Sondra Locke, Eastwoodin vastanäyttelijä kuudessa elokuvassa, on kuollut

luotikuja1stillsondralocke
Sondra Locke elokuvassa Luotikuja (1976). Kuva: Warner Bros.

1970- ja 1980-luvuilla Clint Eastwoodin vastanäyttelijänä peräti kuudessa elokuvassa nähty Sondra Locke kuoli marraskuun 3. päivänä 74-vuotiaana, The Hollywood Reporter uutisoi. Tieto Locken kuolemasta tuli vasta nyt lehdistön tietoisuuteen. Kuolinsyy oli rinta- ja luusyövän aiheuttama sydänkohtaus. Locke oli syntynyt Alabamassa toukokuun 28. päivänä vuonna 1944.

Locke teki elokuvadebyyttinsä Robert Ellis Millerin ohjaamassa Sydän on yksinäinen harhailija -draamassa (1968), jossa Alan Arkinin näyttelemä kuuromykkä mies ja hänen vuokranantajansa 16-vuotias tytär rakastuvat toisiinsa. Locke päätyi rooliin kykyjenetsintäkilpailun kautta, valehdellen ikänsä. Arkin ja Locke saivat molemmat Oscar-ehdokkuudet rooleistaan, ja 24-vuotiaan Locken tapauksessa ehdokkuus jäi myös uran ainoaksi.

Locken tie laajempaan kansainvälisyyteen tietoisuuteen alkoi Eastwoodin Lainsuojattomalla (1976). Elokuvan myös ohjannut Eastwood näytteli sisällissodan aikaan perheensä menettänyttä Josey Walesia, joka päätyy kujanjuoksunsa aikana auttamaan länteen muuttanutta äitiä ja tytärtä (Locke). Eastwoodin ja Locken romanssi alkoi kuvausten aikaan ja kesti 1980-luvun loppupuolelle saakka. Sen jälkeen parin välejä selviteltiin oikeussaleissa saakka.

miessanfernandosta1still
Sondra Locke ja Clint Eastwood elokuvassa Mies San Fernandosta (1978). Kuva: Warner Bros.

Locke näytteli vielä viidessä Eastwoodin elokuvassa, joista vain Mies San Fernandosta (1978) ja sen jatko-osa Lällärit lakoon (1980) eivät olleet Eastwoodin itsensä ohjaama. Näissä kahdessa filmissä Eastwood näyttelee tavallista lava-autolla ajelevaa amerikkalaista, jolla on kaverinaan oranki ja tyttöystävänään kantrilaulaja (Locke). Mies San Fernandosta oli Eastwoodin uran suurimpia hittejä Yhdysvalloissa. Samaa kevyttä linjaa edusti myös Bronco Billy (1980), jossa Locke näytteli jälleen naispääosaa.

Luotikujassa (1976) Eastwood ja Locke nähdään poliisina ja todistajana, jotka matkalla kohti oikeustaloa joutuvat välttelemään mafian tappajien luoteja. Ratkaiseva isku (1983), neljäs Likainen Harry -elokuva, on raju tarina Locken näyttelemästä naisesta, joka päättää kostaa raiskaajilleen.

Ennen Eastwood-yhteistyötään Locke nähtiin myös Daniel Mannin Rotat-kauhuelokuvassa (1971), joka menestyi erinomaisesti jopa Suomessa. Locken oma ohjaajaura alkoi Mannin filmin innoittamalla Rottanaamalla (1986), komedialla kaatopaikalla asuvasta rotannaamaisesta pojasta. Locken toisen ohjaustyön, Pelottavan houkutuksen (1990), tapaan Rottanaama oli Eastwoodin The Malpaso Company -yhtiön tuotantoa. Molemmat elokuvat nähtiin Suomenkin valkokankailla.