ulzanaverinenapassidvd

ULZANA’S RAID
Yhdysvallat 1972

Ohjaus: Robert Aldrich
Käsikirjoitus: Alan Sharp
Tuotanto: Carter DeHaven
Pääosissa: Burt Lancaster, Bruce Davison, Jorge Luke

1 tunti 39 minuuttia

Ohjaaja Robert Aldrichin ja näyttelijä Burt Lancasterin yhteistyö alkoi 1950-luvun alkupuolella kahdella lännenelokuvaklassikolla, Vera Cruzilla (1954) ja Viimeisellä apassilla (1954). Sen jälkeen ehti vierähtää lähes parikymmentä vuotta, ennen kuin nämä kaksi alansa huippua palasivat yhteen.

Ulzana – verinen apassi ei totisesti ollut odotuksen arvoinen. Alan Sharpin (Verinen viikonloppu, Rob Roy) käsikirjoittama elokuva kertoo intiaanireservaatista karanneita verenhimoisia apasseja jäljittävästä McIntoshista (Lancaster) ja muutamasta sotilaasta. McIntosh tuntee apassit paremmin kuin kukaan toinen seudun valkoisista miehistä. Nuori luutnantti DeBuin (Bruce Davison) on sinisilmäinen kristitty, jonka moraalikäsitykset ja maailmakuva joutuvat koetukselle hänen kohdatessaan kotimaansa alkuperäiskansan vihaisia edustajia.

Sharpin käsikirjoitus ei tarjoa Lancasterin kaltaiselle tähdelle sellaista roolia, jossa tämä voisi loistaa. Lancaster tekee toki takuuvarmaa työtä, eikä hänen seurassaan voi olla viihtymättä. Rotat-hittielokuvan (1971) pääosan näytellyt Davisonkin on hyvässä vedossa. Elokuva keskittyy nimenomaan roolihahmoihin, mutta näiden eroavaisuukset tulevat ilmi heti alussa, eikä sen jälkeen kuva enää tarkennu. Aldrich kuvaa verkkaisesti vähäisten tapahtumien etenemistä. Jos hänen tarkoituksensa olisi ollut näyttää, minkälaista odottelua moinen homma on, siinä hän on kyllä onnistunut.

Aldrich oli monen elokuvan lajityypin huippuosaaja: häneltä luonnistuivat niin toiminta- kuin seikkailufilmit (Likainen tusina, Aavikkolento), lännenfilmit (Vera Cruz, Verinen apassi), kauhutarinat (Mitä tapahtuikaan Baby Janelle?, Murha asuu sydämessä) ja film-noir-elokuvat (Kohtalokas tapaaminen). Silti hänelläkin oli heikot hetkensä, eikä Ulzana – verinen apassi edusta hänen parhaimmistoaan.

Elokuvasta puuttuu sellainen vauhti ja jännitys, mitä tarina kaipaisi, ja visuaalisesti se on Aldrichin vaatimattomimpia töitä. Kuitenkin silläkin on hetkensä. Osa loppupään kohtauksista saavuttaa sen intensiivisyyden, mikä koko elokuvassa olisi pitänyt olla. Rajut ja karut kohtaamiset apassien kanssa ovat verisiä ja vaikuttavia. Mutta ennen kaikkea Lancaster, yksi kaikkien aikojen valovoimaisimmista filmitähdistä, pitää katsojan mielenkiinnon yllä.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2016
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuva: 16:9 (1.78:1)
Levyjä: 1

16

dvd

Uusintapainoksena saatavilla vain osana Cowboy Classics Vol 1. -DVD-kokoelmaa (2016).

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat