talvisota2still
Talvisotaa. Kuva: KAVI

Pekka Parikan ohjaaman Talvisota-elokuvan jo neljä vuotta sitten restauroinut KAVI restauroi myös sen pidennetyn tv-sarjaversion. Viisiosainen sarja pyörii parhaillaan uusintana TV1:llä, mutta esityksissä käytetään kaksikymmentä vuotta vanhoja DigiBeta-nauhoja. Elokuvan ja sarjan kuvaaja Kari Sohlberg pitää heikkolaatuisen nauhan käyttöä törkeänä.

Uusin käänne tapauksessa on kuitenkin iloinen: KAVI omistaa sittenkin sarjaversion verkkolevitysoikeudet, ja se aloittaa sarjan restauroinnin syksyllä 2020. Tarkempaa aikataulua ei ole.

–Projektin kestoa en uskalla vielä arvioida. Kaikki riippuu materiaalista, KAVI:n kotimaisen kokoelman arkistonhoitaja Tommi Partanen kertoo. Partasen mukaan kuvaaja Sohlbergia pyydetään avuksi myös sarjaversion värimäärittelyyn.

Talvisodan sarjaversion materiaali kuvattiin elokuvan tapaan 35-milliselle filmille, mutta sarjan leikkausvaihe on mahdollisesti tapahtunut vasta videolla. Ainakaan toistaiseksi mistään ei ole löytynyt sarjan leikattua negatiivia, vaikka negatiivimateriaali onkin tallessa. Sen pohjalta myös itse restaurointityö tehdään.

Finnkino esittää Talvisodan 4K-restauroidun version ainakin osassa teattereistaan 30. marraskuuta, talvisodan syttymisen 80-vuotispäivänä ja Talvisota-elokuvan ensi-illan 30-vuotispäivänä. Yle Teema & Fem puolestaan näyttää saman restauroidun version HD-laatuisena 3. joulukuuta. Elokuva on julkaistu myös Blu-ray-tallenteena.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja