Jurassic World (2015) [Blu-ray]

jurassicworld

JURASSIC WORLD
Yhdysvallat 2015

Ohjaus: Colin Trevorrow
Käsikirjoitus: Colin Trevorrow, Rick Jaffa, Amanda Silver, Derek Connolly
Tuotanto: Frank Marshall, Patrick Crowley
Pääosissa: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irffan Khan

2 tuntia 4 minuuttia

Reilu kaksikymmentä vuotta sitten Steven Spielbergin Jurassic Park (1993) valloitti koko maailman. Äärimmäisen viihdyttävä, hauska ja jännittävä elokuva ”hulluista” tiedemiehistä, jotka kloonaavat dinosauruksia ja perustavat elämyspuiston, jossa turistit voivat käydä ihailemassa miljoonien vuosien takaisia otuksia.

Jurassic Park oli käytännössä ensimmäinen elokuva, joka esitteli maailman elokuvayleisölle uutta CGI-teknologiaa yhdistettynä perinteiseen elokuvantekoon – ja teki sen niin hyvin, ettei elokuva ole yli 20 vuodessakaan vanhentunut. Spielbergin itsensä ohjaama ensimmäinen jatko-osa oli sekin vielä loistavaa viihdettä, mutta Joe Johnstonin ohjaama Jurassic Park III (2001) tehtiin kehnolla käsikirjoituksella ja kaikki käytännön efektit korvattiin CGI-kuvilla. Kamala kolmas osa ei kuitenkaan riittänyt tappamaan tätäkään lypsylehmää.

Erinomaisella pienen budjetin scifi-komedialla Safety Not Guaranteed (2012) pitkän elokuvan ohjaajana debytoineen Colin Trevorrow'n uran toinen filmi oli 200 kertaa kalliimpi kuin edeltäjänsä, mutta Jurassic Worldista puuttuu kaikki se kekseliäisyys ja hauskuus, jotka leimasivat ohjaajan ensimmäistä filmiä. Neljän käsikirjoittajan kynäilemä Jurassic World on yhdistelmä elokuvasarjan kolmea edellistä osaa. Jälleen on perustettu uusi dinosauruspuisto, jossa jälleen menee jokin pieleen. Puiston johtajiin lukeutuva kiireinen liikenainen Claire (Bryce Dallas Howard) ja puiston lähettyvillä raptoreita kouluttava Owen (Chris Pratt) joutuvat pelastamaan päivän aivan uudenlaisen dinosauruksen karattua puistossa olevien vierailijoiden keskuuteen. Claire joutuu vieläpä etsimään ja pelastamaan sisarenpoikansa, jotka ovat saapuneet saarelle lomalle vanhempiensa avioeron keskeltä.

Jurassic Worldissa kaikki on jälleen tietokoneella tehtyä, hengetöntä, mitään oikeaa vaaran tuntua ei ole missään ja tarina on kaikessa olemattomuudessaankin liian tuttu ja turvallinen. Roolisuorituksetkin ovat mitäänsanomattomia – ainoa seikka, joka herättää positiivista huomiota, on Michael Giacchinon säveltämä musiikki, joka on paikoittain hyvinkin johnwilliamsmaista.

Avengers: Age of Ultronin sijaan Jurassic Worldista tuli kuluvan vuoden tähänastisista suurin elokuva maailmanlaajuisesti kerättyjen lipputulojen määrässä mitattuna. Syytä on hyvin vaikea ymmärtää.


LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia ja elokuvaan liittyviä dokumentteja.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
  Kuva: 16:9 (2.00:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).