HYSTERIA
Iso-Britannia / Ranska / Saksa / Luxemburg 2011

Ohjaus: Tanya Wexler
Käsikirjoitus: Stephen Dryer, Howard Gensler, ym.
Tuotanto: Sarah Curtis, Judy Cairo, ym.
Pääosissa: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy

1 tunti 39 minuuttia

Aikaisemmin vain hyvin vähäiselle huomiolle jääneitä pikkuelokuvia ohjanneen Tanya Wexlerin ensimmäinen suurempi elokuva Hysteria kertoo vibraattorin keksimisestä. Sinänsä hauskasta ideasta on syntynyt melko tyypillinen romanttinen komedia, mutta ohjaajan rento ote pitää kokonaisuuden keskimääräistä parempana.

1880-luvun Lontooseen sijoittuva ja jossain määrin tositapahtumiin perustuva filmi kertoo nuoresta tohtorista, Mortimerista (Hugh Dancy), joka saa jälleen kerran potkut eräästä sairaalasta, kun hänen uudenlainen hoitotapansa ei miellytä pihiä omistajaa. Bakteerien olemassaoloon uskovan Mortimerin hyvä ystävä ja kasvattiperheen poika lordi Edmund (Rupert Everett) tuo taloudellista turvaa Mortimerille, mutta hän haluaa kuitenkin elättää itse itsensä. Niinpä hän lähtee jälleen työnhakuun, saaden kuin saadenkin paikan pienen yksityisklinikan apulaislääkärinä.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/hysteria1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/hysteria1_t.jpg,Tanya Wexler: Hysteria;images/muut/arvostelut/2012/hysteria2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/hysteria2_t.jpg,Tanya Wexler: Hysteria; }

Dalrymplen (Jonathan Pryce) klinikalla ei hoideta luunmurtumia, vaan ”hysterian” valtaamia naisia.  Vallattomasti käyttäytyvät naiset saavat Dalrympleltä alapäähierontoja, jota ei kuitenkaan pidetä yhdenlaisena seksipalvelun myymisenä, vaan lääketieteellisenä hoitokeinona. Tähän tehtävään myös Mortimer valjastetaan. Samalla vanhempi tohtori yrittää tehdä salonkikelpoisesta assistentistaan sopivan sulhasen tyttärelleen (Felicity Jones), vaikkakin Mortimer alkaa uhkaavasti rakastua työnantajansa vanhempaan tyttäreen, ”hysteriasta” kärsivään Charlotteen (Maggie Gyllenhaal), joka on hylännyt elämän rikkaan perheen tyttärenä ja pyhittänyt elämänsä köyhien lasten ja naisten auttamiseen.  

Vibraattorin syntymisen ohella Hysteria kertoo siitä, kuinka Mortimerin on valittava kahden väliltä: viettääkö elämänsä rikkaana tohtorina nuoren ja kauniin, mutta tylsän naisen vaimona vai hylättävä rikkaudet, autettava köyhiä ja elää elämänsä niin ikään kauniin naisen kanssa, jota hän vielä sattuu rakastamaan. Valitseminen näiden kahden väliltä ei tietenkään tule olemaan liian vaikeaa, muutenhan kyseessä ei olisi romanttinen komedia. Elokuvan pitävätkin elossa hienot näyttelijäsuoritukset.

Hyvin lavastettu ja puvustettukin elokuva on hyvin tyypillinen romanttinen komedia, erottavina tekijöinä ovat vain sijoittuminen 1880-luvulle ja seksilelun keksiminen.


LISÄMATERIAALI

Making of -dokumentti ja muiden elokuvien trailereita.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Scanbox

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (1.85:1)

Levyjä:
1

Osta tämä elokuva

 |