Woody Allen haastoi Amazonin oikeuteen – vaatii 60 miljoonan euron korvauksia

anniehall1still
Diane Keaton ja Woody Allen elokuvassa Annie Hall (1977). Kuva: United Artists

Elokuvantekijä Woody Allen ja hänen Gravier Productions, Inc. -tuotantoyhtiönsä ovat haastaneet Amazon Content Services, LLC- ja Amazon Studios, LLC -yhtiöt oikeuteen vaatien yhteensä 60:n miljoonan euron korvauksia sopimusrikkomuksista. Tapauksesta on uutisoinut muiden muassa BBC.

Kanteen mukaan Amazon ja Allen tekivät kaikkiaan neljä yhteistyösopimusta. Tuorein koski vähintään neljää elokuvaa, joiden levitysoikeuksista Amazon maksaisi Gravier Productions -yhtiölle takuusummana yhteensä 60–64 miljoonaa euroa sekä osuuksia elokuvien tuotoista. Ensimmäinen sopimuksen koskemista elokuvista oli A Rainy Day in New York, jonka valmistuttua Amazon kieltäytyi suorittamasta sopimuksen mukaisia maksuja tuotantoyhtiölle. Sen lisäksi Amazon halusi peruuttaa sopimuksen kokonaisuudessaan myös muiden tulevien elokuvien osalta.

Amazonin oli sopimuksen mukaan maksettava A Rainy Day in New York -elokuvasta takuusummana kahdeksan miljoonaa euroa, lisämaksuja elokuvan menestyksen mukaan sekä annettavalle elokuvalle vähintään 90 päivää kestävä teatterilevitys Yhdysvaltain suurimmilla markkina-alueilla. Laajimmillaan elokuvien oli pyörittävä samanaikaisesti vähintään 500:ssa salissa. Lisäksi oli vastaava sopimus toisesta elokuvasta ja lisäksi lisensointisopimus kahteen muuhun elokuvaan, joiden oli tarkoitus valmistua vuosina 2019 ja 2020.

wonderwheel2still
Kate Winslet elokuvassa Wonder Wheel. Kuva: Gravier Productions

Kannekirjelmän mukaan Amazon perui sopimuksen kesäkuussa 2018 ilman laillisia perusteita. Kanteessa mainitaan Amazonin perustelleen päätöstä Allenia kohtaan julkisuudessa esitetyillä syytöksillä seksuaalisesta ahdistelusta, mutta Allenin ja Gravierin mukaan Amazon oli tietoinen neljännesvuosisadan vanhoista syytöksistä jo ennen sopimuksen solmimista.

Amazonin ja Gravier Productionsin ensimmäinen yhteistyösopimus koski Allenin Café Societya (2016). Sen jälkeen Amazon on levittänyt Allenin elokuvista Wonder Wheelin (2017), minkä lisäksi Allen teki Amazonin Prime-videopalveluun Crisis in Six Scenes -nimisen televisiosarjan (2016).

83-vuotias Allen on ohjannut ja käsikirjoittanut vuosina 1966–2017 yhteensä 47 pitkää näytelmäelokuvaa, joista hän on saanut yhteensä 24 henkilökohtaista Oscar-ehdokkuutta ja neljä Oscar-palkintoa. Kovasta työtahdistaan tunnettu Allen on tehnyt vähintään yhden elokuvan joka vuosi vuodesta 1982 lähtien, mutta A Rainy Day in New Yorkin levityksen peruuntumisen seurauksena vuonna 2018 Allenilta ei tullutkaan uutta elokuvaa.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).