mrdeedsgoestotownbd

MR. DEEDS GOES TO TOWN
Yhdysvallat 1936

Ohjaus: Frank Capra
Käsikirjoitus: Robert Riskin; Clarence Budington Kelland (tarina)
Tuotanto: Frank Capra
Pääosissa: Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft

1 tunti 56 minuuttia

Sisiliassa syntyneestä Frank Caprasta tuli yksi kaikkein amerikkalaisimmista elokuvantekijöistä, jonka filmit ylistivät uutta maata ja sen kansaa. Capran parhaimman luomiskauden aikana valmistui useita tällaisia filmejä, joista Mr. Deeds tulee kaupunkiin oli ensimmäinen.

Mr. Deeds tulee kaupunkiin on hyvin samantyyppinen elokuva kuin Capran edellinen suurmenestys, viidellä Oscarilla palkittu Tapahtuipa eräänä yönä -mestariteos (1934). Edellisessä filmissä Clark Gablen näyttelemä reportteri esittää jotakin aivan toista auttaakseen kotoaan karannutta perijätärtä, jota Claudette Colbert näytteli. Mr. Deeds tulee kaupunkiin -elokuvassa Jean Arthur näyttelee tähtireportteria, joka juonii itsensä miljoonaomaisuuden perineen maalaispojan (Gary Cooper) seuraan. Perusasetelma on sama, mutta roolihahmojen sukupuolia on vaihdettu päittäin.

Clarence Budington Kellandin alkuperäistarinaan pohjautuva, Robert Riskinin (Tapahtuipa eräänä yönä) käsikirjoittamassa elokuvassa rikas teollisuuspohatta kuolee auto-onnettomuudessa. Hän on jättänyt testamentissaan koko omaisuutensa kaukaiselle sukulaispojalle, Longfellow Deedsille (Cooper). Pienessä maalaiskaupungissa asuva Deeds on kaikkien rakastama suoraselkäinen ja viaton mies, joka uskoo ihmiseen ja kotimaahansa. Usko joutuu kuitenkin koetukselle, kun hän kuulee perinnöstään ja joutuu lähtemään New Yorkiin hallitsemaan uutta omaisuuttaan.

Koko kaupungin kerma on kiinnostunut näkemään, minkälainen maalaistollo rahakirstua nyt vartioi. Pohatan lakimiehet ja oikeastaan kaikki muutkin ovat hymy huulilla valmiita huijaamaan Deedsiä, niin myös tähtireportteri Babe (Arthur). Kaupunkilaiset saavat huomata, ettei Deeds ole tyhmä, vaikka onkin sinisilmäinen. Sen sijaan Baben petollisuutta hän ei näe.

Tapahtuipa eräänä yönä teki Gablesta suuren tähden, mutta Cooper oli jo tunnettu filmitähti ennen ainutkertaiseksi jäänyttä yhteistyötään Capran kanssa. Vakava, aito, miellyttävä ja komea Cooper sopii Deedsin rooliin kuin nyrkki silmään – jopa niin hyvin, että Arthur jää täysin hänen varjoonsa. Capran ohjausjälki on Mr. Deedsissä yhtä tehokasta ja varmaa klassista elokuvakerrontaa kuin hänen edellisessä menestysfilmissäänkin. Elokuvan romanttisia kohtauksia korostaa hiljaisuus erittäin säästeliäästi käytetyn musiikin sijaan.

Mr. Deeds lähtee kaupunkiin oli Capran ja käsikirjoittaja Riskinin seitsemäs yhteinen elokuva. Yksi aikansa merkittävimmistä ohjaaja-käsikirjoittaja-kaksikoista oli tärkeässä asemassa modernin romanttisen komedian kehittämisessä. Riskin loi aidonoloisia roolihahmoja, joiden hyvyyden ja isänmaallisuuden Capra toi valkokankaalle ilman sentimentaalisuutta, mahtailua tai muitakaan paheita. Capran filmeissä on puhtainta isänmaallisuutta ja rakkautta kotimaahan, mitä Hollywood-elokuvissa on nähty. Sellaiseen on helppo samastua, vaikka ei olisikaan kotoisin samasta maasta. Hyväntahtoisuus ja sisukkuus ovat hauskuuden lisäksi oleellisia syitä siihen, miksi Mr. Deeds lähtee kaupunkiin toimii 80 vuoden ikäisenäkin vähintään yhtä hyvin kuin valmistuessaan.

tahtitahtitahtitahtitahti

LISÄMATERIAALI:

Frank Capra Jr:n kommenttiraita, Capra Jr:n haastattelu sekä elokuvan alkuperäisiä mainoksia ja teaseri.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2016
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 1.0
Kuva: 16:9 (1.37:1)
Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat