Christopher Nolan lyttää Warnerin ja sen suunnitelmat: "HBO Max on surkein suoratoistopalvelu"

christophernolan tenet
Christopher Nolan Tenetin kuvauksissa. Kuva: Warner Bros.

Elokuvateattereiden ehdottomana puolustajana tunnettu ohjaaja Christopher Nolan on esittänyt ankaraa julkista kritiikkiä hänen elokuviaan viidentoista vuoden ajan tuottanutta Warner Bros. -studiota ja sen uusia suunnitelmia kohtaan. Warner Bros. tiedotti viime viikolla aikeestaan julkaista kaikki ensi vuoden seitsemäntoista elokuvaansa samanaikaisesti elokuvateattereissa ja HBO Max -suoratoistopalvelussa. Tämänhetkisen tiedon mukaan julkaisustrategia koskee vain Yhdysvaltoja ja ainoastaan vuotta 2021. Yhtiö on ilmoittanut muutoksen syyksi koronatilanteen. Harva uskoo tilanteen paluuseen ennalleen, vaikka kyseessä olisikin vain vuoden mittainen kokeilu.

– Jotkut alamme suurimmista elokuvantekijöistä ja tärkeimmistä filmitähdistä menivät [tiedotetta] edeltävänä iltana nukkumaan luullen työskentelevänsä parhaimmalle elokuvastudiolle, mutta herättyään huomasivatkin työskentelevänsä surkeimmalle suoratoistopalvelulle, Nolan totesi julkilausumassaan.

– Warner Bros.:lla oli uskomaton koneisto elokuvantekijöiden töiden levittämiseen sekä teattereissa että kotona, ja nyt he parhaillaan purkavat tätä koneistoa. He eivät edes ymmärrä, mitä he ovat menettämässä. Heidän päätöksensä ei ole taloudellisesti järkevä, Nolan jatkaa.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttäneen Nolanin ja Warnerin yhteistyö alkoi Insomnialla (2002), jonka Yhdysvaltain-levityksestä Warner vastasi. Sen jälkeen Nolan on tehnyt kaikki kahdeksan elokuvaansa Warnerille. Näiden joukossa on kolme studion modernin historian suurimpiin kuuluvaa yleisömenestystä: Yön ritari (2008), Yön ritarin paluu (2012) ja Inception (2010). Viimeisin yhteistyö, Tenet, tuli elokuussa ensi-iltaan koronapandemiasta huolimatta. Yhdysvalloissa sen lanseeraus oli karvas pettymys Warnerille, mutta Euroopassa ja esimerkiksi Suomessa Tenet oli huomattava yleisömenestys.

Nolanin kahdeksan Warnerille tekemää elokuvaa ovat keränneet maailmanlaajuisesti yhteensä 4,8 miljardin dollarin lipputulot. Tenetin kokonaiskatsojamäärä Euroopan unionin alueelta ei ole vielä tiedossa, mutta ohjaajan seitsemän aiempaa elokuvaa saivat EU-maissa yhteensä 120 miljoonaa katsojaa.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).