serenitybd

SERENITY
Yhdysvallat 2019

Ohjaus: Steven Knight
Käsikirjoitus: Steven Knight
Tuotanto: Steven Knight, Greg Shapiro, Guy Heeley
Pääosissa: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jason Clarke

1 tunti 46 minuuttia

Serenityn piti tulla Suomen valkokankaille Robert Zemeckiksen Salaisuus pinnan alla -hitiltä lainatun nimen kanssa, mutta elokuvan ulkomailla saama täystyrmäys muutti suunnitelmat. Suoraan tallennelevitykseen tullut Serenity on kyllä kiinnostava tapaus, kun elokuvan painotukset ja ohjaajan ote ovat täysin hukassa.

Sisällöllisesti Serenity on yhdistelmä film noir -elokuvien kliseitä femme fatalea myöten, Spielbergin Tappajahaita, Kasdanin Huumaa, Kubrickin Hohtoa, Crichtonin Westworldia ja Weirin The Truman Show’ta. Mitään omaa siinä ei ole, kaikki on muualta lainattu ja lyöty yksiin raameihin, mihin ne eivät mahdu.

Matthew McConaughey näyttelee jälleen niin omahyväisesti että hän tuntuu pitävän itseään maailman karismaattisimpana ihmisenä. Osasyyllinen on kyllä roolihahmokin: pienellä saarella asuva kalastaja Baker kyyditsee turisteja merelle kalaan ja elää vähän päämäärätöntä elämää viinan ja seksin voimalla. Sitten saarelle saapuu miehen entinen vaimo Karen (Anne Hathaway blondina), joka kertoo rikkaan miehensä (Jason Clarke) olevan sadisti ja ties mitä. Karenin ja yhteisen pojan terveys on vaarassa. Karen pyytää Bakeria tappaamaan miehensä, mutta onko mitään siltä, miltä näyttää? Ei, mutta ei kyllä oikein kiinnostakaan.

Stephen Frearsin loistavan Dirty Pretty Thingsin (2002) kirjoittaneen Steven Knightin kolmas oma ohjaustyö luottaa uskomattomuuksiin, mutta tyytyy lainaamaan kaiken muilta teoksilta. Kaiken lisäksi tarina on kehnosti kerrottu, kaikki alkaa näyttää itsensä parodialta, vaikka sitä se ei ole. McConaughey ja Hathaway ovat hukassa, mutta Clarke on pysyy pinnan yläpuolella. Välillä Djimon Honsou käy puhumassa jumalasta.

Epävarma ohjaaja on ahtanut noin sataminuuttiseen elokuvaansa varmaankin 95:n minuutin verran musiikkia. Visuaalinen ilme muistuttaa liian paljon värimääriteltyä ja tietokoneella ”ehostettua” kuollutta kuvaa.

1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Booky.fi / MisLabel
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla