stanolliebd

STAN & OLLIE
Iso-Britannia, Kanada, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Jon S. Baird
Käsikirjoitus: Jeff Pope
Tuotanto: Faye Ward
Pääosissa: Steve Coogan, John C. Reilly

1 tunti 38 minuuttia

”I think this is the beginning of a beautiful friendship”. Casablancan (1942) viimeiset sanat kuvaavat hyvin Jon S. Bairdin ohjaaman Stan & Ollien tunnelmaa, vaikka kyseessä onkin tarina kauniin ystävyyden loppuvaiheista.

Stan Laurelin (1890–1965) ja Oliver Hardyn (1892–1957) yhteistyön viimeisiä vaiheita kuvaava elokuva alkaa 1930-luvun puolivälistä, jolloin Laurel & Hardy -kaksikko oli suosionsa ja laatunsa huipulla. Mutta siinä missä esimerkiksi Charles Chaplin oli jo varhaisesta vaiheesta lähtien tuottanut ja omistanut omat elokuvansa ja saattoi elellä niistä tulevilla esityskorvauksilla hyvin leveää elämää, Laurel & Hardy olivat kuukausipalkkaisia tähtiä vailla mitään oikeuksia. 1930-luvun lopulla oli jo lähellä, että tilanne olisi korjaantunut, mutta sekin suunnitelma meni pieleen: siirtyminen kuukausipalkkaisesta henkilökunnan jäseneksi isomman studion tähdeksi jäi allekirjoitusta vaille.

Valtaosa elokuvan tapahtumista sijoittuu 1950-luvun alkuun, jolloin jo kuusikymppiset Laurel ja Hardy matkaavat Isoon-Britanniaan teatterikiertueelle. Vielä kymmenen vuotta aiemmin vastaanotto olisi ollut aivan toisenlainen, mutta nyt Ohukainen ja Paksukainen kiinnostavat enää iäkkäämpää väkeä ja siitäkin vain pientä osaa. Laurel & Hardy on unohdettu. Bairdin elokuva ei ryve kurjuudessa ja maailman epäoikeudenmukaisuudessa, mutta sen päähenkilöiden kohtalo on totena ja fiktiona niin tuttu, että Stan & Ollie ei pääse yllättämään katsojaa. pää.

Bairdin elokuvan pääosassa ovat – kuten nimikin kertoo – Stan ja Ollie, miehet tutun parivaljakon takana. Kaverukset ovat niin läheisiä ja pitkäaikaisia ystäviä, että he muistuttavat ennemminkin vanhaa avioparia, mutta harmonista heidän yhteistyönsä ei ole ollut eikä se ole sitä nytkään. Comeback-yritys palauttaa molemmille mieliin tuntemuksia epäoikeudenmukaisesta kohtelusta kaverin taholta. Kaikesta huolimatta nämä kaksi ovat ystäviä ja elokuva on lämminhenkinen. Ennen kaikkea se on sydämellinen kunnianosoitus elokuvahistorian merkittävälle komediaduolle, jonka elämäntyö on nyt vaarassa vaipua unholaan monien muiden, vielä tunnetumpien ja suositumpien entisajan filmitähtien tavoin. Stan & Ollie saattaa hyvinkin herättää kiinnostusta myös niissä ihmisissä, jotka eivät Ohukaista ja Paksukaista tunne, mutta sellaiset katsojat eivät tietysti elokuvasta niin paljon irti saakaan. Mutta mikäli Bairdin elokuva herättää ihmisissä kiinnostusta tutustua Ohukainen ja Paksukainen -elokuviin, on se silloin varmasti täyttänyt tehtävänsä.

Päärooleja näyttelevien Steve Cooganin ja John C. Reillyn roolisuoritukset ovat mainioita. Reilly on maskeerattu virheettömästi, hänen ulkomuotonsa on heti alusta alkaen uskottava. Coogan ei sen sijaan ole niinkään Laurelin näköinen, mutta taitavana imitaattorina hän on jäljittelee Laurelin maneereja erittäin tarkasti. Tummissa sävyissä ja vähäisessä valossa kuvattua elokuvaa katsellessa ei voi olla näkemättä oikeata kaksikkoa näissä ihmisissä.

Tänä päivänä Stan & Ollien kaltaista elokuvaa tehtäessä resurssit ovat auttamattomasti pienet. Hollywoodin suuret studiot eivät tuota elokuvaa, joka kertoo kahdesta viime vuosisadan alkupuoliskon supertähdestä. Euroopassa taasen ei ole mahdollisuuksia sijoittaa kymmeniä miljoonia epookkielokuvan luomiseen, ellei se ole suuri kansallinen aihe tai muuten hyvin hollywoodilainen tuote. Stan & Ollie ei ole kumpaakaan, vaikkakin se on suurempi kuin kansallinen aihe – se on elokuvataiteen kansainvälisellä kielellä kerrottu tarina ajoista, jolloin maailma oli yksinkertaisempi ja hieman viattomampi paikka. Silloin myös Hollywood ja elokuva olivat vielä nuoria ja komiikka kaikkea muuta kuin verbaalista.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

su

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja