theshapeofwaterbd

THE SHAPE OF WATER
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Guillermo del Toro
Käsikirjoitus: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Tuotanto: Guillermo del Toro, J. Miles Dale
Pääosissa: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, Richard Jenkins

2 tuntia 3 minuuttia

Sympaattinen, aidosti elokuvaa ja varsinkin kauhuelokuvaa rakastava meksikolaisohjaaja Guillermo del Toro on saavuttanut huomattavan kansainvälisen maineen ja arvostuksen jo vuosia sitten. Pan’s Labyrinthin (2006), Hellboyn (2004) ja Crimson Peakin (2015) ohjaajan uusin elokuva The Shape of Water on kuitenkin sellainen pieni mestariteos, jolle jopa Yhdysvaltain elokuva-akatemia antoi arvon: Del Toro voitti työstään parhaan ohjauksen ja elokuvan Oscarit.

Del Toron ja Vanessa Taylorin käsikirjoittama The Shape of Water sijoittuu 1960-luvun Yhdysvaltoihin – aikaan, jolloin ajettiin suurilla autoilla, hattupäiset miehet hallitsivat maailmaa ja rasismi kukoisti. Vaikka The Shape of Water kertoo myös miesten maailmasta ja rasismista, on se ennen kaikkea elämän ja elokuvan ylistyslaulu. Brittiläinen Sally Hawkins näyttelee elokuvan päähenkilöä, mykkää ja siksi hieman sulkeutunutta Elisaa, joka elää vanhassa ränsistyneessä kerrostalossa ja käy töissä valtion salaisessa bunkkerissa siivoojana. Elisan työpari on mustaihoinen Zelda (Octavia Spencer), joka on hahmona yhdistelmä aitoa ihmistä ja sitä samaa äitimäisen mustan palvelusväen edustajaa, jollaisia Hollywood-elokuvissa tuohonkin aikaan nähtiin. Nämä toistensa seurasta nauttivat naiset elävät työpaikkansa ulkopuolella aivan erilaista elämää, mutta heitä yhdistää hyvä huumorintaju ja rakkaus elämään. Heidän uskonsa elämän voittoon ei horju silloinkaan, kun työpaikalle tuotu suorastaan uskomaton, kuin jostakin satukirjasta tempaistu ”merihirviö” tarvitsee pelastajaa paikan sadistimaisen (Michael Shannon) johtajan kynsistä.

Tämän hirviön, joka on kuin suoraan mustasta laguunista ja 1940-luvulta, ympärille rakentuu erittäin sydämellinen ja elokuvallinen tarina, jossa päähenkilön puhumattomuutta ei pian edes huomaa. Sen sijaan hänen humaaniutensa vieraita ja harvoja läheisiään – eritoten maailmaa pelkäävää homoseksuaalista vanhempaa naapuriaan ja ystäväänsä (Richard Jenkins) – kohtaan on huomattavaa.

The Shape of Water on eräänlainen Del Toron Kairon purppuraruusu: yhdistelmä lämminhenkistä huumoria, vanhojen kauhuelokuvien hirviöitä ja film noir -elokuvien kuvastoa. Vaikka kyseessä on rakkaudenosoitus elokuvalle, eritoten vanhoille mestariteoksille ja elokuvateattereillekin, on The Shape of Water hyvin nykyaikainen elokuva toteutukseltaan ja sisällöltään. CGI-tehosteita käytetään runsaasti ja päähenkilön seksuaalisuutta kuvataan sellaisella tavalla, joka on hyvin epätavallista parhaan elokuvan Oscarin voittajalle, jopa 2010-luvulla. Del Toro luo ja ylläpitää kevyttä, mutta merkityksellistä tunnelmaa yllä koko parituntisen ajan.

4tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Useita dokumentteja elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  kuvio kylla

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat