Pirunsaaren ja Sing Singin ohella maailman kuuluisimpien vankiloiden joukkoon lukeutuvassa Alcatrazissa tiilenpäitä lukivat niin Al Capone kuin Machine Gun Kellykin, mutta elokuvissa Alcatrazin vangeista kuuluisimpia ovat siellä aikaansa viettäneet vähemmän tunnetut rikolliset. San Franciscon edustalla, niin lähellä, mutta ainakin vankien mielestä niin kaukana mantereesta sijaitseva Alcatraz lienee juuri elokuvien kautta suomalaisillekin tutumpi kuin täkäläiset vankilat.

 

alcatrazinvanki

Alcatrazin vanki (1962)

Alcatraz-elokuvista arvostetuin on myöskin niistä vaikeimmin saatavilla ja nähtävillä, ainakin täällä Suomessa. Thomas E. Gaddisin kirjaan pohjautuva elokuva kertoo Robert Stroudista (1890–1963), ”Birdman of Alcatrazista”, taposta ja murhasta tuomitusta rikollisesta, joka vankilassa istuessaan alkoi pitää lintuja ”lemmikkeinään” ja tutkia näiden elämää. Alcatraziin siirrettäessä hän ei enää saanutkaan pitää lintuja, vaan alkoi tutkia lakia ja kirjoitti sekä omaelämäkertansa että tietokirjan Yhdysvaltain vankeinhoitojärjestelmän historiasta.

Stroudista kertova elokuva ehdittiin filmata ja julkaistakin hänen vielä eläessään, mutta vaikka elokuvassa Stroudia näyttelevä Burt Lancaster saikin tavata hahmonsa esikuvan, ei Stroud saanut elokuvaa nähtäväkseen. Birdman of Alcatraz, suomalaisittain Alcatrazin vanki, sai ensi-iltansa heinäkuussa 1962. Stroud kuoli 73-vuotiaana marraskuussa 1973.

Alcatrazin vanki oli pääosaa näytelleen Burt Lancasterin ja ohjaaja John Frankenheimerin toinen yhteinen elokuva viidestä. Sitä edelsi Suurkaupungin sudet (1961) ja seurasivat Juna (1964), Toukokuun seitsemän päivää (1964) ja Hyppy ikuisuuteen (1969). Näistä vain Juna on Suomessa saatavilla DVD:llä. Alcatrazin vanki sai neljä Oscar-ehdokkuutta: Lancasterin pääosasta, Telly Savalasin sivuosasta, Thelma Ritterin naissivuosasta ja Burnett Guffeyn kuvauksesta, mutta ei voittanut yhtäkään pystiä.

 

pakoalcatrazista

Pako Alcatrazista (1979)

Villistä lännestä nykypäivän Yhdysvaltoihin saapunut Clint Eastwood seikkaili ensimmäisen kerran Alcatrazin suljetussa vankilassa jo Likainen Harry -sarjan kolmannessa osassa, Murskaajassa (1976), jonka loppuhuipennus sijoittui Yhdysvaltain kuuluisimpaan vankilaan. Muutama vuosi myöhemmin Eastwood ja hänen luotto-ohjaajansa Don Siegel tekivät viimeisen yhteisen elokuvansa aiheenaan Alcatrazin historian ainoa (mahdollisesti) onnistunut vankilapako.

Clarence Anglin, John Anglin ja Frank Morris pakenivat Alcatrazin vankilasta vuonna 1962 joko kesäkuun 11. päivän iltana tai aamuyöstä seuraavana päivänä. Heidät ruumiitaan ei löydetty, mutta toisaalta pidettiin mahdollisena, että he hukkuivat uintimatkalla vankilasaarelta mantereelle. J. Campbell Bruce kirjoitti aiheesta tietokirjan heti tuoreeltaan, ja tämän kirjan pohjalta Richard Tuggle laati elokuvakäsikirjoituksen Siegelin filmiin.

Eastwood näyttelee tietysti pääroolin Morrisina, epämääräisen taustan omaavana hiljaisena, mutta rajuna miehenä, joka ei katso epäoikeudenmukaista kohtelua hyvällä, ei pudota saippuaansa vankilan suihkussa eikä taatusti kuuntele vankilanjohtajan (Patrick McGoohan) päänaukomista. Anglin veljeksinä nähtiin Fred Ward ja Jack Thibeau.

Pako Alcatrazista oli viimeinen niistä viidestä elokuvasta, joissa Siegel Eastwoodia ohjasi. Rautainen Coogan (1968) ja Likainen Harry (1971) olivat molemmat poliisielokuvia, Kourallinen dynamiittia (1970) lännenelokuva ja Korpraali John McB (1971) Yhdysvaltain sisällissodan aikaan sijoittuva jännitysdraama. Siegel oli jo ennen Eastwoodiin tutustumista ohjannut kymmeniä elokuvia, Ruumiinryöstäjien (1956) kaltaisia klassikoita ja jopa yhden vankilafilmin, kehutun, mutta melko unohdetun Kapinan vankilassa (1956). Pako Alcatrazista -filmin jälkeen Siegel ohjasi enää kaksi elokuvaa, mutta tämä viimeinen Eastwoodin kanssa tehty filmi on niistä ainoa, joka on jäänyt elämään.

Pako Alcatrazista oli iso hitti ympäri maailman, Suomessa sen kävi katsomassa yli 125 000 lipunostajaa.

alcatrazkohtaloni

Alcatraz – kohtaloni (1995)

Dan Gordonin käsikirjoittama ja Marc Roccon ohjaama Alcatraz – kohtaloni on malliesimerkki tositapahtumiin perustuvista elokuvista, jonka tapahtumilla ei ole juuri mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Roccon elokuvassa Kevin Bacon näyttelee pikkuvarkaudesta pitkään vankeusrangaistukseen tuomittua ihmisraunioita, joka yrittää pakoa yhdessä muutaman muun vangin kanssa, jää kiinni ja päätyy viettämään kolme vuotta eristysselissä. Sieltä vapauduttuaan hän tappaa miehen, ja niinpä puolustusasianajaja (Christian Slater) päättää syyttää vankilan johtajaa (Gary Oldman) asiakkaansa tekemästä murhasta.

Todellisuudessa Henri Young oli murhamies jo Alcatraziin tullessaan, tappoi kyllä vankilassa ollessaan ja joutui siitä oikeuteen, mutta ei viettänyt kolmea vuotta eristyksissä eikä kohdannut samanlaista loppua kuin elokuvassa. Elokuvan valmistuessa vuonna 1995 Young saattoi hyvinkin olla vielä hengissä; hän karkasi ehdonalaisessa ollessaan vuonna 1972, eikä häntä sittemmin ole löydetty. Jos Young yhä eläisi, hän olisi jo 103-vuotias.

Alcatraz – kohtaloni oli Roccon neljäs ja viimeinen elokuvaohjaus. Sittemmin hän laati tarinan John Mayburyn ohjaamaan Sidottuun (2005), jonka yksi tuottajista hän myös oli. Rocco kuoli vuonna 2009 vain 46-vuotiaana.

Alcatraz – kohtaloni julkaistiin kesällä Blu-ray-tallenteena.


therock

The Rock – paluu helvettiin (1996)

Viimeiset vuodet Transformers-robottirymistelyitä ohjannut Michael Bay debytoi pitkän elokuvan ohjaajana hyvin menestyneellä Bad Boysilla (1995), jota seurasi Bayn uran ensimmäinen jättihitti. Tuore Oscar-voittaja Nicolas Cage ja legendaarinen Sean Connery olivat päärooleissa elokuvassa, jossa Cagen näyttelemä kemisti ja Conneryn näyttelemä entinen rikollinen joutuvat yhdessä taistelemaan San Franciscoa uhkaavaa terroristiryhmää vastaan. Sotilastaustaiset terroristit (johtajan roolissa Ed Harris) ovat majoittuneet Alcatrazin suljettuun vankilaan, jonka Conneryn näyttelemä rikollinen tuntee kuin omat taskunsa.

The Rock – paluu helvettiin oli oman aikansa jättituotanto 70 miljoonan dollarin (nykyrahassa hieman yli sadan miljoonan) budjetillaan, mutta jättiläismäinen oli myös yleisömenestys. Elokuva oli Pohjois-Amerikassa vuoden seitsemänneksi katsotuin ja keräsi maailmanlaajuisesti yli 330 miljoonan dollarin lipputulot. Suomessakin se sai yli 100 000 katsojaa.