monajapalavanrakkaudenaikadvd

MONA JA PALAVAN RAKKAUDEN AIKA
Suomi 1983

Ohjaus: Mikko Niskanen
Käsikirjoitus: Taavi Kassila, Pekka Parviainen, Anna-Leena Härkönen, Arja Tiainen, Timo Humaloja
Tuotanto: Mikko Niskanen / National-Filmi Oy
Pääosissa: Anna-Leena Härkönen, Markku Halme, Liisamaija Laaksonen

1 tunti 43 minuuttia

Mikko Niskanen eli taiteilijaelämää täydellä liekillä ja poltti itsensä loppuun monta kertaa ennen aivan liian ennenaikaista kuolemaansa. Erään tällaisen vaiheen seurauksena Niskanen kiinnostui uskonnosta ja teki aiheesta elokuvan, joka on toisaalta uskonnollinen elokuva uskonnosta, mutta myöskin melkoisen kiihkottomasti aiheeseen suhtautuva – se on helppo kokea vain kuvauksena näistä ihmisistä, ei uskontunnustuksena saati hiippakuntansa aatteiden tyrkyttämisenä. Silti Mona ja palavan rakkauden aika on Niskasen pitkistä elokuvista kehnoin ja oikeastaan ainoa huono elokuva, minkä hän teki.

monajapalavanrakkaudenaika1still
Anna-Leena Härkönen on Mona

Viisihenkinen työryhmä laati elokuvan käsikirjoituksen Niskasen idean pohjalta; samaa työtapaa Niskanen käytti jo Käpy selän alla -hittielokuvassaan (1966). Tällä kertaa ei kuitenkaan kerrota maalle naimaan ja juhlimaan lähtevistä kaupunkilaisnuorista, vaan kaupungissa naivista ja juhlivista nuorista. 17-vuotias Anna-Leena Härkönen näyttelee debyyttiroolissaan Monaa, avioeroperheen vanhinta tytärtä, joka on helposti napit vastakkain suojelevaisen äitinsä (Liisamaija Laaksonen) kanssa. Monalle alkoholisti-isä on rakas ja tärkeä, toisin kuin pikkuveljelle. 

monajapalavanrakkaudenaika4still
Martti (Mikko Niskanen) ja Monan äiti (Liisamaija Laaksonen)

Kesällä Mona ja hänen tyttökaverinsa päätyvät omanikäistensä poikien seuraan. Moni tytöistä jo antautuu, kun taas Mona välttelee seksin harrastamista viimeiseen asti, vaikka se kiehtookin ja poikaystäväkin (Markku Halme) on jo. Huolettoman lapsuuden ja nuoruuden päättymisen lähestyessä Mona kokee niitä samoja paineita, joita kaikki muutkin hänen ikäisensä. Mona kuitenkin löytää lohdun ja punaisen langan uskonnosta. Tätä uskonnollista osuutta Niskanen kuvaa ymmärtävästi, mutta terveellisen skeptisesti. Se, miten paljon ohjaaja itse oli uskoon hurahtanut, ei tämän filmin perusteella ole lainkaan ilmiselvää: Monan ja palavan rakkauden ajan voi ottaa jopa ankarana mielenvikaisuutta lähentelevän kiihkouskovaisuuden kritiikkinä, jos sen haluaa niin kokea. Katsojalle on jätetty vapaus tulkita näkemäänsä.

Niskanen nähdään itse pienessä ja hauskassa sivuroolissa erittäin sympaattisena Marttina, Monan äidin pomona. Monan äitinä nähtävä Liisamaija Laaksonen on saanut näyteltäväkseen elokuvan melodramaattisimman kohtauksen, joka ei millään sovi muuhun kokonaisuuteen ja onkin tahattoman koominen. 

monajapalavanrakkaudenaika2still
Mona (Härkönen) ja poikaystävä Henkka (Markku Halme)

Ylipäätään Monassa on seesteinen ja jopa harras tunnelma, vaikka se termi tässä yhteydessä saattaakin antaa väärän kuvan. Erittäin merkitävässä roolissa elokuvan onnistumisessa on Härkönen, joka oli tuolloin vasta lahjakas amatööri, jollaisista Niskanen sai aina hienoja roolisuorituksia irti. Härkönen tekee oikean elokuvaroolin, teatteri ja kehnommat ohjaajat eivät olleet häntä pilanneet.

Niskasen ja kuvaaja Pertti Mutasen yhteistyö on tuottanut nätin filmin, vaikkei sen ansioista voikaan täysin rinnoin nauttia, kun DVD:n lähdemateriaalina on erittäin kuluneesta esityskopiosta tehty vanha tv-masteri täysin väärällä kuvasuhteella. Se on hienoa, että nämä elokuvat julkaistaan DVD:llä, mutta ne voisi tehdä kerralla kunnollakin. 

Monalta ja palavan rakkauden ajalta ei kuitenkaan kannata odottaa lainkaan samanlaista nostalgista ja helposti samastuttavaa katselukokemusta kuin millainen Niskasen Ajolähtö (1982) oli. 

2tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia
Tekstitys: Ei tekstitystä
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 14:9 (1,56:1), letterbox
Levyjä: 1

12u

dvd

Erittäin kuluneesta esityskopiosta tehty vanha tv-masteri, jonka kuvasuhdekin on sinnepäin (oikea kuvasuhde on 1,66:1).

Ensi-illat

Perjantai 17.8.

theequalizer2juliste thespywhodumpedmejuliste

theplacejuliste fakiirijokajuuttuijuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ilosiaaikojamielensapahoittajuliste itcamefromthedesertjuliste olavivirtajuliste valmentajajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909

Katsotuimmat ensi-illat 2018

Päivitetty 25.6.

1. Avengers: Infinity War 224 805
2. Deadpool 2 169 220
3. Black Panther
148 523
4. Supermarsu suomi
140 697
5. Coco  132 936

Katsotuimmat kotimaiset 2018

Päivitetty 25.6.

1. Supermarsu
140 697
2. Veljeni vartija 121 199
3. Varasto 2 94 031
4. Kaikki oikein 74 596
5. Suomen hauskin mies 55 755

ranin

Nyt elokuvateattereissa

mammamiajuliste2
Mamma Mia! Here We Go Again

O. Parker
4. viikko

241 540
katsojaa 14.8. mennessä

deadpool2juliste
Deadpool 2
David Leitch
14. viikko

195 734
katsojaa 14.8. mennessä

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Ilmoituksia