halfnelsondvd

HALF NELSON
Yhdysvallat 2006

Ohjaus:
Ryan Fleck
Käsikirjoitus: Ryan Fleck, Anna Boden
Tuotanto: Anna Boden, Jamie Patricof, Alex Orlovsky, ym.
Pääosissa: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Anthony Mackie

1 tunti 46 minuuttia

Ryan Goslingin tekee yhden ensimmäisistä päärooleistaan Half Nelsonissa, tarinassa parikymppisestä yläasteen opettajasta ja tämän huumeriippuvuudesta. Goslingin näyttelemä Dan ei ole minkään ongelmaluokan innostava opettaja, vaan itse asiassa elokuvan oppilaat ovat kaikki niin hyväkäytöksisiä, ettei moisia ollut edes 1930-luvun Saksassa.

Historian opettajan hyvät välit oppilaisiin ovat ehkä seurausta hänen rentoudestaan ja aidosta kiinnostuksestaan aiheeseensa, mutta koulun ulkopuolella Danin elämä on ankeaa. Kovat huumeet ovat joko syynä yksityiselämän tyhjyyteen tai Danin tapa yrittää täyttää sitä tyhjyyttä. Joka tapauksessa askel parempaan tapahtuu vasta, kun Dan ystävystyy 13-vuotiaan oppilaansa Dreyn (Shareeka Epps), mustaihoisen tytön, kanssa.

Sanomattakin on selvää, että yleensä yhdysvaltalaisissa elokuvissa tällaisten ystävyysuhteiden kuvauksessa kaiken keskiössä on rasismi tai sen puuttuminen. Hyvän mielen elokuvissa tarina kerrotaan yleensä siten, että valkoihoinen mies tai -nainen pelastaa tavalla tai toisella huonommassa asemassa olevan mustaihoisen ihmisparan. Tällä kertaa tilanne on päinvastainen, eikä oikein sitäkään, sillä Dreyn ja Danin ystävyys auttaa molempia eteenpäin elämässään, varsinkin Dania.

Yksi Half Nelsonin vahvuuksista onkin juuri se, että Ryan Fleck ja Anna Boden ovat kertoneet tarinansa värisokeina ja helppoja stereotypioita välttäen. "Valkoisen pelastajan” kaavasta poikkeaminen ei siltä millään tavalla tunnu elokuvan idealta; sitä ei korosteta, ja vaikka asetelmaan dialogissa viitataankin, eivät elokuvan tekijät tässä asettele pyhimyksen sädekehää päittensä päälle. Sisällön kannalta keskeistä on se, että yllätyksellisyys lähtee elokuvan tapahtumien sijaan kerrontatavasta ja painotuksista.

Half Nelsonin kaltainen rehellisyys yhdysvaltaiselokuvissa on mahdollista vain indie-tuotannon puolella. Ohjaajana Fleck on pyrkinyt viemään rehellisyyden myös toteutuksen puolelle: elokuva on kuvattu huterasti käsivaralla ja rosoiselle 16-milliselle filmille.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Soul Media / NonStop Ent.
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja