thegreatwallbd

THE GREAT WALL
Kiina, Yhdysvallat, Hongkong, Kanada, Australia 2016

Ohjaus: Yimou Zhang
Käsikirjoitus: Carlo Bernard, Doug Mird, Tony Gilroy, ym.
Tuotanto: Thomas Tull, Charles Boven, Jon Jashni, ym.
Pääosissa: Matt Damon, Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe

1 tunti 43 minuuttia

Lahjakkaan, visuaalisuuteen panostavan Yimou Zhangin (Punainen pelto, Hero, Lentävien tikarien talo) ohjaama The Great Wall on erinomainen osoitus siitä, miten kiinalaiselokuvat eivät vahvalla Hollywood-panostuksellakaan voi miellyttää länsimaalaisia ihmisiä. Elokuvan kehno menestys ja runsaat tappiot myös pitänevät huolen siitä, ettei vastaavia kiinalais-yhdysvaltalaisia suurtuotantoja kovin paljon nähdäkään.

Ohjaaja Edward Zwickin (Viimeinen samurai) tarinaan pohjautuva, mm. Tony Gilroyn käsikirjoittama The Great Wall sijoittuu tuhannen vuoden takaiseen Kiinaan. Matt Damonin ja Pedro Pascalin näyttelemät palkkasotilaat ovat saapuneet Kiinaan nähdäkseen, onko kohuttua ruutia todella olemassa –  ja jos on, mitä se oikeastaan onkaan. Matkallaan he kohtaavat erikoisia hirviöitä, joilta suojautuakseen kiinalaiset ovat rakentaneet massiivisen muurin. Ulkomaalaiset soturit joutuvat kiinalaisten vangiksi, mutta lopulta he tarvitsevat vankiensa apua taistelussa hirviöitä vastaan.

The Great Wall – joka on siis englanninkielinen nimitys Kiinan muurille – on yli 100:n miljoonan euron budjettinsa ansiosta melko laadukkaasti lavastettu ja suurisuuntainen tuotanto, mutta ei siinä ole paljon kehuttavaa. Ohjaaja Zhang tietää, miten tehdään hyvää draamaa tai toimintaa sekä taitaa nimenomaan elokuvallisen kerronnan. The Great Wall on häneltä kuitenkin melkoinen huti, jonka mies lienee tehnyt vain eläkepäiviensä turvaksi. Damon ei taatusti ole mukana mistään muusta syystä kuin lihavasta palkkiosta, mikä tietysti hänelle sallittakoon, jos vähempi ei riitä.

Zhangin elokuvan huonous kiteytyy muutamiin lainalaisuuksiin, joita kiinalaisissa elokuvissa on. Kiinassa elokuvateattereissa levitettävien elokuvien on oltava joko ikärajaluokitukseltaan kaikille sallittuja, tai sitten ne ovat kaikilta kiellettyjä. Mitään välimaastoa ei ole. Käytännössä siis Kiinassa ei milloinkaan voida esittää yhtäkään niistä elokuvista, joita me kaikki rakastamme. The Great Wall on siis elokuva, jossa on runsaasti toimintaa, mutta vähän verta ja täysin olematon määrä minkäänlaista jännitystä, vaarantuntua tai mitään sellaista, mikä yleensä toimintaelokuviin kuuluu.

Lavastuksiensa värimaailmalta ja varsinkin kiinalaisten näyttelijöiden roolipuvuilta The Great Wall on kuin Liberacen suunnittelema. Lopputulos on auttamattoman tuttu: tällaisia teoksia esitettiin televisiossa nuorisolle suunnattuina sarjoina vielä uuden vuosituhannen alussakin. Damonin ja Pascalin välinen suhde ja sanailu on kuin vanhoista Kolme muskettisoturia -filmeistä, mutta kehnompaa. Välillä, varsinkin elokuvan loppupuolella, toimintakohtaukset ovat sen verran aivottomia, että ne jopa viihdyttävät. Kuitenkin elokuvan ainoita kohokohtia on Willem Dafoen sivurooli pitkään kiinalaisten vankina olleesta vanhana ketkuna.

The Great Wallin hyviin puoliin luettakoon se, ettei se ole yhtä pitkä kuin Kiinan muuri, johon elokuvan kuvausryhmällä ei muuten ollut asiaa. Vaikka idea Kiinan muurin ympärille rakennetusta elokuvasta on hyvä, on lopputulos kaikkea muuta.

tahtitahti2tahti2tahti2tahti2

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia sekä useita dokumentteja elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.40:1)
Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat