4K UHD -arvostelussa: Vonkka (2023) on kuin teollinen karamelli

a

WONKA
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Paul King
Käsikirjoitus: Paul King, Simon Farnaby
Tuotanto: David Heyman, Alexandra Debbyshire, Luke Kelly
Pääosissa: Timothée Chalamet, Calah Lane, Keegan-Michael Kay

1 tunti 56 minuuttia

Vuosina 2014 ja 2017 kaksi Paddington-elokuvaa ohjanneen Paul Kingin Vonkka on kuin mittatilaustyönä tehty hyvän mielen harmiton ja värikäs perhe-elokuva. Pohjana on Roald Dahlin klassikkolastenkirjan hahmot ja maailma, mutta tarina on kokonaan uusi – periaatteessa. Nyt kerrotaan, miten Vili Vonkasta tuli Vili Vonkka. Tai ei oikeastaan, sillä Vonkka on heti kättelyssä outo suklaamaakari, ja elokuvan edetessä juoni alkaa seurata romaanin juonta. Tälläkin kertaa mukana on huono-osainen lapsi, makeismies Vonkka ja tuhmia setiä, jotka panevat kapuloita rattaisiin.

Vonkka on täysiverinen musikaali, siinä on paljon laulettua dialogia. Poissa ovat omituisuus ja omalaatuisuus, joita riitti Mel Stuartin ja Tim Burtonin Jali ja suklaatehdas -elokuvissa, samoin kuin kaikki synkemmät sävyt. Vonkassa pääosaa näyttelevä mitäänsanomaton Timothée Chalamet ei kestä vertailua Vonkan roolissa aiemmin nähtyihin Gene Wilderiin ja Johnny Deppiin. Sivuosaa näyttelevä Keegan-Michael Kay pelastaa, minkä saattaa.

Kahden toinen toistaan paremman Paddington-elokuvan jälkeen Paul Kingiltä ei suoraan sanottuna uskaltanut odottaakaan samantasoista teosta, ei ainakaan eri hahmoista. Vonkka on teollinen karamelli, mukavan makuinen eikä tuo pahaa mieltä, mutta ei suurta nautintoakaan. Paddington-elokuvien tapaan Vonkka on miellyttävällä tavalla aikuismainen, ikään kuin aikuisille tehty lastenelokuva.

Suuri elokuvallinen seikkailu tämä ei ole. Rekvisiittaa ja puvusteita riittää joka lähtöön, mutta kuvallinen ilmaisu on innotonta. 4K UHD -tallenne on priimaa, onhan kyseessä 4K-tasoisena kuvattu ja masteroitu elokuva.


1tahtea
1tahtea1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, 24 fps, Dolby Vision, HDR
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD (englanti), Dolby Digital 5.1 (suomi)
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 7
Levyjä: 2 (UHD ja Blu-ray)


Lisämateriaali: muutama dokumentti elokuvan teosta.


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).