kapernaumbd

CAPHARNAÜM
Libanon, Ranska, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Nadine Labaki
Käsikirjoitus: Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Keserwany, Georges Khabbaz, Khaled Mouzanar
Tuotanto: Michel Merkt, Khaled Mouzanar
Pääosissa: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw

2 tuntia 6 minuuttia

Nadine Labakin ohjaama Kapernaum – kaaoksen lapset on kaiken sentimentaalisuuden välttävä ja vilpittömästi kerrottu tarina melko lohduttomista kohtaloista Beirutin slummeissa.

Nykyhetkessä 12-vuotias Zain (loistava Zain Al Rafeea) istuu nuorisovankilassa syytettynä isänsä puukotuksesta ja valmiina haastamaan vanhempansa oikeuteen yksinkertaisesti siitä syystä, että nämä ovat vastuussa hänen syntymästään. Kapernaum ei kuitenkaan ole kertomus mistään pikkunilkistä, vaan olosuhteiden ja ikivanhan kulttuurin uhrista. Zain nimittäin on rutiköyhän monilapsisen perheen vanhin poika, joka jättää kotinsa vanhempiensa myytyä Zainin 11-vuotiaan siskon vanhemman miehen vaimoksi. Zain löytää uuden ystävän maassa luvattomasti oleskelevasta etiopialaisesta Tigestistä (Yordanos Shiferaw), joka elää vielä kurjemmissa oloissa kuin Zainin perhe, mutta ei suinkaan vailla empatiakykyä ja rakkautta.

Labakin Kapernaumin ja Danny Boylen Slummien miljönäärin (2008) vertailu on ehkä turhaa, mutta Labakin elokuvan rinnalla Boylen sinänsä ansiokas viihde-elokuva näyttää lähinnä vitsiltä. Kapernaum on pienen yksilön tasolla kerrottu tarina tiettyjen maiden, kulttuurien ja uskontokuntien toimintatavoista, jotka eivät enää nykypäivään sovellu. Ilman muuta Labaki ottaa kantaa muutoksen puolesta, mutta sitä ei tarvitse tyrkyttää katsojalle enää erikseen, kun jo filmin tarina on tällaiseksi tehty. Vaikutus ja vaikuttavuus syntyy pyrkimyksestä vilpittömyyteen ja aitouteen. Sentimentaalisuuden ja katsojan väkivaltaisen manipuloinnin välttäminen toimivat asian hyväksi paljon tehokkaammin kuin päinvastainen lähestymistapa.

Cinéma vérité -tyyliin elokuvan näyttelijät ovat amatöörejä (ja heistä osa suorastaan loistavia) ja koko elokuva on kuvattu käsivaralta; epätarkkoja kuvia on rutosti, mutta tällä kertaa se ei haittaa niin paljon.

Kapernaum – kaaoksen lapset on ei ole lopulta täysin lohdutonkaan kertomus, sillä se luo uskoa muutokseen ja parempaan huomiseen. Raskaimpien hetkien vastalääkkeenä elokuvassa on runsaasti hellää huumoria, jota tällaisissa elokuvissa tarvitaankin.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Ent.
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla