Tässä juttusarjassa nostamme esille Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elonet-tietokannasta löytyviä harvinaisia ja mielenkiintoisia filmejä.

relandervirossa
Lauri Kr. Relander (keskellä) valtiovierailulla Virossa. KAVI.

Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg ei lähes kuuden vuoden presidenttiytensä aikana tehnyt ensimmäistäkään valtiovierailua, vaan viihtyi paremmin kotioloissaan ja poissa julkisuudesta. Ståhlbergin seuraajaksi 41-vuotiaana valittu Lauri Kristian Relander puolestaan teki viisi valtiovierailua, joista ensimmäinen suuntautui Viroon. Viron valtionpäämies Konstantin Päts oli käynyt Suomessa virallisella valtiovierailulla Ståhlbergin presidenttikaudella, joten Relander lähti vuorollaan tapaamaan Viron silloista valtionpäämiestä, Jaan Tõnissonia,  toukokuussa vuonna 1925.

Meriteitse taitetulle matkalle lähti mukaan Kurt Jäger, joka kuvasi Suomen presidentin ensimmäisestä valtiovierailusta 51-minuuttisen dokumenttielokuvan. Elokuvan tuotannosta vastasi Jägerin oma vasta perustettu Taide-Filmi Oy, jonka nimissä saksalaissyntyinen Jäger valmisti säännöllisiä uutiskatsauksia ja dokumenttifilmejä. Jäger myi Taide-Filminsä Suomi-Filmille jo vuonna 1926 ja siirtyi pitkien näytelmäelokuvien pariin uudella Komedia-Filmi Oy:llään. Suomalaisen elokuvan historiaan Jäger on jäänyt eritoten kuvaajana ja yhtenä täkäläisen äänielokuvan isistä.

Jägerin Suomen presidentin Lauri Relanderin vierailu Virossa v. 1925 -dokumenttielokuva sen sijaan ei ole jäänyt historiaan, vaikka kyseessä on lähes tunninmittainen, ainutlaatuinen dokumentti Suomen tasavallan toisesta presidentistä, josta ylipäätään on hyvin vähän elävää kuvaa. Jäger seurasi kameroineen Relanderin Viron-matkaa tarkkaan aina Helsingistä lähdöstä merimatkaan, saapumiseen Tallinnaan ja siellä presidentin virallisen ohjelman mukaisesti. Hän myös kuvasi tunnelmallisia ja paljon puhuvia kuvia öisestä Tallinnasta, jonka katukuvaa koristivat Suomen ja Viron liput sekä aikaansa nähden poikkeuksellisen näyttävät valomainokset Eläköön Suomi! -teksteineen. Jägerin filmi antaa Suomen ja Viron suhteesta ystävällisen kuvan, ja ennen kaikkea se näyttää, miten suureellisestikin vieraan valtion päämies voidaan toivottaa tervetulleeksi ilman liiallisuuksiin menoa. Tämä filmi on suomalaisen presidentti-instituution historiaa.

Relanderin Viron-matka päättyi 24. toukokuuta. Jägerin toimeliaisuutta kuvaavaa on, että hänen dokumenttifilminsä ensi-ilta oli jo kaksi päivää myöhemmin Helsingin Kino-Palatsissa. Filmin alkuperäisen teatterilevityksen jälkeen sitä ei ole liiemmin esitetty, televisiossakaan sitä ei ole nähty koskaan.

linkkiFilmi löytyy Elonetistä kokonaisuudessaan, mykkänä ja ilman musiikkia.