kylmakostobd

COLD PURSUIT
Iso-Britannia, Norja, Kanada, Yhdysvallat, Ranska, Saksa 2019

Ohjaus: Hans Petter Moland
Käsikirjoitus: Frank Baldwin
Tuotanto: Michael Shamberg, Ameet Shukla, ym.
Pääosissa: Liam Neeson, Laura Dern, Emmy Rossum

1 tunti 59 minuuttia

Norjalaisen Hans Petter Molandin erinomainen Lumiauramies (2014) kertoo tuiki tavalliselta vaikuttavasta Nils Dickmanista, joka elättää itsensä auraamalla lunta pohjois-Norjassa. Se muuttuu, kun hänen poikansa murhataan. Alkaa kostoretki täynnä mustaa huumoria ja kliseillä leikittelyä.
Moland on nyt itse ohjannut elokuvansa englanninkielisen uudelleenfilmatisoinnin. Amerikkalainen käsikirjoittaja on muuttanut käsikirjoitusta tyhmemmäksi, jättänyt pois melkeinpä kaiken sen, mikä teki alkuperäisestä niin hyvän. Kohtaukset ovat nyt lyhempiä – erittäin lyhyitä – ja keskittymiskykyvaikeuksista kärsiville amerikkailaisille teineille sopivaa. Samalla paljon huumorista ja ihmiskuvauksesta on jäänyt pois elokuvasta.

Ohjaajana Moland on nyt näyttänyt kuvanneen kohtauksia tarkoituksenaan tehdä niistä vaikka väkisin erilaisia kuin alkuperäisessä – jos ei muuten, niin vaihtamalla kuvaussuuntaan vasemmalta oikealle tai päinvastoin. Harmi, sillä alkuperäisessä sekin puoli toimi paremmin.

Positiivisiakin muutoksia on – sellaisia, joita alkuperäisessä ei olisi tarvittukaan, mutta jotka piristävät uusintaversiota. Mutta ennen kaikkea siinä näkyy MeToo-aikakauden vaikutus väkinäisellä tavalla. Pikkukylän poliiseista toinen on muutettu naiseksi (Emmy Rossum) ja huumeliigan johtajan puoliso ei tällä kertaa saakaan turpaansa, vaan vääntää väkivaltaista ex-miestään munista. Alkuperäisessä elokuvassa sillä, että nainen saa ex-mieheltään turpaan, oli suuri merkitys eikä siinä ollut tippaakaan mitään naisvihaa. Nyt sekin näiden ihmisten kuvaa täydentävä osuus on jätetty pois.

Liam Neeson ei ole lainkaan hassumpi nyt Nels Coxmaniksi nimettynä, Denverin ulkopuolella Stellan Skarsgårdin hahmon kohtalon kokevana "Amerikan-serkkuna". Laura Dern nähdään sivuosassa Coxmanin vaimona ja pitkän linjan näyttelijä William Forsythe on hänkin mukana.

Kylmä kosto ei suinkaan ole huono elokuva, mutta alkuperäisen version nähneelle se on vain ja ainoastaan pettymys.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 3.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

palomiessamjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja