Netflix-elokuva toi 61 katsojaa Finnkinon teattereihin, yhteistyön jatkamista ei suunnitella

22july1still
22 July. Kuva: Netflix

Netflixin alkuperäistuotantoa nähtiin ensimmäisen kerran Suomen valkokankailla lokakuun 8. päivänä, kun Finnkino esitti Paul Greengrassin 22 July -elokuvaa kaikissa teattereissaan yhden päivän ajan. Kaksi päivää myöhemmin Netflixin valikoimiin tuodun elokuvan näytöksiin saapui yhteensä 61 maksavaa katsojaa.

– Meillä ei ollut suuria odotuksia, sillä elokuva oli esityksessä yksittäisenä arkipäivänä ja yksittäisenä event cinema -näytöksenä täydentämässä arkiohjelmistoa, Finnkinon kaupallinen johtaja Kalle Peltola sanoo. Peltolan mukaan aloite elokuvan esittämisestä ei ollut heidän, vaan teosta tarjottiin Finnkinolle event cinema -ohjelmistoon. Yhteistyö Netflixin kanssa ei näillä näkymin jatku ainakaan lähiaikoina. – Toistaiseksi ei ole suunnitteilla uusia vastaavia pick up -näytöksiä, Peltola sanoo.

Netflixin tulevaa omaa ohjelmistoa ovat muun muassa Alfonso Cuarónin Roma, Coenin veljesten lännenfilmi The Ballad of Buster ScruggsMartin Scorsesen The Irishman ja edesmenneen Orson Wellesin The Other Side of the Wind.

ujuli22still1
U – July 22. Kuva: Nordisk Film

Kaksi Breivik-elokuvaa lyhyen ajan sisällä

Breivikin vuonna 2011 Oslossa ja Utøyan saarella toteuttamat terrori-iskut olivat lyhyen ajan sisällä kahdenkin elokuvan aiheena. Medusan sinetin (2007) ohjanneen Greengrassin Netflix-elokuvan lisäksi tapahtumia käsitellään norjalaisen Erik Poppen elokuvassa U – July 22, joka saapui Suomen valkokankaille lokakuun 19. päivänä. Toissapäivään mennessä Poppen elokuvan oli nähnyt vain 906 katsojaa.

Brittiläinen Greengrass, 63, on aiemminkin käsitellyt todellisia tapahtumia elokuvissaan. Bloody Sunday (2002) kertoo vuonna 1972 Pohjois-Irlannissa tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa brittipoliisit ampuivat neljätoista mielenosoittajaa hengiltä. United 93 (2006) puolestaan kertoi syyskuun 11. päivän terrori-iskuista United Airlinesin lennon 93 osalta. Captain Phillips (2013) oli tositarina yhdysvaltalaisesta rahtilaivasta, jonka somalimerirosvot kaappasivat vuonna 2009.

 

Scorsesen jättiläiselokuva tuo De Niron ja Pacinon yhteen

Kaikki muut Netflixin tulevat omat elokuvat kalpenevat mittasuhteiltaan Scorsesen rikostarinan edessä: elokuvan budjetin on kerrottu olevan 175:n miljoonan dollarin luokkaa. The Irishman on tositarina gangsteri Frank Sheeranista (1920–2003), jota elokuvassa näyttelee Robert De Niro. Lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Al Pacino, Joe PesciHarvey Keitel ja Anna Paquin. Elokuvan rahoitusvaikeudet johtivat lopulta siihen, että Netflix osti The Irishmanin oikeudet 105:llä miljoonalla dollarilla. Elokuvan julkaisuajankohtaa ei ole kerrottu.

The Irishman on Scorsesen ja De Niron yhdeksäs yhteinen elokuva ja ensimmäinen yli kahteenkymmeneen vuoteen. Kaksikon yhteistyö ei ole tuottanut ainoastaan elokuvahistorian merkkiteoksia, vaan myös kunnon kassakappaleita: Taksikuski (1976) sai Suomessa yli 300 000, Cape Fear (1991) puolestaan 190 000 ja Kuin raivo härkä (1980) noin 115 000 katsojaa. Kaikki Scorsesen 24 aiempaa pitkää näytelmäelokuvaa on tuotu Suomen teattereihin. De Niron tähdittämien filmien lisäksi myös Alice ei asu enää täällä (1974) ja The Wolf of Wall Street (2013) keräsivät yli 100 000 katsojaa.

theballadofbusterscruggs1still
TIm Blake Nelson elokuvassa The Ballad of Buster Scruggs. Kuva: Netflix

Wellesin viimeinen ja Coenien viimeisin

Vuonna 1985 kuolleen Orson Wellesin The Other Side of the Wind on 1970-luvulla kuvattu elokuva elokuvantekijöistä. Tuotanto jäi kuitenkin kesken, mutta viime vuosina elokuvan tuottajat ovat joukkorahoituksen turvin saattaneet elokuvan valmiiksi. Citizen Kanella (1941) debytoinut Welles sai uransa aikana valmiiksi vain yksitoista pitkää näytelmäelokuvaa. Wellesin  elokuvista kaksi, Shakespeare-sovitukset Othello (1951) ja Falstaff (1965), eivät päässeet Suomessa teatterilevitykseen. The Other Side of the Wind tulee Netflixiin marraskuun 2. päivänä.

Cuarónin Roma on mustavalkoisena kuvattu perhedraama 1970-luvun Meksikosta ja ohjaajansa ensimmäinen elokuva sitten Gravityn (2013), jonka näki meikäläisissä teattereissa liki 150 000 katsojaa. Meksikolaisohjaajan seitsemästä aiemmasta elokuvasta kaksi ensimmäistä eivät tulleet Suomen teattereihin. Roma tulee Netflixiin joulukuun 14. päivänä.

The Ballad of Buster Scruggs koostuu kuudesta erilisestä lännenaiheisesta tarinasta ja Coenin veljesten toinen länkkäri sitten Kova kuin kivi -elokuvan (2010). Huolimatta siitä, etteivät Coenin veljesten korkeatasoiset elokuvat ole keränneet suuria yleisömääriä, on niistä jokainen saanut Suomessa teatterilevityksen. Uuden elokuvan Netflix-ensi-ilta on marraskuun 16. päivänä.

Netflixiltä on tulossa tänä vuonna myös Susanne Bierin Bird Box, joka julkaistaan joulukuun 21. päivänä. Ensi vuonna tai myöhemmin julkaistavien elokuvien joukossa ovat muun muassa Andy Serkisin alun perin teatterilevitykseen tekemä Viidakkokirja-filmatisointi Mowgli, Michael Bayn ohjaama ja Ryan Reynoldsin tähdittämä toimintafilmi Six Underground, John Lee Hancockin ohjaama, Kevin Costnerin ja Woody Harrelsonin tähdittämä The Highwaymen sekä Steven Soderberghin ohjaama The Laundromat, tähtinä Meryl Streep ja Gary Oldman.