Mortdecai (2015) [Blu-ray]

mortdecai

MORTDECAI
Iso-Britannia / Yhdysvallat 2015

Ohjaus: David Koepp
Käsikirjoitus: Eric Aronson
Tuotanto: Johnny Depp, Andrew Lazar, ym.
Pääosissa: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Paul Bettany

1 tunti 47 minuuttia

Kyril Bonfigliolin (1928–1985) viisiosaisen Mortdecai-romaanisarjan ensimmäisen osan filmatisointi on hyvin köyhän miehen Vaaleanpunainen pantteri -elokuva, jossa omalaatuinen brittiläinen aristokraatti sotkeentuu laittomaan kansainväliseen taidekauppaan. Myös Steve Gordonin Arthuria (1981) muistuttava elokuva on räätälöity pääosaa näyttelevälle Johnny Deppille, joka ilveilee ja kujeilee tuttuine maneereineen ilman sen suurempaa hauskuutta.

Elokuva, joka on käsikirjoittaja Eric Aronsonin ensimmäinen lähes 15 vuoteen, sijoittuu nykypäivään. Mortdecai (Depp) on eräänlainen herrasmieshuijari, joka tuntee taidetta ja käyttää mainettaan hyväkseen myydessään taide-esineitä ylihintaan asioista vähemmän perillä oleville rahamiehille. Jatkuvassa pienessä pöhnässä oleva Mortdecai on talousvaikeuksissa ja hiljattain kasvatetut viikset ovat ajaneet hänet ja Johanna-vaimon (Gwyneth Paltrow) aviokriisiin, mutta onneksi Mortdecailla on uskollinen miespalvelija Jock (Paul Bettany). Mortdecain vanha tuttu ja Johannan koko ikänsä rakastunut ollut rikosetsivä Martland (Ewan McGregor) lupaa Mortdecaille hyvän korvauksen, jos tämä alkaa ottaa selvää laittomille markkinoille joutuneen Goyan maalauksen kohtalosta. Tämä vie miehen toiminnantäyteiselle seikkailulle ympäri Euroopan ja Yhdysvaltoihinkin saakka.

Mortdecai on häpeilemätön toisinto Blake Edwardsin Vaaleanpunainen pantteri -elokuvista, joissa brittiläinen Peter Sellers näytteli hölmöä ranskalaisetsivää Clouseau'ta. Mortdecaissa yhdysvaltalainen Depp näyttelee Terry-Thomasin hammasvälin omaavaa brittiä, joka on yhtä hölmö kuin Clouseau, mutta saattaa toisinaan vain esittää itseään tyhmempää, kun Clouseau puolestaan oli aidosti idiootti. Mortdecain kaltainen brittiläinen aristokraatti on herkullinen henkilöhahmo, jonka käsikirjoittaja Aronson ja ohjaaja David Koepp ovat yhdessä Deppin kanssa lypsäneet kuiviin. Liika on liikaa: Depp ilmeilee ja irvistelee läpi filmin, mutta oikeastaan häntäkään ei voi elokuvan epäonnistumisesta syyttää. Mortdecaissa on ainekset hyvään komediaan, mutta lopputulos ei yksinkertaisesti toimi, koska harvoista vitseistä on yritetty repiä enemmän irti kuin mihin on mahdollisuuksia. Lisäksi sivuosissa nähtävien henkilöhahmojen motiivit ovat hyvin tutunlaisia: Martland on Mortdecaille kateellinen, mutta sellaisessa asemassa, että voi tätä kerrankin hieman pomputtaa. Johanna taasen on korviaan myöten rakastunut Mortdecaihin, mutta yrittää tehdä tämän mustasukkaiseksi ja saada huomaamaan itsensä. Jock on hyvin uskollinen palvelija ja vapaa-ajallaan kaikki naiset kallistava himonussija.

Alkoholia, seksiä, arvoesineitä ja äveriästä elämää Mortdecaista ei puutu. Rahaa on pantu myös itse elokuvaan: näyttelijäkaarti on nimekäs ja leikisti elokuvassa käydään eri puolilla maailmaa. Deppin kanssa jo Salaisen ikkunan (2004) tehnyt ohjaaja Koepp viljelee nopeita ilmakuvasiirtymiä paikasta toiseen – ja ihailee päänäyttelijänsä kykyjä niin, että unohtaa kaiken muun. Ehkä lopputulos olisi parempi, jos Koepp olisi myös tällä kertaa laatinut käsikirjoituksen itse.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Nordisk Film
  Tekstitys: Suomi, tanska, norja, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, DD 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).