universal2s9r992

 

Suomalaisen Finnkino Oy:n omistavan AMC Theatresin toimitusjohtaja Adam Aron ilmoitti huhtikuussa, etteivät yhtiön teattereissa tule enää esittämään Universal Picturesin elokuvia. Syynä oli NBC Universalin Jeff Shellin lehdistölle antama lausunto, jossa Shell kertoi yhtiön aikovan julkaista jatkossa elokuvia "molemmissa formaateissa", teattereissa ja suoraan digitaalisena. Universal julkaisi Trolls: Maailmankiertue -animaatioelokuvansa alkuperäisistä suunnitelmista poiketen suoraan VOD-palveluissa koronapandemian suljettua maailman elokuvateatterit. Sen menekki innoitti Shelliä kommentoimaan tulevaa julkaisupolitiikkaa.

Uusi julkaisustrategia, jossa elokuvia lasketaan levitykseen joko teattereihin tai suoraan VOD-palveluihin, on todellisuudessa puolen vuosisadan ikäinen. Vastaavaa harkintaa on käytetty jo 1960-luvulta lähtien, jolloin Yhdysvalloissa alettiin tuottaa valkokangaselokuvan laatuvaatimuksia täyttäviä elokuvia suoraan televisioon. Tällainen oli esimerkiksi Don Siegelin ohjaama Tappajat (1964), joka valmistumisensa jälkeen todettiin liian väkivaltaiseksi televisiolevitykseen ja tästä syystä se laskettiinkin teatterilevitykseen. Elokuva oli sattumoisin Universal Picturesin tuotantoa.

Suoraan televisiolevitykseen tehtyjen elokuvien lisäksi Universal ja muut Hollywood-studiot ovat tehneet elokuvia myös suoraan videotallennelevitykseen. 2020-luvulla suoraan videolla julkaistava elokuva tulee usein saataville samanaikaisesti sekä VOD-suoratoistopalveluissa että fyysisinä tallenteina, etenkin Yhdysvalloissa.

 

AMC Theatresin johtajan ilmoitus Universalin elokuvien "porttikiellosta" ketjun teattereihin on erityisen outo Suomen kannalta. Finnkino on AMC Theatresin omistaman Odeon Cinemas Groupin tytäryhtiö ja samalla myöskin Universalin elokuvien täkäläinen levittäjä.

Aronin huhtikuussa antama ukaasi ja kieltomääräys on tiettävästi yhä voimassa, mutta Suomessa Finnkino jatkaa silti Universalin elokuvien levittämistä ja myöskin esittämistä. Ensimmäinen uusi Universalin elokuva on Peter Cattaneon ohjaama Yhteinen sävel, jonka Finnkino tuo valkokankaille 24. heinäkuuta. Jo päivättyjä tulevia Universalin ensi-iltoja ovat myös Fast & Furious 9 ja Kätyrit: Grun tarina, jotka molemmat tulevat teattereihin ensi vuonna Finnkinon levittämänä.

Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila kertoo, että Finnkino Oy:ssä elokuvalevityspuoli on oma yksikkönsä, jolla on oma organisaationsa. Hänen mukaansa päätökset maahantuotavista elokuvista tehdään levityspuolella itsenäisesti.

Finnkino on myös aikeissa julkaista Trolls: Maailmankiertueen elokuvateattereissa 25. syyskuuta, vaikka elokuva on ollut Yhdysvalloissa VOD-palveluissa jo keväästä lähtien. Tähän mennessä Finnkino ei ole suostunut esittämään sellaisia elokuvia, joiden VOD- tai muu tallennejulkaisupäivä on ollut lähellä teatteriensi-iltaa.

 

Päivitetty klo 14.19. Trolls: Maailmankiertue on saatavilla VOD-palveluissa ainakin Yhdysvalloissa.

Päivitetty klo 15.57. Lisätty Finnkinon myyntijohtajan kommentit.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja