thefavouritebd

THE FAVOURITE
Irlanti, Iso-Britannia, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Deborah Davis, Tony McNamara
Tuotanto: Yorgos Lanthimos, Ceci Dempsey, Ed Guiney, Lee Magiday
Pääosissa: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

1 tunti 59 minuuttia

The Favourite toi tämän aikamme mielenkiintoisimpiin lukeutuvan ohjaajan huomattavasti laajempaan tietoisuuteen kuin hänen aiemmat elokuvansa. Kreikkalaisen Yorgos Lanthimoksen aiempien elokuvien tapaan The Favourite on täynnä mustaa huumoria, symboliikkaa, arvoituksia ja räikeyttä, jollaista harvoin näkee näin nimekkäiden näyttelijöiden elokuvassa. Ohjaajansa kuudennessa elokuvassa päärooleja näyttelevät Rachel Weisz, Emma Stone ja Olivia Colman, joista viimeksi mainittu voitti roolistaan Oscarin.

The Favourite on 1700-luvun Englantiin sijoittuva kertomus sairaalloisen kuningatar Annen (Colman) hovista, jossa keski-ikäinen lady Sarah (Weisz) on kuningattaren uskottu, läheisin ystävä ja neuvonantaja, eräänlainen varahallitsijakin. Anne on hemmotellun lapsen tavoin tinttaileva tapaus, joka elää melkoista vuoristorataa Sarah’n kanssa. Tämä eräänlainen harmonia kuitenkin katkeaa, kun omaisuutensa menettänyt, mutta erittäin voimakastahtoinen ja vähistä järkkymätön nuori Abigail (Stone) saapuu linnaan. Pilkatusta ja orjan lailla kohdellusta Abigailista tulee nopeasti kuningattaren uusi suosikki ja ihastuksen kohde, Sarah’n kiusaksi…

Deborah Davisin ja Tony McNamaran käsikirjoittama elokuva tapahtuu tutussa viitekehyksessä ja sen juoni on tuttu, mutta tähän tyyliin tällaista tarinaa ei ole aiemmin kerrottu. Kaikki on aika paljonkin kierossa, myöskin kuvauksessa, sillä Lanthimos on päättänyt käyttää liki jokaisessa kohtauksessa ja kuvassa vääristäviä linssejä – sellaisia, jotka tekevät suorista linjoista kieroja (varhaisten CinemaScope-linssien tapaan), ja toisinaan käytössä on kalansilmäobjektiivikin. Tämä antaa elokuvalle räväkän ilmeen, vaikka jonkun mielestä kyseessä voisikin olla vain äärimmäisyyksiin viety tehokeino. Elokuvan visuaalinen ilme on muilta osin hyvin klassinen: se on kuvattu luonnollisessa tai ainakin siltä näyttävässä valossa, miljööt vaikuttavat aidoilta ja puvutkin ovat hyvin linjassa tämän ajan kuvausten kanssa. Itse kuninkaallinen palatsi on täynnä salonkeja, joiden seinät on peitetty värikkäillä seinämaalauksilla. Ne luovat upean taustan yksinkertaisiin ja yksivärisiin pukuihin pukeutuneille naisille, joissa itsessään riittää myös värikkyyttä.

The Favourite on seksikäs filmi, mutta konservatiisempi kuin ohjaajan edellinen elokuva.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia ja dokumentti elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja