solsidanbd

SOLSIDAN
Ruotsi 2017

Ohjaus: Felix Herngren, Måns Herngren
Käsikirjoitus: Jesper Harrie
Tuotanto: Emma Nyberg
Pääosissa: Felix Herngren, Henrik Dorsin, Mia Skäringer

1 tunti 45 minuuttia

Vuosina 2010–2015 tuotettuun samannimisen televisiosarjan jatkoksi tehdystä Solsidanista tuli Suomessa virallisen katsojatilastoinnin ajan katsotuin ruotsalainen ja ruotsinkielinen elokuva. Noin 175 000:lla katsojallaan Solsidan on ylipäätään poikkeuksellisen suosittu tv-sarjan jatkoksi tehty elokuva.

Katsoja, joka ei ole nähnyt alkuperäistä televisiosarjaa ensimmäistäkään jaksoa, pääsee helposti kärryille ja pysyy siellä, sen verran yksinkertainen kokonaisuus on. Tuolla aurinkoisella puolella asuvat muutamat tuttavapariskunnat kokevat kesän aikana merkittäviä muutoksia elämässään. Alex (Felix Herngren) ja Anna (Mia Skäringer) eroavat jälkimmäisen löydettyä uuden miehen huolettomasta Davidista (Henrik Schyffert). Ove (Henrik Dorsin) ja Anette (Malin Cederblad) suunnittelevat perheenlisäystä, mutta Ove ampuu tyhjiä. Äveriäs liikemies Fredde (Johan Rheborg) ja äärimmäisen pinnallinen Mickan-vaimo (Josephine Bornebusch) taas kärsivät kumpikin tahoillaan: Mickania ottaa aivoon, kun hänen Instagram-tilinsä ei ole yhtä suosittu kuin (ainoan) ystävän, Freddellä puolestaan on jonkinasteinen identiteettikriisi ja lisäksi hän on joutunut keskelle kolmen sukupolven välistä kuilua.

Solsidanin alkuasetelma on hyvin yksinkertainen ja kuvastaa hyvin sitä, miten paljon alkuperäisen tv-sarjan tunteminen auttaisi ihmisten ja heidän motiiviensa ymmärtämisessä. Kun näiden ihmisten menneisyydestä ei puhuta juuri mitään, mutta heidän nykytilanteensa on kaiken keskipisteenä, jää elokuva auttamatta pintapuoliseksi. Silti se on kyllä hauska ja värikäs. Siinä vaiheessa alkaa tapahtua, kun Alex löytää uuden ihastuksen (Frida Hallgren), Ove ja Annette päättävät etsiä spermanluovuttajaa ja Fredde ja Mickan suunnitella kesää vaarin "huvilalla".

Alkuperäisen sarjan tapaan elokuvan käsikirjoitus on Jesper Harrien käsialaa. Hyvät roolisuoritukset, hyvät tyypit ja vitsit kantavat alusta loppuun saakka, eikä missään vaiheessa tule tunnetta, että nyt on vain kaksi televisiosarjan jaksoa lyöty yhteen. Sen sijaan sellainen tunne voi tulla, kun katsoo elokuvan teknistä ja visuaalista toteutusta: televisiokuvaaja Viktor Davidsonin kädenjälki on ammattitaitoista, mutta Herngrenien veljesten kuvakerronta silkkaa televisiokerrontaa. Sama pätee käsikirjoituksen rytmiin ja tapaan hyppiä tiheään tahtiin näiden kolmen eri pariskunnan välillä. 

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Pieleen menneitä ottoja.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1 
Kuva: 16:9 (1.78:1)
Levyjä: 1

7u

dvdblu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat