kiljusenherrasvaki1still
Esa Pakarinen Jr. näytteli kirjailija Jalmari Finneä Kiljusen herrasväessä (1981). Kuva: Filminor

Uutisoimme eilen kahdesta kilpailevasta Kiljusen herrasväen elokuvasovituksesta, joista ensimmäisenä tiedotettiin Tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy:n ja Intervisio Oy:n yhteistuotannosta nimeltä Kiljuset. Tiedotteen leviämisen jälkeen TACK Films Oy tiedotti samana päivänä omasta Kiljuset!-elokuvastaan, joka on saanut Elokuvasäätiön käsikirjoitustukea kesällä 2018 ja 2019 sekä lähetetty säätiön kautta erääseen kansainväliseen käsikirjoitustapahtumaan. Ennen tiedotteen julkaisemista elokuvan nimi oli Kreisiperhe.

Tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy:ssä idean Kiljusen filmaamisesta keksi Janne Kataja, jolta kysyimme, oliko hän tietoinen TACK Filmsin hankkeesta. Katajan pyynnöstä julkaisemme hänen koko vastauksensa:

 

"Hyviä ideoitahan tulee joskus samanlaisia monella eri suunnalla samanaikaisesti. Eihän se ennenkuulumatonta ole?

Kiljusen herrasväki- tai Kiljuset-nimillä ei ole ollut meidän havainnon mukaan SES:llä hakemuksia, eli jos toinen tuotanto on piilotettu salanimen taakse, niin silloinhan me emme voi tietää muista samankaltaisista? Meidän hylätty hakemuksemme sieltä varmaan löytyy Kiljusen herrasväki -nimellä.

Ala on sellainen, että hankkeita tulee ja menee. Joskus jossain on voinut olla joku Kiljunen-idea jollain, meilläkin ekan kerran jo vuosia sitten. Silloin meillä ei ollut leffaan resursseja, joten teimme kesäteatteriesityksen, jossa vieraili Jukka Sipilä leffasta tutussa isän roolissa. Rooli jäi hänen viimeisekseen.

Ensimmäisen kerran poppoomme on siis tehnyt Kiljusen herrasväen kesäteatteriin jo joskus 90-luvun lopussa tai 2000-luvun alussa, ja siitä asti olemme idealla leikitelleet. Samalla tavoin varmasti moni muukin jossain.

Tarinan lähtöaihio on kutkuttavan hyvä. ja siksi se varmasti on monilla luovilla henkilöillä ollut mielessä. Tämän takia en ihmettele, että myös nerokas ja erittäin taitava Melli on myös ollut samankaltaisen idean äärellä. Samasta elokuvastahan ei ole kysymys, koska molemmissa on oma tarinansa. Tärkeintä on, että Finnen kädenjäljestä jää taas uuden sukupolven merkki ja hänen saavutuksistaan sekä persoonastaan ollaan kiinnostuneita.

Kotimainen elokuva voi runsaudenpulassaan hyvin."

Ensi-illat

Perjantai 24.1.

taistelulahetit1917juliste2 jaahyvaisetjuliste

justmercyjuliste ellabellabingojuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

orkesterinedessajuliste heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste semieletonremppajuliste aikajonkasainjuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja