phenomena1still
Jennifer Connelly elokuvassa Phenomena (1985). Kuva: Cinema Mondo

Dario Argenton parhaimman luomiskauden viimeisiin töihin lukeutuva Phenomena saa virallisen Suomen-ensi-iltansa 24. päivänä toukokuuta, 34 vuotta elokuvan valmistumisensa jälkeen. Argenton genreklassikon teatterilevityksestä vastaa Cinema Mondo, jonka levittämänä myös Argenton Suspiria (1977) ja Verenpunainen kauhu (1975) saivat Suomen-ensi-iltansa vuosina 2017 ja 2018. Kaikkia kolmea elokuvaa on levitetty Suomessa videotallenteina, mutta kaupallisessa elokuvateatterilevityksessä ne eivät aiemmin olleet.

Suspirian tapaan Phenomena sijoittuu koulumaailmaan, tällä kertaa sveitsiläiseen sisäoppilaitokseen, johon nuori Jennifer lähetetään. Siellä hän tutustuu lääketieteen professoriin, joka tarvitsee hyönteisten kanssa kommunikoivaa Jenniferiä avukseen selvittämään sarjamurhaajan henkilöllisyyden.

Korkealentoinen käsikirjoitus on Argenton ja Franco Ferrinin käsialaa. Ferrini oli yhtenä käsikirjoittajana Sergio Leonen Suuressa gangsterisodassa (1984), jossa valkokangasdebyyttinsä tehnyt Jennifer Connelly nähdään Phenomenan pääosassa. 14-vuotias Connelly oli vielä vuoden päässä Labyrintin (1986) tuomasta maineesta.

Phenomenan vetonaulaksi palkattiin Donald Pleasence. Brittiläinen Pleasence oli pitkän linjan konkari, jonka roolisuoritukset esimerkiksi keskenään niinkin erilaisissa elokuvissa kuin John Sturgesin Suuressa pakoretkessä (1963) ja Roman Polanskin Umpikujassa (1966) ovat molemmat ikimuistoisia. Vanhemmalla iällä Pleasencesta tuli kauhuelokuvien tähti John Carpenterin Halloween – naamioiden yön (1978) ansiosta. Uransa viimeiset puolitoista vuosikymmentä Pleasence viettikin pääasiassa genre-elokuvien parissa.

Phenomena, Suspiria, Verenpunainen kauhu ja muutama muu Argenton klassikko tuli hiljattain saataville DVD- ja Blu-ray-kokoelmina. Cinema Mondo puolestaan levittää parhaillaan myös Werner Herzogin Nosferatu – yön valtiasta (1979), jonka uusintaensi-ilta on huhtikuussa.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja