Tammisunnuntai 1918 (2017)

tammisunnuntai1918juliste

TAMMISUNNUNTAI 1918
Suomi 2017

Ohjaus: Ilkka Vanne
Käsikirjoitus: Antti Tuuri
Tuotanto: Marko Röhr / MRP Matila Röhr Productions Oy

50 minuuttia

Tämän viikon sunnuntaina tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Suomen sisällissota alkoi. Vuoden 1918 talven ja kevään tapahtumat kantavat monia eri nimiä, mutta pariakin niistä voi pitää erityisen puolueellisina: punakapina ja vapaussota. Jälkimmäistä nimeä ovat käyttäneet eritoten ne, jotka ovat pitäneet vuoden 1918 tapahtumia pikemminkin sotana Neuvosto-Venäjää kuin Suomen punaisia vastaan.

Nyt perjantaina valkokankaille saapuu Vapaussodan ja itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistyksen osittain rahoittama Tammisunnuntai 1918 -dokumenttielokuva, joka on sittenkin harvinaisen kiihkoton ja puolueeton kuvaus siitä yhdestä yöstä, jonka aikana valkoiset riisuivat Etelä-Pohjanmaalla sijainneet punakaartilaiset ja neuvostovenäläisjoukot aseista. Nämä tapahtumat, joihin tuleva valtionhoitaja, sotamarsalkka ja tasavallan presidentti C. G. E. Mannerheim valkoisten johtajana ratkaisevasti liittyi, aloittivat sisällissodan valkoisten puolelta. Seuraavana aamuna punaiset ottivat vallan Tampereella ja varsinainen sisällissota saattoi alkaa.

Kirjailija Antti Tuuri on laatinut Tammisunnuntai 1918:n käsikirjoituksen siten, että sitä sadan vuoden takaista vihaa, haluttomuutta ymmärtää ja ehdottomuutta ei tässä dokumentissa nähdä. Tammisunnuntai 1918 on kyllä ehdottomasti voittaneen osapuolen näkökulmasta kerrottu tarina, päättyyhän se nostattavaan montaasiin uudesta, vapaasta ja kaikesta huolimatta yhtenäisestä Suomesta, jossa ei lopulta sen enempää kommunismi kuin fasismikaan vienyt voittoa. Se on siis "puolueellinen" ollessaan sitä mieltä, että tämä lopputulos oli parempi kuin se, että Suomi olisi yhä osana Venäjää ja sen eri aikojen eri muotoja. Tuskin kovin moni suomalainen on pitkään aikaan ollut asiasta muutakaan mieltä.

Noin 300 000:lla eurolla tuotettu Tammisunnuntai 1918 valmistui ilman Elokuvasäätiön tuotantotukea. Tuotantoyhtiön ulkopuolelta tulleena tilauselokuvana se ei ole mitenkään poikkeuksellinen, mutta nykypäivänä vastaavanlaiset tapaukset ovat yhä harvinaisempia. Tammisunnuntai 1918:n toteutuksesta vastaa käsikirjoittaja Tuurin lisäksi nimenomaan hänen teostensa filmatisoinneista tunnetut tekijät: MRP Matila Röhr Productions Oy on tuotantoyhtiönä, Marko Röhr tuottajana ja Ilkka Vanne (Lakeuden kutsu) ohjaajana. Viime vuosikymmenellä kolme hittielokuvaa ohjannut Vanne on viime vuodet viettänyt hiljaiseloa liikkuvan kuvan puolella.

Teemu Liakan kuvaama 50-minuuttinen elokuva on koostettu pääosin koti- ja ulkomaisesta arkistomateriaalista; vuoden 1918 aikana Suomessa ei mittavaa määrää liikkuvaa kuvaa taltioitukaan. Lisäksi elokuvassa on Etelä-Pohjanmaalla aidoilla tapahtumapaikoilla kuvattuja dramatisoituja jaksoja, mutta ei yhtäkään repliikkiä – kertojan lisäksi äänessä ovat vain muutamat henkilöt, jotka lukevat tapahtumiin osallistuneiden ihmisten autenttista kirjeenvaihtoa tai päiväkirjamerkintöjä. Yhtäkään ihmistä ei haastatella itse filmissä. Tammisunnuntai 1918 ei siis ole kollaasi puhuvia päitä, kuten niin monet dokumenttielokuvat.  Dramatisoidut jaksot on Liakan tyylikkäästi mustavalkoisena kuvaamia, ja sekä lavastus- että puvustuspuolen ihmiset ovat tehneet resursseihin nähden tunnelmaa tukevaa somistustyötä suurten lavasteiden sijaan.

Tammisunnuntai 1918 on sisällöllisesti rajattu onnistuneesti sellaiseen merkittävään, mutta ajallisesti lyhytkestoiseen tapahtumaan, että se on voinut tehdä ilman liiallista verisyyttä, tuskaa ja kuolemaa: ne ajat olivat vielä edessäpäin. Osittain tästä hillitystä sisällöstään johtuen, mutta myös nopeatempoisena ja viihdyttävänä, mutta ei kevytmielisenä historiankertaajana se on sopivaa esitettävää varsinkin nuorisolle ja yläastelaisille. Tammisunnuntai 1918 ei kuitenkaan käsittele juuri lainkaan sisällissodan syitä tai syitä siihen, miksi niin monet isänmaalliset, poliittisesti epäaktiiviset ihmiset lähtivät sotimaan punaisten rivissä. Kuitenkin elokuvan nimi jo kertoo sen, ettei tässä ole kysekään sodan syistä, vaan tästä yhdestä merkittävästä päivästä sen sodan alussa.

4tahtea


Elokuvateattereissa 26.1.2018 lähtien.

12u

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).