landofminebd

UNDER SANDET
Tanska / Saksa 2015

Ohjaus: Martin Zandvliet
Käsikirjoitus: Martin Zandvliet
Tuotanto: Malte Grunert, Mikael Chr. Rieks
Pääosissa: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro

1 tunti 40 minuuttia

Martin Zandvlietin ohjaama ja käsikirjoittama Land of Mine nappasi Tanskalle sen historian kahdennentoista Oscar-ehdokkuuden parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa. Ehdokkuus ei tullut suotta, sillä Land of Mine on kaikin puolin loistava elokuva ja toiseen maailmansotaan olennaisesti liittyviltä teemoiltaan vieläpä juuri sellainen teos, jollaisia Oscarit jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia huomioi.

Zandvlietin kolmas pitkä elokuva sijoittuu Tanskan rannikolle vuoteen 1945. Saksa on hävinnyt sodan, Tanskan miehitys on päättynyt ja maahan jätettyjen kahden miljoonan miinan raivaustyöt alkavat. Säälimätön kersantti Rasmussen (Roland Møller) saa neljätoista saksalaista sotavankia komennukseensa raivaamaan yhden hiekkarannan maahan kaivetut 45 000 miinaa. Kovaluontoisen Rasmussenin yllätykseksi hänen alaisikseen määrätyt sotilaat ovat kaikki nuoria poikia, osa vasta teini-ikäisiä. Siitä huolimatta tehtävä on suoritettava. Ennen pitkää Rasmussen alkaa tuntea empatiaa nuoria käskyläisiään kohtaan.

Loistavan, ulkoisestikin vaikuttavan Roland Møllerin johtama pieni, mutta korkeatasoinen näyttelijäkaarti johdattelee katsojat mielenkiintoisen, ikiaikaisen koston kysymyksen pohdintaan: pitäisikö tanskalaisten nyt kostaa kokemansa vääryydet saksalaisille, kenelle tahansa, olivatpa nämä kyseiset saksalaiset osallisia maanmiestensä tekoihin tai eivät. Miten helposti tanskalainen natseja vihaava ihminen muuttuu itse fasistiksi?

Varsinkin näiden miinanraivaajien työssä kuolema oli todennäköinen, eikä se tullut kello kaulassa. Zandvliet on synnyttänyt suuren jännitysnäytelmän hyvin pienistä aineksista. Land of Mine on myös visuaalisesti ja teknisesti erittäin korkealuokkainen teos, joka on onnistunut täydellisesti audiovisuaalisen maailmansa luonnissa. Zandvlietin ja kuvaaja Camilla Hjelmin visuaalinen toteutus on kaunistelematonta, mutta komea värimaailma, tarkkaan rajatut kuvat ja hyvin valitut kuvakulmat luovat silti kauniin kokonaisuuden. Musiikkia on käytetty säästeliäästi, kun tarvittavan "musiikin" tarinaan tuo taitava äänisuunnittelu monine foley-tehosteineen. Kivenheiton päässä olevan meren ja rannikon äänet luovat hienon miljöön elokuvalle, jonka hyvin pieni tapahtuma-alue ei milloinkaan tunnu liian pieneltä, kuten ei itse elokuvakaan.

tahtitahtitahtitahtitahti

LISÄMATERIAALI:

Lisämateriaalia ei ole.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film / Atlantic Film, 2016
Tekstitys: Suomi, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.39:1)
Levyjä: 1

16

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat