ilmestyskirjanyt1still
Marlon Brando eversti Kurtzina

Francis Ford Coppolan mestariteosten sarjan päättänyt Ilmestyskirja. Nyt (1978) ilmestyi kolmannen kerran Suomen valkokankaille viime vuoden lopulla. Alkuperäisen 147-minuuttisen teatterilevitysversion ja vuonna 2001 teattereihin tuodun Reduxin jälkeen vuorossa oli Final Cut, joka todennäköisesti jääkin nimensä mukaisesti elokuvan viimeiseksi leikkausversioksi.

Coppola kuvasi elokuvaansa runsaasti enemmän materiaalia kuin siinä lopulta käytettiin. Teatterilevityksestä vastannut United Artists halusi pitää Ilmestyskirja. Nytin keston aisoissa, jotta elokuvaa pystyttiin näyttämään useamman kerran illassa. Vuonna 2001 Coppola hyödynsi käyttämättä jääneen materiaalin 202-minuuttisessa Redux-versiossa, jossa on mukana kaikki kuvatut kohtaukset. Final Cut on jo 183-minuuttisen pituutensakin puolesta näiden kahden aiemman version väliltä.

Ilmestyskirja. Nyt ja sen Redux-versio on aikanaan julkaistu Suomessa kahtena eri Blu-ray-tallenteena. Kalliimmassa paketissa oli mukana myös elokuvan teosta kertova kehuttu Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse -dokumentti, jota ei valitettavasti löydy Final Cutin lisämateriaaleista. Sen sijaan muita kylkiäisiä riittää, toki pitkälti samoja kuin edellisissä julkaisuissa. Blu-ray-levy itsessään sisältää jo osan lisämateriaaleista – muun muassa Coppolan uuden keskustelun Steven Soderberghin kanssa – mutta lisäksi samasta kotelosta löytyy myös DVD, jossa on kolmen tunnin verran muuta ekstraa.

Final Cutin Blu-ray-tallennejulkaisu eroaa aiemmista myös filmisiirtona. Aiempi Blu-ray-tallenne tehtiin interpositiivista, koska alkuperäisversion leikattu negatiivi pilkottiin Reduxia tehtäessä. Final Cutin 4K-siirto tehtiin alkuperäisistä kameranegatiiveista.

ILMESTYSKIRJA. NYT: FINAL CUT (FUTURE FILM, 2020)
ilmestyskirjanytfinalcutbdKuvasuhde: 2,39:1
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Blu-ray + DVD (jälkimmäinen sisältää vain lisämateriaaleja)
Tekstitys suomeksi tai ruotsiksi
Saatavilla myös pelkkänä DVD-tallenteena.

Kaupoissa nyt.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 11.12.

A joulutarinajuliste2020

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

supercooljuliste supercooljuliste karalahtijuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Tuoreimmat uutiset

pakonyban