slowwestdvd

SLOW WEST
Iso-Britannia / Uusi-Seelanti 2015

Ohjaus: John MacLean
käsikirjoitus: John MacLean
Tuotanto: Iain Canning, Emile Sherman, Conor McCaughan, ym.
Pääosissa: Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender, Ben Mendelsohn

1 tunti 20 minuuttia

Säveltäjä John MacLeanin ura elokuvaohjaajana on lähtenyt hitaasti liikkeelle, mutta ensimmäinen pitkä elokuva antaa luvan odottaa häneltä kiinnostavia ja tasokkaita suorituksia jatkossakin. MacLeanin itsensä käsikirjoittama Slow West sijoittuu 1860-luvun Yhdysvaltoihin. Skotlantilainen nuorukainen Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee) on saapunut uudelle mantereelle etsiäkseen traagisen välikohtauksen seurauksena virkavaltaa Yhdysvaltojen länsiosiin paenneen ihastuksensa, Rosen (Caren Pistorius).

Kirkasotsainen Jay näkee Yhdysvallat lupaava uutena maana, jonka uusilla kansalaisilla riittää hyvää tahtoa ja halua tehdä työtä. Matkustaessaan ratsain idästä länteen hän saa huomata, etteivät nämä luulot päde ainakaan kaikkiin vastantulijoihin. Jay on tulossa ryöstetyksi, mutta onnekas sattuma tuo paikalle Silas Selleckin (Michael Fassbender), elämän kovettaman miehen, joka lähtee pientä korvausta vastaan saattamaan Jayta Rosen luo. Silas ja Jay alkavat ystävystyä, mutta Silaksella saattaa olla muitakin syitä etsiä Rose käsiinsä kuin vain auttaa nuorta toveriaan.

MacLeanin kahdessa aiemmassa lyhytelokuvassa pääosaa näytellyt Michael Fassbender nähdään nyt toista kertaa lännenelokuvassa – ja tällä kertaa huomattavasti vakavammissa merkeissä kuin Jonah Hexissä (2010). Aikamme merkittävimpiin näyttelijöihin lukeutuva Fassbender osaa tehdä pienellä pensselillä ja olla juuri siksi niin kiinnostava, karismaattinen hahmo. Toisaalta, tässä elokuvassa kaikki näyttelijät ovat pyrkineet vähäeleisyyteen ja luonnollisuuteen. Samat pyrkimykset ovat MacLeanin ohjausjäljessä; Slow West on nimensä mukaisesti hieman hidastempoinen, luottaa enemmän tunnelmaan kuin sinänsä toimivaan juoneensa ja antaa niin roolihahmoilleen kuin katsojallekin aikaa ajatella.

Omalaatuisella, mutta toimivalla musiikilla säestetty elokuva on visuaalisesti yhtä kaukana Sergio Leonen kuin John Fordinkin lännenfilmeistä. MacLean ja kuvaaja Robbie Ryan (Philomena, Ginger & Rosa) eivät ole lähteneet jäljittelemään muita eivätkä ylipäätään korostaneet kameratyöskentelyn merkitystä, vaan kaikki toimii näyttelijöiden ehdoilla. Tasaisen komeasti kuvatussa elokuvassa on kyllä visuaalisestikin näyttävät jaksonsa. Varsinaisten lännenmaisemien puute (elokuva kuvattiin Uudessa-Seelannissa ja Isossa-Britanniassa) ja erikoinen musiikki tuo elokuvaan omanlaisensa tunteen.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (1.66:1)
  Levyjä: 1

16

dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat