ovat ylivoimaisia, Emmerichin elokuva kannattaa unohtaa.

1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: MisLabel / Booky.fi
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

16u

 

Katsottu ilman tekstitystä.

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla kuvio kylla 

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat