THE FIRM
Yhdysvallat 1993

Ohjaus: Sydney Pollack
Käsikirjoitus: Robert Towne, David Rabe, David Rayfiel
Tuotanto: Sydney Pollack, Scott Rudin
Pääosissa: Tom Cruise, Jeanne Triplehorn, Gene Hackman

2 tuntia 34 minuuttia

Menestyskirjailija John Grishamin teoksista ensimmäisenä filmattu Firma on suomalaisittain sikäli kiinnostava filmi, että sen ohjaajatehtäviä kuulemma tarjottiin jossakin vaiheessa Talvisodan menestyksen jälkeen Hollywoodiin lähteneelle Pekka Parikalle. Lopulta filmin ohjasi kuitenkin Sydney Pollack, joka ei ole saanut tehtyä yhtenäistä elokuvaa.

Vuosi Kunnian miesten lakimiesroolin jälkeen, Tom Cruise nähtiin Firman nuorena, vastavalmistuneena lakimiehenä. Köyhästä kodista ahkeralla työllä ja lahjakkuudella arvostetun lakikoulun priimukseksi noussut Mitch saa rahakkaan tarjouksen tulla pienen memphisiläisen asianajotoimiston palkkalistoille. Matkattuaan vaimonsa (Jeanne Triplehorn) kanssa uuteen kotikaupunkiinsa, käy Mitchille hyvin pian selville, ettei talon sisällä Firmaksi kutsuttu asianajotoimisto ole niin puhtoinen kuin miltä se vaikuttaa. Pian Mitch onkin FBI:n ilmiantaja, riskeeraten henkensä yrittäessään tehdä oikean teon ja paljastaa työnantajansa rikokset.

Kaikkiaan kolmessa Grisham-filmatisoinnissa näytellyt Gene Hackman ei ole erityisen hyvässä vedossa roolissaan Firman palkollisena, joka ei konnamaisuudestaan huolimatta ole läpeensä paha ihminen. Pääasiassa elokuva on kuitenkin laskettu Cruisen varaan, joka on muutamaa kohtausta lukuun ottamatta mukana jokaisen minuutin tapahtumissa. Ikävä kyllä salaliiton ja jännityksen kuvaamisen sijaan Pollack viipyilee kertoen Mitchin ja tämän vaimon välille syntyvästä draamasta, kun Mitch on erehtynyt pettämään vaimoaan. Ennen kuin sitä huomaakaan, elokuva venyy kaksi- ja puolituntiseksi, josta olisi täysin ongelmitta voinut jättää tunnin pois – tiivistää tarinaa, keskittyä olennaiseen ja tehdä kunnon jännityselokuva. Nyt tosin elokuvan toiminnalliset, jännittävät jaksot tuntuvat sitäkin tehokkaammilta, kun niitä ennen on nähty melkein parin tunnin verran ihmissuhdedraamaa.

Huono elokuva Firma ei kuitenkaan ole, sillä sen ajan, mikä jännitykselle on annettu, on se erittäin mukaansatempaava. Myös Cruisen ammattitaitoinen roolisuoritus ja hänen roolihahmonsa ongelmanratkaisuun liittyvät keksinnöt ovat vielä parikymmentä vuotta elokuvan valmistumisenkin jälkeen ilahduttavaa katseltavaa.


LISÄMATERIAALI

Traileri ja teaseri.


BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Paramount

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (1.78:1)

Levyjä:
1

Ikäraja: 15

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja