radiotekeemurronjuttu1
Hannes Häyrinen ja Ritva Arvelo Radio tekee murron -elokuvan pääparina. Kuva: VLMedia

Matti Kassila, 92, on voittanut seitsemän Jussi-palkintoa, mutta aivan ensimmäinen ohjaus-Jussi Radio tekee murron -läpimurtoelokuvasta (1951) oli vähällä jäädä saamatta.

Jussit vielä tuolloin jakaneen Elokuvajournalistit ry:n jäsenet joutuivat äänestämään ohjaajakategorian voittajasta peräti neljä kertaa. Ehdokkaina olivat Suomen Filmiteollisuudelle Radio tekee murron -filminsä ohjannut 27-vuotias Kassila ja 42-vuotias Valentin Vaala, joka oli  ohjannut Suomi-Filmille Mika Waltarin Gabriel, tule takaisin -näytelmän filmatisoinnin. Molemmat elokuvat olivat yleisö- ja arvostelumenestyksiä, mutta Kassila edusti uutta ohjaajapolvea ja Vaala oli jo mykkäelokuvan aikaan aloittanut veteraani. Ikäeroa heillä oli kuitenkin vain viisitoista vuotta.

Kassila oli debytoinut ohjaajana Aaltoska orkaniseeraa -komedialla (1949), jonka varsinaisena ohjaajana kreditoitiin vain Edvin Laine. Sen lisäksi Kassila oli ohjannut jo elokuvat Isäntä soittaa hanuria (1949), Professori Masa (1949), Maija löytää sävelen (1950) ja Lakeuksien lukko (1951). Professori Masan pääosissa nähtiin tähtipari Ansa Ikonen ja Tauno Palo, jotka Vaala ensimmäisen kerran pani samaan filmiin elokuvassaan Kaikki rakastavat (1935).

Elokuvaohjaajan uransa 19 vuoden ikäisenä vuonna 1929 aloittaneelle Vaalalle Gabriel, tule takaisin oli jo 32. pitkän elokuvan ohjaustyö.

radiotekeemurronjuttu2
Uljas Kandolin, Heikki Savolainen ja Hannes Häyrinen elokuvassa Radio tekee murron. Kuva: VLMedia

Vaala ja Kassila tunsivat toisensa jo ennen molempien elokuville suotuisaksi osoittautunutta Jussi-gaalaa. Ennen ohjaajauraansa Kassila työskenteli kuvaussihteerinä ja järjestäjänä Vaalan klassikkofilmissä Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä (1946) ja apulaisjärjestäjänä Maaret – tunturien tytössä (1947).

Jussi-palkintoäänestyksestä ja sen tuloksista kertovassa Elokuva-aitta-lehdessä (23/1951) mainitaan, miten Kassilan ja Vaalan äänet jakautuivat tasan peräti neljällä äänestyskierroksella.  Lehden mukaan palkinto päätettiin lopulta antaa Kassilalle, koska hän ei ollut aiemmin voittanut Jussia, kun taas Vaalalla niitä oli jo kolme, kaksi ohjauksesta ja yksi käsikirjoituksesta. Kuitenkin kävi niin, että Kassila sai heti samassa Jussi-gaalassa toisenkin palkinnon, sillä hänet ja Aarne Tarkas palkittiin Radio tekee murron -filmin käsikirjoituksesta.

Lokakuun 1950 ja lokakuun 1951 välisenä aikana ensi-iltansa saaneiden elokuvien Jussit jaettiin Aulangolla 19. marraskuuta 1951. Kassilan Radio tekee murron voitti mainittujen ohjaus- ja käsikirjoituspalkintojen lisäksi Hannes Häyrisen miespääosasta, Vaalan elokuva Emma Väänäsen naispääosasta, Salli Karunan naissivuosasta ja Tapio ”Roy” Vilpposen lavastuksesta.

Vuoden 1951 Jussi-gaalan jälkeen Kassila ja Vaala jatkoivat työskentelyään eri firmojen palveluksessa, mutta kumpikin pysyi nyt palkitun filmin jalanjäljillä. Kassila lähti Tarkaksen ja Osmo Harkimon kanssa perustamaan Junior-Filmiä, joka tuotti yhdessä Teuvo Tulion kanssa Radio tekee murron -elokuvalle jatko-osan, joka sai nimen Radio tulee hulluksi (1952). Vaala puolestaan pysyi Suomi-Filmillä, mutta ohjasi elokuvan Waltarin toisesta näytelmästä. Omena putoaa (1952) palkittiinkin seuraavassa Jussi-gaalassa ohjaus-Jussilla, joka oli Vaalan kolmas ja viimeinen. Aiemmin hän voitti ohjaus-Jussit yhteisesti Dynamiittitytöstä (1944) ja Linnaisten vihreästä kamarista (1945) sekä oman Jussinsa Loviisa – Niskavuoren nuoresta emännästä (1946). Lisäksi Vaala ja Lea Joutseno saivat Jussin Vaalan ohjaaman Ihmiset suviyössä -elokuvan (1948) käsikirjoituksesta.

Kassila puolestaan voitti vielä viisi Jussia. Toisen ohjaus-Jussinsa hän sai yhteisesti elokuvista Sininen viikko (1954) ja Tyttö kuunsillalta (1953), kolmannen yhteisesti elokuvista Isän vanha ja uusi (1955) ja Hilmanpäivät (1954) sekä neljännen Elokuusta (1956). Lisäksi Kassila palkittiin käsikirjoitus-Jussilla Punaisesta viivasta (1959) ja Waltari-filmatisoinnista Kaasua, komisario Palmu! (1961).


Radio tekee murron -elokuvan ensi-illasta tuli huhtikuun 6. päivänä 2016 kuluneeksi 65 vuotta. Radio tekee murron ja Radio tulee hulluksi on julkaistu DVD:llä, Vaalan Gabriel, tule takaisin- ja Omena putoaa -elokuvat eivät sen sijaan ole vieläkään saapuneet DVD:lle.